«Βραχυκύκλωσε» το Μαξίμου από την πρόταση Μεϊμαράκη – Ο ρόλος της Χρυσής Αυγής στη μάχη για... δημοψήφισμα

Αναταραχή επικράτησε στο Μέγαρο Μαξίμου από την πρόταση Μεϊμαράκη να συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής εφ όσον συγκεντρωθούν οι 120 υπογραφές, έστω και από διαφορετικές προτάσεις για το δημοψήφισμα σχετικά με τη "μικρή ΔΕΗ"...

«Πορτοκαλί συναγερμός» σήμανε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου στο άκουσμα της πρότασης του προέδρου της Βουλής,
Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ότι μπορεί να συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής για να συζητήσει τις προτάσεις για δημοψήφισμα με βάση το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» εφ όσον έχουν συγκεντρωθεί οι απαιτούμενες 120 υπογραφές έστω και εάν αυτές προέρχονται από διαφορετικές κομματικές προτάσεις.

Ο κύριος Μεϊμαράκης σε ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών τόνισε χαρακτηριστικά: «Εφόσον οι προτάσεις είναι ομοειδείς, δεν βρίσκω το λόγο γιατί θα πρέπει να μην συζητηθούν», διευκρινίζοντας, πάντως, πως θα προηγηθεί η απαραίτητη συνεννόηση με την κυβέρνηση και πως σε κάθε περίπτωση ο ίδιος θα ενεργήσει θεσμικά με βάση τον Κανονισμό της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχε προηγηθεί συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου εξ ου και η πρώτη αντίδραση των στενών συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά είχε τα στοιχεία της έκπληξης και της αμηχανίας.

Οι ίδιες πηγές, που εξ αρχής επεδίωξαν να υποβαθμίσουν την πολιτική σημασία της διάστασης προσεγγίσεων μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του Προέδρου της Βουλής, αρκούνταν να σημειώσουν πως δε συμμερίζονται την άποψη Μεϊμαράκη, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από μία μετωπική πολιτική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση και δη τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά τις επικοινωνίες μεταξύ Μαξίμου και Μεϊμαράκη ο πρόεδρος της Βουλής διευκρίνισε πως ό,τι είπε συνιστούν προσωπικές του απόψεις, χωρίς, πάντως, να «αποσύρει» το περιεχόμενο της πρότασης του. Στον αντίποδα, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού εξηγούν πως δε μπορούν να αθροιστούν οι 120 υπογραφές, εφ όσον αυτές τελικώς συγκεντρωθούν, καθώς αφορούν σε προτάσεις με ξεχωριστό διακύβευμα.

Ο ρόλος πιθανής πρότασης της Χρυσής Αυγής στο σκεπτικό Μεϊμαράκη

Σύμφωνα με το σκεπτικό Μεϊμαράκη, η κυβέρνηση δεν πρέπει να «κρύβεται» πίσω από νομοτεχνικές λεπτομέρειες και δεν έχει να φοβηθεί τίποτε, καθώς η συλλογή 180 υπογραφών για να διενεργηθεί τελικώς το περιβόητο δημοψήφισμα ανήκει στη σφαίρα της πολιτικής φαντασίας.

Αντίθετα, μία πιθανή συζήτηση στην Ολομέλεια θα εκθέσει πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα αποκαλύψει την ένδεια των επιχειρημάτων του και στην περίπτωση της «μικρής ΔΕΗ» αλλά και σε ευρύτερο πολιτικό επίπεδο.

Επιπλέον, η πιθανή κατάθεση αντίστοιχης με των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της ΔΗΜΑΡ, πρότασης και της Χρυσής Αυγής θα ταύτιζε τις επιδιώξεις της Κουμουνδούρου με αυτές του νεοναζιστικού μορφώματος, επιτρέποντας στους κυβερνητικούς βουλευτές να μέμφονται τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «συμπράττει» με την Χρυσή Αυγή στην κατεύθυνση της πολιτικής εκτροπής.
«Δε μπορούν να αθροιστούν οι υπογραφές γιατί οι προτάσεις δεν έχουν κοινό διακύβευμα», τονίζουν συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά
Σύμφωνα με την ίδια προσέγγιση, εφ όσον βρεθούν οι 120 υπογραφές η σύγκληση της Ολομέλειας θα μπορούσε να γίνει τάχιστα, ακόμη και εντός του προσεχούς Σαββατοκύριακου, ενώ προεξοφλείτο πως δεν θα αποτελούσε «πολιτικό προηγούμενο» για την εκλογή του ΠτΔ, καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως το κάθε κόμμα θα σταθμίσει πολύ διαφορετικά εκείνη τη συγκυρία από την τωρινή, καθώς και το διακύβευμα είναι πολύ σημαντικότερο.

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού τόνισε μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ότι είναι διαφορετικό το πολιτικό υπόβαθρο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ και αυτής του ΚΚΕ, έκανε λόγο για «ενιαία και ταυτόσημη πρόταση», που πρέπει να συγκεντρώσει τις 120 υπογραφές. Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν επιθυμούν να παρέμβουν επ ουδενί στην «ενδοεπικοινωνία» Μαξίμου – Μειμαράκη, ωστόσο, επισημαίνουν με νόημα πως δεν φοβούνται την πολιτική συζήτηση και την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως όταν – όπως σημειώνουν – αυτοί «ευθύνονται» για τη σημαντική βελτίωση κρίσιμων πτυχών του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ».

newsit.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα