Το νέο AIDS μεταδίδεται από έντομα!

Επιστήμονες έχουν εντοπίσει μια νέα νόσο με το όνομα Chagas (Τσάγκας) και την παρομοιάζουν σε επικινδυνότητα με το Aids. Το χαρακτηριστικό της, που την κάνει και τόσο επικίνδυνη είναι ότι μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα έντομα, κυρίως κοριούς. Είναι παρασιτική, σκοτώνει και μέχρι στιγμής στη Λατινική Αμερική είναι φορείς ή έχουν νοσήσει 10.000.000 άνθρωποι.
Η νόσος του Τσάγκας ή αλλιώς "αμερικάνικη τρυπανοσωμίαση", ανιχνεύεται δύσκολα, ενώ στους.......
φορείς, έχει μεγάλη περίοδο επώασης μέσα στον οργανισμό τους, μέχρι να νοσήσουν και να εκδηλώσουν τα πρώτα συμπτώματα.
Σαν κύριο φορέα μετάδοσης οι γιατροί θεωρούν τους μολυσμένους κοριούς. Όταν κάποιος δαγκωθεί από έναν τέτοιο κοριό, το παράσιτο "κρούζειο τρυπανόσωμα", απελευθερώνεται στο αίμα και καταλήγει στην καρδιά όπου και ζει και πολλαπλασιάζεται. 1 στους 4 ανθρώπους θα πεθάνει αιφνιδίως και με διογκωμένη καρδιά.
Συμπτώματα
Ένας πυρετός, ένα αίσθημα αδυναμίας, ακόμη και ένα πρήξιμο στο μάτι μπορεί να είναι κάποια σημάδια για την ασθένεια αυτή. Στη συνέχεια και μετά από μια μεγάλη περίοδο ύφεσης (δηλαδή κάποιος μπορεί να είναι φορέας να παρουσιάσει ένα σύμπτωμα και μετά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα να είναι και να νιώθει υγιής), η ασθένεια χτυπά βάναυσα και εκδηλώνεται με δυσκοιλιότητα και πόνους στην κοιλιά, με προβλήματα στο πεπτικό σύστημα και αναίτιους εμετούς, με διόγκωση των εντέρων και υπερβολική διόγκωση της καρδιάς. Η ασθένεια μεταδίδεται και κατά τη μετάγγιση αίματος, ενώ δυσκολότερα την "περνάει" η έγκυος μητέρα στο παιδί της.
Οι γιατροί λένε ότι μπορεί να θεραπευτεί μόνο εάν διαγνωστεί έγκαιρα, με εξαιρετικά βαριά φαρμακευτική αγωγή (τουλάχιστον για διάστημα 3 μηνών), η οποία όπως είναι φυσικό έχει και υψηλό κόστος.
Keywords
Τυχαία Θέματα