Η μεγάλη "σφαγή" των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Ολα τα ονόματα που κινδυνεύουν

Με βάση τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα και από τις τάσεις που έχουν διαμορφωθεί, περίπου ένας στους τρεις ή και ένας στους δύο! (εφόσον επικρατήσει το αρνητικό σενάριο το ΠΑΣΟΚ να βρεθεί κάτω από το 20%) βουλευτές των «πρασίνων» κινδυνεύουν να μείνουν εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας, μετά τις επόμενες..... εθνικές εκλογές!

Στελέχη, που η κοινή γνώμη βλέπει στα βουλευτικά έδρανα επί τετραετίες αλλά και άλλα που βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στο κέντρο λήψης αποφάσεων, κινδυνεύουν να βγουν εκτός Βουλής.
Σύμφωνα
με τον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου που θα ισχύσει σε αυτές τις εκλογές, το μάρμαρο πληρώνει το δεύτερο κόμμα, από το οποίο αφαιρούνται πολλές έδρες για να διανεμηθούν στα μικρότερα κόμματα, αλλά και για να συγκροτηθεί το «μπόνους» των 50 εδρών που παίρνει το πρώτο κόμμα.
Αυτό σημαίνει ότι στη δεύτερη και στην τρίτη κατανομή, το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να μην εκλέξει -αυτόματα- κανέναν βουλευτή ακόμη και σε 2εδρικές, 3εδρικές ή και 4εδρικές περιφέρειες.
Οι υπολογισμοί που ήδη γίνονται στην Ιπποκράτους αλλά και τα βουλευτικά γραφεία, δίνουν στο ΠΑΣΟΚ ένα ποσοστό λίγο κάτω ή λίγο πάνω από 20% και αυτό σημαίνει ότι εκλέγει από 55 ως 65-67 βουλευτές. Και ο αριθμός αυτός θα μειωθεί, αν στη Βουλή εισέλθουν έξι κόμματα.
Με βεβαιότητα δε, προβλέπεται ότι το ΠΑΣΟΚ θα χάσει και τις οκτώ μονοεδρικές περιφέρειες άρα να μην εκλέξει βουλευτή σε Γρεβενά, Θεσπρωτία, Φωκίδα, Ευρυτανία, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, και Σάμο.
Α’ και Β’ Αθήνας
Το μέλλον είναι δυσοίωνο ακόμη και για τους κορυφαίους! Ηχηρά ονόματα, που ουδέποτε έως σήμερα αντιμετώπισαν πρόβλημα εκλογής, κινδυνεύουν άμεσα. Στην περίπτωση της Α’ Αθήνας, το ΠΑΣΟΚ έχει σήμερα 8 βουλευτές, αλλά με βάση τις μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις, θα εκλέξει 3 με 4, ενώ αν στη Βουλή μπουν περισσότερα από 5 κόμματα (πράγμα αρκετά πιθανό) τότε θα περιοριστεί στις 3 έδρες.
Γι’ αυτές, λοιπόν, τις 3 ή 4 έδρες - και εφόσον δεν επιλέξει τη μία από αυτές να καταλάβει ο Γ. Παπανδρέου ως πρώην πρωθυπουργός - θα δώσουν μάχη ο Κ. Σκανδαλίδης και ο Χρήστος Παπουτσής (που έχουν κατέβει υποψήφιοι για τη δημαρχία της Αθήνας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται), αλλά και η Άννα Διαμαντοπούλου. Ωστόσο, «απειλεί» η δημοφιλής Φώφη Γεννηματά, που θα θέσει επίσης υποψηφιότητα, ως δεδομένη φέρεται η υποψηφιότητα του υπουργού Πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου.
Αυτό σημαίνει ότι κάποιος ή κάποιοι από τους παραπάνω θα μείνουν εκτός Βουλής. Επίσης σημαίνει ότι εκτός Βουλής κινδυνεύουν να βρεθούν ο Νάσος Αλευράς, ο Θανάσης Τσούρας, ο Σπύρος Κουβέλης, η Πέμυ Ζούνη και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου.
«Σφαγή» αναμένεται στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, τη Β’ Αθήνας. Από τους 20 βουλευτές που εξέλεξε το ΠΑΣΟΚ (τώρα έχει 17, αφού είναι ανεξάρτητοι ο Γιάννης Δημαράς, η Σοφία Σακοράφα και η Μιλένα Αποστολάκη), στην επόμενη Βουλή θα έχει περί τους 7 με 8.
Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναμένεται και πάλι να δώσουν τη μάχη για την πρωτιά, ενώ στη μάχη θα προστεθεί και ο αναπληρωτ
Keywords
Τυχαία Θέματα