Στις Βρυξέλλες χωρίς «γενική εξουσιοδότηση». Το παρασκήνιο της σύσκεψης

Μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο, χωρίς υπογραφές και «λευκές επιταγές» από Ν.Δ. και ΛΑ.Ο.Σ. θα διαπραγματευτεί στις Βρυξέλλες ο Λουκάς Παπαδήμος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του BriefingNews κατά την σημερινή κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους αρχηγούς των
τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του, γενική εξουσιοδότηση και υπογραφές αποδοχής των όποιων συμφωνιών προκύψουν, κάτι που....
αρνήθηκαν οι Α. Σαμαράς και Γ. Καρατζαφέρης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, επανέλαβε τις ενστάσεις του για τις «υφεσιακές επιταγές της τρόικα» όπως τις χαρακτήρισε και ζήτησε από τον Λ. Παπαδήμο να διαπραγματευτεί σκληρά στην σύνοδο κορυφής, θέτοντας στους Ευρωπαίους εταίρους μας θέματα κοινωνικής συνοχής στην Ελλάδα αλλά και των ιδιαιτεροτήτων που έχει η χώρα μας, όπως για παράδειγμα ο τομέας της Άμυνας όπου οι «τροϊκανοί» απαιτούν περικοπές «όταν είμαστε η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει επισήμως casus belli».

Ο Σαμαράς απέρριψε επίσης την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού τονίζοντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε νέα και χειρότερη ύφεση.

Σημείωσε ότι θα ήταν διατεθειμένος να δεχθεί πάγωμα μισθών και ωριμάνσεων αλλά τους ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι θέμα των κοινωνικών εταίρων.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε να αναλάβουν τα κόμματα να συζητήσουν με τους κοινωνικούς εταίρους. Την πρόταση αυτή απέρριψαν Σαμαράς και Καρατζαφέρης λέγοντας ότι αυτό θα ήταν παρέμβαση στον κοινωνικό διάλογο μεταξύ των εταίρων.

Ισοδύναμες οικονομικά πολιτικές

Για τις επικουρικές ο Σαμαράς απέρριψε τη μείωσή τους παρουσιάζοντας μια λεπτομερειακή ανάλυση ισοδύναμων μέτρων που εξασφαλίζουν περισσότερα κονδύλια απ’ ότι οι μειώσεις των επικουρικών που ζητάει το υπουργείο.
Συγκεκριμένα πρότεινε να μειωθεί ο αριθμός των νέων συμβασιούχων στο δημόσιο στο 10% από 20% που είναι σήμερα.

Να υπάρξει καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, πλήρης έλεγχος των συντάξεων-μαϊμού και αύξηση των προβλεπόμενων εσόδων από τα νέα ηλεκτρονικά παίγνια.
Ο συνδυασμός των προτεινόμενων μέτρων μαζί με τις περικοπές που έχουν γίνει μέσα στο 2011 στις επικουρικές ξεπερνά το στόχο του μεσοπρόθεσμου.

Για τη μείωση του κατώτατου μισθού εξέφρασε τις έντονες επιφυλάξεις του υποστηρίζοντας ότι όταν μειώνονται οι μισθοί χωρίς να μειώνονται οι τιμές τότε δεν βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα αλλά προκύπτει ακόμη μεγαλύτερη ύφεση και ανακατανομή του εισοδήματος σε βάρος των αδυνάτων και της εργασίας.

Ένταση και για την λειτουργία της κυβέρνησης

Έντονη συζήτηση όμως υπήρξε κατά την διάρκεια της σύσκεψης και για την λειτουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Ο Α. Σαμαράς αναφερόμενος σε συγκεκριμένα γεγονότα ανέφερε:

«Μια μεταβατική κυβέρνηση οφείλει να φέρεται και ως μεταβατική και να μην ξεφεύγει του έργου της. Δεν μπορώ να δεχθώ οι υπουργοί να κάνουν ό,τι θέλουν όπως συνέβη π.χ με τους διορισμούς των εισαγγελέων, με το ν/σ
Keywords
Τυχαία Θέματα