Ενέχυρο για νέο μνημόνιο τα... "ασημικά"

Της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

Η μέση λύση κατά την οποία η Ελλάδα, έπειτα από συνεννόηση με τους πιστωτές της, θα έρθει σε οικειοθελή επιμήκυνση των ομολόγων που λήγουν την περίοδο 2012 - 2017, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα παράταση στη δημοσιονομική προσαρμογή για μείωση του ελλείμματος στο 3%, φαίνεται πως συζητείται στην ευρωζώνη, μετά και τη συνάντηση στο Λουξεμβούργο την
περασμένη Παρασκευή.

Αυτού του είδους η αναδιάρθρωση, κατά τους αξιωματούχους της τρόικας, ονομάζεται re-positioning και όχι de facto αναδιάρθρωση, αφού κανείς πιστωτής δεν θα χάσει τα χρήματά του. Σε αυτού του είδους τη λύση φαίνεται πως συμφωνεί και ο........επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Ντομινίκ Στρος-Καν.

Η δυνατότητα νέου δανείου, την οποία επιζητεί η χώρα μας, συναντά -προς το παρόν τουλάχιστον- τις αντιστάσεις των Γερμανών, που θέτουν ως προϋποθέσεις την υπογραφή νέου αυστηρού μνημονίου και την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας αλλά και των κερδών από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Έτσι, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, τα δεδομένα είναι τα εξής:

1. Η ελληνική κυβέρνηση ζητάει την παράταση στη δημοσιονομική προσαρμογή ώστε να είναι πιο ρεαλιστική και να σταματήσει η αμφισβήτηση από τις αγορές. Θεωρείται ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει αποκλιμάκωση των πιέσεων στα ομόλογα. Κάτι τέτοιο θα δώσει και πολιτική ανάσα στο Μαξίμου ώστε να μην ανακοινώνει πρόσθετα μέτρα ανά τρεις μήνες.

2. Η ελληνική κυβέρνηση ζητάει δέσμευση από την ευρωζώνη ότι θα παραχωρήσει νέο δάνειο σε περίπτωση όπου οι αγορές διατηρήσουν τα υψηλά επιτόκια δανεισμού. Επιδιώκεται να υπάρξει ξεκάθαρη στάση κατά τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου.

3. Η Γερμανία θεωρεί ότι ένα νέο δάνειο θα είναι μια μορφή ευκαιρίας για την Ελλάδα για νέες καθυστερήσεις στη δημοσιονομική προσαρμογή και προτείνει την επιμήκυνση των ομολόγων που λήγουν την επόμενη πενταετία με υψηλότερο επιτόκιο και με ρήτρες (collective action clauses) που θα διασφαλίζουν ότι οι πιστωτές δεν θα χάσουν τα λεφτά τους.

4. Η Γερμανία ζητάει την υπογραφή νέου μνημονίου σε περίπτωση όπου συναινέσει στη δημοσιονομική παράταση και με εγγυήσεις τη δημόσια περιουσία εφόσον αποφασιστεί νέα μορφή δανεισμού. Σε αυτό φαίνεται πως συμφωνεί και η ελληνική κυβέρνηση, που ήδη έχει ξεκινήσει σχετική μελέτη.

5. Η Κομισιόν και το προεδρείο του Eurogroup προτείνουν τη συμβιβαστική λύση που περιέχει λίγο απ' όλα.

6. Η ΕΚΤ επιμένει στην πιστή εφαρμογή του μνημονίου σε συνδυασμό με αγορά ελληνικών κρατικών τίτλων μέσω του ταμείου EFSF. O κ. Τρισέ είναι κατηγορηματικά αντίθετος σε οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους.

Καθοριστικός παράγοντας για τις εξελίξεις είναι, όπως πάντα άλλωστε, η στάση των Γερμανών, οι οποίοι ακόμα και μετά τη συνάντηση του Λουξεμβούργου κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά.

Στο Εurogroup στις 16 Μαΐου αναμένεται να ξεκαθαρίσουν και οι προθέσεις των άλλων σκληροπυρηνικών κρατών, που δεν ήταν παρόντα στη συνάντηση του Λουξεμβούρ
Keywords
Τυχαία Θέματα