Οι έξι μεγάλες απαιτήσεις της τρόικας

19:30 10/5/2011 - Πηγή: 24wro
Η τρόικα βρίσκεται από το πρωί στην Αθήνα και σε λίγες ώρες ξεκινά...
ο τελικός έλεγχος της ελληνικής οικονομίας και των επιδόσεων της κυβέρνησης ειδικά σε θέματα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων. Με δεδομένα τα στοιχεία του φετινού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα οποία τα έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση κατά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ και οι δαπάνες υπέρβαση 250 εκατομμυρίων ευρώ, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η τρόικα
θα απαιτήσει περαιτέρω μέτρα.

Κάποιες από τις απαιτήσεις των επικεφαλής της τρόικας είναι: Πρώτον, άσκηση πίεσης ώστε μέχρι τα τέλη του Ιουνίου να έχει γίνει έστω μία αποκρατικοποίηση. Δεύτερον, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να πείσει την τρόικα για την αποτελεσματικότητα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που θα παρουσιάσει. Τρίτον, η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει εξευρεθεί τρόπος να κλείσει η τρύπα των 4,5 δισ. ευρώ για το 2011. Τέταρτον, δεν αποκλείεται να ζητήσει από την κυβέρνηση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία (δηλαδή 180 βουλευτών). Πέμπτον, να ανοίξουν άμεσα τα κλειστά επαγγέλματα. Εκτον, να γίνει κατανοητό στην ελληνική κυβέρνηση ότι καμία θέση εργασίας στον δημόσιο τομέα δεν είναι διασφαλισμένη.

Αυτές είναι κάποιες από τις απαιτήσεις της τρόικας, ενώ στο βάθος βρίσκεται το μεγάλο ζητούμενο των 66 δισ. ευρώ που χρειάζεται ως δάνειο (νέο μνημόνιο) η χώρα μας για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του 2012-2015. Η καινούργια δανειακή σύμβαση θα συνοδεύεται από επιπλέον δάνεια ύψους έως 66 δισ. ευρώ, επιμήκυνση αποπληρωμής των οφειλών προς την τρόικα και δυνατότητα αναδιάρθρωσης του συνολικού χρέους της Ελλάδας σε τράπεζες και ιδιώτες πιστωτές - εξέλιξη η οποία συνεπάγεται την επέκταση της περιόδου παραμονής της διεθνούς εποπτείας. Το μνημόνιο θα περιλαμβάνει σκληρά μέτρα και αμείλικτους όρους ως προς τη δραστική μείωση του κράτους και τον περιορισμό των ελλειμμάτων του Δημοσίου.

Η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει την εφαρμογή, από τον Ιούλιο, του νέου μισθολογίου στον δημόσιο τομέα που θα καταργήσει περισσότερα από πενήντα επιδόματα, τη φορολογία αναψυκτικών και εμφιαλωμένων νερών και τη μετάταξη κάποιων αγαθών σε ΦΠΑ από 13% στο 23%.

Χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε σειρά συσκέψεων με στόχο να κλείσουν όλες οι σοβαρές εκκρεμότητες προκειμένου να κλειδώσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Πράγματι, μετά από συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Εργασίας Λούκα Κατσέλη και Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, ο στόχος επετεύχθη. Σήμερα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στην οικονομία.

«Η χώρα περνάει, πέρασε και θα περάσει δύσκολα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου την ώρα που αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωνε ότι «μιλάμε για νέο πλαίσιο και νέους όρους», χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέο μνημόνιο.

Στο μεταξύ, σε χθεσινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Die Welt» επικαλούμενη κυ
Keywords
Τυχαία Θέματα