Δώστε στην Ελλάδα αναπτυξιακή βοήθεια χωρίς τόκους και μνημόνια, με εγγύηση τις μεταρρυθμίσεις που δεν έκανε ο Σαμαράς

ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ

Το να μας δίνουν συνεχώς οι «εταίροι» χρήματα για να αποπληρώνουμε τις δόσεις των δανείων, δεν οδηγεί πουθενά.

Θα ήταν πιο έξυπνο, και για αυτούς και για εμάς, να μας χορηγήσουν αναπτυξιακή βοήθεια, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε πραγματική ανάπτυξη....
(δηλαδή αύξηση της παραγωγής), αντί για νέα δάνεια με σκοπό την πλασματική ανάκαμψη (δηλαδή την προσωρινή αύξηση της κατανάλωσης και άρα των εισαγωγών και άρα ένα συνεχώς διευρυνόμενο έλλειμμα σε ένα περιβάλλον εικονικής ανάπτυξης, με
μόνους κερδισμένους τους τοκογλύφους και τους τυχοδιώκτες).

Δέχομαι την επιφύλαξη ότι η χορήγηση ενός νέου «πακέτου Ντελόρ» είναι πιθανόν να καταλήξει εκεί που κατέληξαν και τα προηγούμενα: σε υφαρπαγή του από τα διάφορα κυκλώματα, πριν κάν προλάβει να φτάσει στον προορισμό του. Και προορισμός του είναι η πραγματική οικονομία, ο επιχειρηματίας που θα πραγματοποιήσει μία νέα επένδυση, ο αγρότης που θα στήσει μία ιχθυοκαλλιέργεια, ο βιοτέχνης που θα στήσει μία μονάδα παραγωγής ρούχων κλπ. Διότι μόνον τέτοιου είδους επενδύσεις θα δημιουργήσουν αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν «πραγματική οικονομία», δηλαδή την παραγωγική βάση.

Για να μην έχει, λοιπόν, μία νέα αναπτυξιακή βοήθεια, την τύχη των προηγούμενων, ας συγκροτηθεί ένας αδιάβλητος μηχανισμός με συμμετοχή τεχνοκρατών, δικαστικών και ορκωτών λογιστών. Χωρίς καμία δυνατότητα παρέμβασης του πολιτικού συστήματος και των γνωστών «χρυσοκάνθαρων», που αφαίμαξαν τις κοινοτικές βοήθειες, ΜΟΠ, προγράμματος κλπ., τα οποία κατέληξαν σε παχυλούς τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό. Ώστε να παρακολουθείται και η ροή και η αξιοποίηση των χρημάτων, με συνεχή έλεγχο των παραστατικών και επιθεωρήσεις στους χώρους παραγωγής. Να δείτε για πότε η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ξαναπαίρνει μπρος, για πότε θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, για πότε θα κλείσει η ψαλίδα του ελλείμματος.

Μαζί με αυτές τις εγγυήσεις, θα πρέπει να υπάρξουν ακόμα μερικές σοβαρές μεταρρυθμίσεις, που θα στηρίξουν την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Πχ. διετής φορολογική ατέλεια για κάθε νέα επιχείρηση και πενταετής για τις παραμεθόριες περιοχές, δεκαπενθήμερη προθεσμία για την αδειοδότηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτησία και εκσυγχρονισμός της δικαιοσύνης, δίκαιος και σταθερός φορολογικός νόμος.

Αν η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάσει ένα παρόμοιο σχέδιο, ούτε οι ΗΠΑ ούτε οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες θα το αρνηθούν. Θα είναι, άλλωστε, ο μόνος τρόπος να πάρουν κάποτε πίσω τα χρωστούμενα.

kontranews.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα