Έκθεση Παρισιού 2012: Audi S3 2013

Το νέο Audi S3 βρίσκεται στο περίπτερο της Audi στο Παρίσι, και σίγουρα, το κόκκινο χρώμα του, μαγνητίζει το βλέμμα των περαστικών. Μηχανικά, η τρίτη γενιά του S3, φορά τον 2,0-λιτρο TFSI κινητήρα ο οποίος αποδίδει 300 άλογα στις 6.800 σ.α.λ με 380 Nm ροπής από τις 1.800 έως τις 5.500 σ.α.λ.

Τα 0-100 χλμ/ώρα τα κάνει σε 5,1 δευτερόλεπτα με το 6-τάχυτο S Tronic κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (5,4 δευτ. με το 6-τάχυτο μηχανικό) και έχει τελική

ταχύτητα 250 χλμ/ώρα, ηλεκτρονικά περιορισμένη. Έχει μέση κατανάλωση 6,9 λίτρα/100 χλμ (7,0 με το μηχανικό κιβώτιο) και 159 γρ/χλμ εκπομπές CO2 (162 με το μηχανικό), και είναι κατά 1,5 λίτρο οικονομικότερο από το προηγούμενο μοντέλο.

Ο κινητήρας του διαθέτει άμεσο ψεκασμό με την αντλία υψηλής να μπορεί να παράγει έως και 200 bar, ενώ ο κινητήρας διαθέτει 2 άξονες εξισορρόπησης, οι οποίοι περιστρέφονται με διπλάσια ταχύτητα σε σχέση με τον στροφαλοφόρο άξονα, που του δίνουν μια πολύ ομαλή λειτουργία. Διαθέτει ένα ηλεκτρομηχανικό ενεργοποιητή ήχου ο οποίος μεταφέρει τον ήχο του κινητήρα μέσα στην καμπίνα, ενώ η εξάτμιση διαθέτει σύστημα βαλβίδων, και σε ορισμένο φάσμα στροφών, ανοίγει και δίνει στο S3 έναν σπορ ήχο.

Έχει σχέση συμπίεσης 9,3:1 και η πολλαπλή εξαγωγής είναι ενσωματωμένη μέσα στην κεφαλή του κυλίνδρου, και ψύχεται από το ψυκτικό υγρό. Αυτή η λύση μειώνει αισθητά τη θερμοκρασία της εξάτμισης και επιταχύνει την προθέρμανση του κινητήρα, μετά από κρύα εκκίνηση, μειώνοντας παράλληλα και τη κατανάλωση κατά τη διάρκεια της κρύας εκκίνησης. Η τουρμπίνα σηκώνει πίεση 1,2 bar και ο αέρας που περνά από το μεγάλο intercooler, ενσωματώνεται στο υγρόψυκτο σύστημα, μειώνοντας σημαντικά τη θερμοκρασία του αέρα εισαγωγής, αυξάνοντας έτσι την ποσότητα του αέρα που απαιτείται για την καύση μέσα στον κύλινδρο.

Διαθέτει ένα πρωτοποριακό σύστημα θερμικής διαχείρισης με δύο περιστροφικές βαλβίδες ολίσθησης, οι οποίες ενοποιούνται σε μια ενιαία ενότητα που θυμίζει τη ροή του ψυκτικού υγρού. Αυτές οι βαλβίδες διασφαλίζουν ότι το λάδι του κινητήρα θα θερμαίνεται μέχρι τη θερμοκρασία λειτουργίας, αμέσως μετά την εκκίνηση του αυτοκινήτου, ενώ θα διατηρούν επίσης την θερμοκρασία του ψυκτικού υγρού μεταξύ 85 και 107 βαθμούς Κελσίου. Το παραπάνω έχει ως αποτέλεσμα – ανεξάρτητα από το φορτίο ή τις στροφές – οι βαλβίδες να έχουνε πάντα την τέλεια ισορροπία μεταξύ τριβής και υψηλής θερμοδυναμικής απόδοσης.

Ο κινητήρας του S3 ζυγίζει 148 κιλά, 5 περισσότερα από τον προηγούμενο και έχει διαστάσεις 603 mm μήκος, 678 mm πλάτος και 664 mm ύψος. Φορά νέα πιστόνια, ανθεκτικότερες βίδες, νέα δαχτυλίδια πιστονιών, ενισχυμένες μπιέλες ενώ και ο θάλαμος καύσης έχει ενισχυθεί. Η κυλινδροκεφαλή είναι νέα, κατασκευασμένη από ένα ιδιαίτερα ελαφρύ κράμα αλουμινίου-πιριτίου, που χαρακτηρίζεται από υψηλή αντοχή και αντοχή σε θερμοκρασία.

Φυσικά είναι τετρακίνητο και φορά Haldex σύστημα τετρακίνησης. Σε κανονική οδήγηση, ο πολύδισκος συμπλέκτης, στέλνει τη κίνηση στον μπροστά άξονα, αλλά μόλις εντοπίσει σπινιάρισμα,

Keywords
Τυχαία Θέματα