Σύστημα αναγνώρισης προσώπων

Η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να αναπτύσσει ένα σύστημα παρακολούθησης που συνδυάζει υπολογιστές και βιντεοκάμερες με στόχο τη «σάρωση» πληθών ανθρώπων και την αναγνώριση συγκεκριμένων ατόμων.


Το σχετικό πρόγραμμα ονομάζεται BOSS (Biometric Optical Surveillance System) και, όπως αναφέρεται, δοκιμάστηκε το περασμένο φθινόπωρο μετά από ένα διάστημα δύο ετών ανάπτυξης. Αν και δεν είναι ακόμα έτοιμο προς χρήση, θεωρείται πως έχει σημειωθεί

σημαντική πρόοδος, κάτι που έχει προκαλέσει έντονους προβληματισμούς στο χώρο των υπέρμαχων της ιδιωτικότητας, ειδικά εν μέσω της εν εξελίξει υπόθεσης των αποκαλύψεων του Έντουαρντ Σνόουντεν για τις παρακολουθήσεις από την NSA.


Φήμες για την ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος κυκλοφορούν εδώ και μία δεκαετία, ωστόσο η πρόοδος της σχετικής τεχνολογίας σε σημείο που να επιτρέπει κάτι τέτοιο έχει λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια- αν και, παρά την αύξηση της υπολογιστικής ισχύος, τα τεχνικά προβλήματα που προκύπτουν στο θέμα της σάρωσης προσώπου εξ αποστάσεως παραμένουν μεγάλα. Παρόλα αυτά, το ενδιαφέρον στο αντικείμενο της παρακολούθησης μέσω βίντεο φαίνεται να έχει αναζωπυρωθεί μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστώνη.


Το σύστημα αποτελείται από δύο «πύργους» με «δομές ρομποτικών καμερών», που περιλαμβάνουν υπέρυθρους αισθητήρες και αποστασιόμετρα. Οι εικόνες του ίδιου προσώπου λαμβάνονται από διαφορετικές γωνίες, και στη συνέχεια ο υπολογιστής τις επεξεργάζεται δημιουργώντας μία τρισδιάστατη «υπογραφή». Ο στόχος είναι η επίτευξη ποσοστού επιτυχίας 80-90% σε απόσταση 100 μέτρων, κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμα.


Keywords
Τυχαία Θέματα