Review: DuckTales: Remastered

Οι ‘’Παπιοπεριπέτειες’’ στην τελευταία τους παράσταση

To όνομα ‘’DuckΤales’’ ίσως να μην λέει και πολλά στις νεότερες ηλικίες, όμως για τους περισσότερους που έζησαν τα παιδικά τους χρόνια την δεκαετία του ’90 αφήνει ένα χαμόγελο νοσταλγίας στη σκέψη του. Στην Ελλάδα το γνωρίσαμε ως ‘’Παπιοπεριπέτειες’’ και ήταν η παιδική σειρά της Disney με πρωταγωνιστές τον θείο του Ντόναλτ, Σκρουτζ

ΜακΝτακ, αλλά και τα ανίψια του: Χιούι, Λιούι και Ντιούι, που προβλήθηκε πριν αρκετά χρόνια στο Mega.

Η σειρά DuckΤales αποτελεί παραγωγή του 1987. H Capcom το 1990 κυκλοφόρησε στο NES το ομώνυμο βιντεοπαιχνίδι, με την έκδοση του Game Boy να έρχεται λίγο αργότερα. Και στις δύο εκδόσεις το 2D Action Platformer παιχνίδι έγινε ο πιο επιτυχημένος τίτλος της Capcom αφού κατάφερε να πουλήσει ξεχωριστά περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Μάλιστα, θεωρείται ένα από καλύτερα παιχνίδια του NES, με κύριο στοιχείο της επιτυχίας του να είναι το ξεχωριστό και μη γραμμικό gameplay του.

23 χρόνια μετά, η Capcom θέλησε να τιμήσει το διάσημο franchise κυκλοφορώντας το DuckTales: Remastered, HD remake του κλασικού τίτλου στις κονσόλες παρούσας γενιάς. Ας πάμε να δούμε το τελικό αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας.

O Σκρουτζ ΜακΝτακ σαν άλλος Indiana Jones

Η ιστορία του παιχνιδιού σας τοποθετεί στον ρόλο του Σκρουτζ ΜακΝτακ, καθώς θα ταξιδεύει στις άκρες του κόσμου για να προσθέσει στην συλλογή του πέντε μοναδικούς θησαυρούς. Θα φτάσει στον Αμαζόνιο, θα σκαρφαλώσει τα Ιμαλάια… θα ταξιδέψει ακόμη και ως το φεγγάρι για να αποκτήσει τους πολυπόθητους θησαυρούς του. Στην προσπάθειά του θα προσπαθήσουν να σταθούν εμπόδιο ο αντίζηλός του Σκρουτζ, Φλίντχαρτ Γκλόμγκολντ και η μάγισσα Μάτζικα Ντε Σπελ.

Με σύμμαχο το Pogo Stick

Ο αυθεντικός τίτλος αποτελείται από πέντε επίπεδα. Η Remastered έκδοση περιέχει και τα πέντε αυτά επίπεδα. Θα μπορείτε να παίξετε επιλεκτικά τα επίπεδα με όποια σειρά επιθυμείτε. Στο σύνολό τους η μεταφορά τους πραγματοποιήθηκε αυτούσια, ενώ προστέθηκαν και μερικές ακόμη λεπτομέρειες, όπως επιπλέον δωμάτια. Εκτός αυτού, έχουμε δύο νέες πίστες, μία στην αρχή του παιχνιδιού και μία στο τέλος, οι οποίες παράλληλα βοηθάνε στην καλύτερη εξήγηση των γεγονότων της ιστορίας. Μία ακόμη προσθήκη είναι η gallery, όπου πλέον θα μπορείτε να ξοδεύετε τα χρήματα που κερδίζετε στα επίπεδα, ξεκλειδώνοντας artworks του παιχνιδιού, μουσικά κομμάτια και άλλα.

Ο χειρισμός του παιχνιδιού είναι απλός, όπως και κάθε Platformer της εποχής άλλωστε. Κατά τη διάρκεια των επιπέδων θα εξουδετερώσετε εχθρούς, θα συλλέξετε διαμάντια και θα ψάξετε για θησαυρούς, με τα bosses να σας περιμένουν στο τελευταίο κομμάτι τους. Εξέλιξη υπήρξε και στις μάχες με τα bosses, με λεπτομέρειες που δίνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Κύριο όπλο του Σκρουτζ και σύμμαχος είναι το μπαστούνι του. Με αυτό θα χτυπάτε τους εχθρούς σας –κυρίως- θα ανοίγετε σεντούκια και θα πραγματοποιείτε τα απαραίτητα μεγάλα άλματα ώστε να φτάσετε σε ένα ψηλότερο ή πιο μακρύ σημείο από ότι θα μπορούσατε με ένα απλό άλμα, χρησιμοποιώντας το ως pogo stick. Η συγκεκριμένη κίνηση στο NES γινόταν με το πάτημα του D-Pad προς τα κάτω και του άλματος. Πλέον, αν θέλετε θα την πραγματοποιείτε μόνο με το jumping πλήκτρο, διαλέγοντας στο μενού την συγκεκριμένη επιλογή. Όσον αφορά την συγκεκριμένη κίνηση, παρατηρήσαμε πως κάποιες φορές δεν ανταποκρινόταν σωστά με αποτέλεσμα να στοιχίσει μερικές ζωές, κάτι εκνευριστικό θα λέγαμε όταν συνέβαινε σε απαιτητικές περιπτώσεις. Ευτυχώς, αυτό το φαινόμενο παρουσιάστηκε λίγες φορές, όμως δεν παύει να είναι ένα μείων.

Για να δοθεί μία πιο ξεκάθαρη και λεπτομερείς ροή στην ιστορία, οι δημιουργοί του τίτλου πρόσθεσαν διαλόγους ή σχολιασμούς μεταξύ των χαρακτήρων μέσα στα επίπεδα. Την πρώτη φορά δεν θα το δείτε με κακό μάτι όσοι θέλετε να ξέρετε λίγο περισσότερα για τις σχέσεις των χαρακτήρων και τη εξήγηση των γεγονότων. Από εκεί και πέρα όμως, όταν μάλιστα το παιχνίδι δεν αναγνωρίζει αν έχετε ήδη πραγματοποιήσει ένα διάλογο, όταν χάσετε και βρεθείτε στο εκάστοτε σημείο διαλόγου-σχολιασμού η επανάληψη του θα κάνει την επιλογή του ‘’skip’’ μονόδρομο.

Στην Remastered έκδοση πραγματοποιήθηκαν οι απαιτούμενες ρυθμίσεις για την καλύτερη εξισορρόπηση των επιπέδων δυσκολίας. Στο Hard (εκεί που το παίξαμε) θυμηθήκαμε πόσο απλό, όμορφο αλλά και συνάμα δύσκολο ήταν ένα platformer της εποχής. Εφόσον δεν υπάρχουν checkpoints, αν χάσετε όλες τις ζωές σας θα αναγκαστείτε να ξεκινήσετε από την αρχή του επιπέδου. Κάτι που ενδεχομένως να σας ταράξει ελαφρώς αν σπαταλήσετε αρκετή προσπάθεια να φτάσετε μία ανάσα από την πηγή(τερματισμό του επιπέδου) και δεν πιείτε νερό. Μετά τον πρώτο τερματισμό του παιχνιδιού θα ξεκλειδώσετε ένα ακόμη επίπεδο δυσκολίας, το Extreme Difficulty και θα έχετε την επιλογή να παίξετε το παιχνίδι με την original 8-bit μουσική του DuckTales.

Master στο Remastered

Η ‘’μετενσάρκωση’’ του DuckTales μπορούμε να πούμε πως είναι άκρως επιτυχημένη και η δουλεία που έγινε από την Capcom άξια συγχαρητηρίων. Οι χαρακτήρες, καλοί και κακοί, είναι όλοι ζωγραφισμένοι στο ‘’χέρι’’, ενώ τα σκηνικά κάθε επιπέδου απαθανατίζονται σε διάσταση 2.5D, με ‘’ζωηρό’’ και ‘’ζωντανό’’ χρώμα.

Το πραγματικό σημείο αναφοράς όμως είναι οι φωνές των χαρακτήρων. Την τελευταία στιγμή η Disney είπε στην Capcom πως μερικοί ηθοποιοί από την σειρά κινουμένων σχεδίων DuckTales θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Έτσι, όσοι είναι ακόμη εν ζωή έδωσαν, ίσως για τελευταία φορά, μία ακόμη παράσταση χαρίζοντας τις φωνές τους, με κορυφαία συμμετοχή αυτή του 93χρονου Alan Young στον ρόλο του Σκρουτζ. Η μουσική που ‘’έντυσε’’ το αυθεντικό παιχνίδι παρουσιάζεται στο Remastered αναβαθμισμένη, ενορχηστρωμένη, χωρίς να χάνει την ταυτότητά της όμως. Από την πρώτη στιγμή που θα ακούσετε το soundtrack όσοι έχετε παίξει το DuckTales θα νοσταλγήσετε σίγουρα εκείνη την εποχή.

Θυμηθήκαμε πόσο απλό, όμορφο και δύσκολο είναι ένα Platformer του '90

Η Capcom σεβάστηκε ένα από τα πιο πολύτιμα franchise της και το επανέφερε στο προσκήνιο με επιτυχία. Highlight μπορεί να θεωρηθεί ο αναγεννημένος οπτικοακουστικός τομέας με ελάχιστα παράπονα για το gameplay. Θυμηθήκαμε πόσο απλό και δύσκολο ήταν ένα platformer της εποχής και όσοι αναζητάτε μία γλυκιά ανάμνηση από εκείνη την περίοδο, αναμφίβολα πρέπει να κατευθυνθείτε στο DuckTales: Remastered.

{youtube}Egk8IusIzdI{/youtube}

Κώστας Νικολούζος

Θετικά: Θυμηθήκαμε πόσο απλό, όμορφο και δύσκολο ήταν ένα platformer κάποτεΆψογα ανανεωμένος τεχνικός τομέας Οι ηθοποιοί της σειράς DuckTales επέστρεψαν για την τελευταία τους παράστασηΑρνητικά: Μικροπροβλήματα στον χειρισμόΔυσφορία για κάποιους στο κλασικό Game OverΟι διάλογοι θα μπορούσαν να εισαχθούν καλύτερα

{tab Πληροφορίες}

Εταιρία ανάπτυξης: CapcomStudio ανάπτυξης: WayForward TechnologiesΔιάθεση: ΨηφιακάΕίδος: Action PlatformerΚυκλοφορία: 13/8/2013 (11/9 Xbox 360)Κυκλοφορεί για: PS3 (Review), Wii U, PC, Xbox 360Official SiteΣυζήτηση στο Forum

{/tabs}

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπία της Capcom στην χώρα μας, CD Media, για τις ανάγκες του Review.

Keywords
Τυχαία Θέματα