Οικονομικά αποτελέσματα Marac

H Marac Electronics ανακοινώνει τα οικονομικά της μεγέθη για το πρώτο τρίμηνο του έτους 2013, στα οποία σημειώνει συρρίκνωση ζημιών.


Στα πλαίσια της δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων της περιόδου 1/01/2013 έως 31/03/2013 του Ομίλου και της Εταιρείας, και σύμφωνα με το άρθρο 4.1.4.4. του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενημερώνουμε το επενδυτικό κοινό για τα ακόλουθα:


Kατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου

Αθηνών της 09.04.2010, αποφασίσθηκε, κατ” εφαρμογή του Κανονισμού του Χ.Α. (άρθρο 3.1.2.5.), η μεταφορά των μετοχών της εταιρείας στην Κατηγορία Επιτήρησης. Ειδικότερα, οι μετοχές της εταιρίας εντάχθηκαν στην Κατηγορία Επιτήρησης για τους εξής λόγους: α) οι ζημίες της χρήσης που έληξε στις 31/12/2009 ήταν μεγαλύτερες από το 30% της Καθαρής Θέσης και β) οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι σημαντικές. Η ένταξη των μετοχών στη συγκεκριμένη κατηγορία ισχύει από τη συνεδρίαση της 12/04/2010, κατά τη χρήση 2010.


Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του Α’ τριμήνου 2013, ο Όμιλος ΜΑΡΑΚ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ Α.Β.Ε.Ε. παρουσίασε τα κάτωθι μεγέθη:
- Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 407 χιλ. ευρώ έναντι των 759 χιλ. ευρώ κατά το A’ τρίμηνο του 2012.
- Οι ενοποιημένες ζημιές προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 256 χιλ. ευρώ από 345 χιλ. ευρώ κατά το A’ τρίμηνο του 2012.
- Οι ενοποιημένες ζημιές μετά φόρων ανήλθαν σε 256 χιλ. ευρώ από 345 χιλ. ευρώ κατά το A’ τρίμηνο του 2012.


Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν αρνητικά στο ποσό 134 χιλ. ευρώ έναντι επίσης αρνητικού ποσού 159 χιλ. ευρώ κατά το A’ τρίμηνο του 2012.


Η μείωση του κύκλου εργασιών οφείλεται αφενός στη μείωση των διαγωνισμών που προκηρύσσονται από το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα (πολύ μικρή απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ) και αφετέρου στον ιδιωτικό τομέα λόγω έλλειψης ρευστότητας που πλήττει την αγορά ως συνέπεια της υπάρχουσας οικονομικής κρίσης. Τέλος στην αβεβαιότητα που επικράτησε και επικρατεί στην εγχώρια αγορά όσο και στις διεθνείς αγορές. Εξαιτίας όλων των παραπάνω γεγονότων επήλθε σημαντική επίδραση στα κονδύλια του Α τριμήνου του 2013.


Σε σχέση με τις προοπτικές της εταιρείας για το 2013 η διοίκηση λαμβάνοντας υπ’ όψιν την παρούσα πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία της χώρας, προσπαθεί να διευρύνει τις δραστηριότητές της κυρίως στο εξωτερικό, αλλά και τη διατήρηση τους όσο είναι δυνατόν στο εσωτερικό. Οι προσπάθειες αυτές ήδη έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς και προσδοκούμε ότι τα αποτελέσματα θα καταστούν εμφανή στους αμέσως προσεχείς μήνες. Γίνονται σοβαρές προσπάθειες και αναπτύσσονται συστηματικές πρωτοβουλίες για τη συμμετοχή της εταιρείας σε ανάληψη έργων στο εξωτερικό, σε συνεργασία με μεγάλες τοπικές εταιρείες κυρίως στην περιοχή του Περσικού Κόλπου αλλά και σε χώρες όπως Αζερμπαϊτζάν, Κουρδιστάν και Βραζιλία. Τα έργα αυτά αναμένεται να ανέλθουν σε ποσοστό άνω του 50% του συνολικού τζίρου. Άμεση συνέπεια της εισροής εσόδων από αυτή τη δραστηριότητα θα είναι η ουσιαστική βελτίωση των ταμειακών ροών της εταιρείας.


Αναμένοντας την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, όπως έχει ανακοινωθεί από τους αρμόδιους δημόσιους φορείς. Λαμβάνοντας υπ’οψιν ότι η εταιρεία μας έχει συμβάσεις και αναθέσεις έργων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που ξεπερνούν τα 6 εκ. ευρώ που όμως δεν προχωρούν λόγω μη ενεργοποίησης του ΕΣΠΑ. Παρ’ όλα αυτά η διοίκηση της εταιρίας πιστεύει ότι παρότι η οικονομική συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη θα αναστρέψει την παρούσα δυσμενή κατάσταση, αξιολογώντας τις προαναφερθείσες πρωτοβουλίες της και τα ευνοϊκότερα δεδομένα που προκύπτουν από τις αναμενόμενες αποφάσεις του δημοσίου.


Έχει γίνει επίσης στροφή στον τομέα της Εμπορικής Ναυτιλίας, ο οποίος είναι διεθνής. Η εταιρεία μας είχε ξεκινήσει με δραστηριότητες που αφορούν τα πλοία της Εμπορικής Ναυτιλίας από την ημέρα της ίδρυσής της, αλλά στην πορεία έδωσε βάρος σε έργα της ξηράς. Επανερχόμαστε λοιπόν καλύπτοντας προμήθειες και συντηρήσεις τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και εξοπλισμού ναυσιπλοΐας που αναμένεται να δώσουν μια βοήθεια στη ρευστότητα της εταιρείας.


Αναφορικά με τα λειτουργικά έξοδα, η εταιρεία θα συνεχίσει την προσπάθεια διατήρησης αυτών σε χαμηλότερα επίπεδα. Η πολιτική αυτή εφαρμόζεται ήδη τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση της εταιρείας έχει αποφασίσει να μειώσει σημαντικά λειτουργικά κόστη σε σχέση με τη χρήση 2012, καθώς και να εξοικονομήσει πόρους μέσω της μη αντικατάστασης του προσωπικού που θα αποχωρήσει κατά τη διάρκεια της χρήσης του 2013.


Λόγω των ανωτέρω και του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει η εταιρεία, υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά, στις 21 Νοεμβρίου του 2012 που εκδίκασε την αίτηση υπαγωγής της εταιρείας που κατατέθηκε με την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πιστωτών (68,6%), δεν έκανε δεκτή την αίτηση από τις 7.1.2013 με αριθμό απόφασης 167/2013, κρίνοντας ότι εξέλειπαν της αιτήσεως έγγραφα απαραίτητα εκ του νόμου, παρότι αυτά είχαν νομίμως και εμπροθέσμως προσκομισθεί. Κατόπιν τούτου η εταιρεία κατέθεσε έφεση επί της απόφασης στις 12.2.2013 και ορίστηκε δικάσιμο επί της έφεσης στις 7.3.2013. Ταυτόχρονα ζητήθηκε και προσωρινή διαταγή για τη λήψη των προληπτικών μέτρων του άρθρου 109 του ν.3588/2007 η οποία και χορηγήθηκε. Η αίτηση υπαγωγής εκδικάστηκε εκ νέου στις 7.3.2013 στο αρμόδιο δικαστήριο το οποίο αποφάσισε την διατήρηση της προσωρινής διαταγής μέχρι την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης.


Keywords
Τυχαία Θέματα