Υβριδική Ασφάλεια από την Kaspersky

Οι λύσεις υβριδικής ασφάλειας προσφέρουν την αποτελεσματικότερη προστασία, αλλά χρησιμοποιούνται μόνο από το 21% των εταιρειών παγκοσμίως.


Οι τεχνολογίες cloud αποτελούν ένα απαραίτητο στοιχείο των σύγχρονων λύσεων ασφαλείας αλλά δεν μπορούν να προστατεύσουν τους υπολογιστές χωρίς την υποστήριξη τοπικών εργαλείων ασφαλείας. Επομένως, ο καλύτερος τρόπος είναι η χρήση υβριδικών λύσεων που ενσωματώνουν τις τοπικές anti-malware τεχνολογίες και ταυτόχρονα αλληλεπιδρούν με μια υπηρεσία cloud.

Παρ’ όλα αυτά, μόνο το 21% των εταιρειών έχει επιλέξει παρόμοιες λύσεις, σύμφωνα με έρευνα που πραγμαοποιήθηκε από την Kaspersky Lab σε συνεργασία με τους ερευνητές της B2B International, στο τέλος του 2012.


Σήμερα, τα ποσοστά του κακόβουλου λογισμικού αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο: περίπου 140 νέες απειλές εμφανίζονται κάθε λεπτό. Ήδη, είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν απλώς με τη χρήση της παραδοσιακής μεθόδου αναζήτησης υπογραφής —οι νέες απειλές αναδύονται τόσο γρήγορα που ακόμα και οι τακτικές αναβαθμίσεις δεν μπορούν να βρεθούν ένα βήμα μπροστά από αυτές. Για αυτό το λόγο οι developers λύσεων ασφαλείας προσπαθούν να συνδυάσουν τις τεχνολογίες που προσφέρουν προληπτική προστασία με τις τεχνολογίες cloud. Οι πρώτες βοηθούν στον εντοπισμό άγνωστων απειλών ενώ οι δεύτερες παρέχουν προστασία από νέες απειλές το ταχύτερο δυνατό. Υπάρχουν και άλλες λύσεις ασφαλείας βασισμένες αποκλειστικά σε τεχνολογίες cloud, αλλά αυτές δεν μπορούν να παρέχουν αξιόπιστη προστασία απέναντι σε περίπλοκες απειλές, συμπεριλαμβανομένων των zero-days. Επιπλέον, αυτές οι λύσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά χωρίς μία σταθερή σύνδεση στο Διαδίκτυο.


Είναι σαφές ότι το μέλλον βρίσκεται στη χρήση υβριδικών λύσεων που συνδυάζουν τις τοπικές τεχνολογίες με λειτουργίες υπηρεσιών cloud. Αυτές οι λύσεις είναι περισσότερο δημοφιλείς στις μεγάλες επιχειρήσεις —το 29% των εταιρειών μεγάλου μεγέθους που ερωτήθηκαν , χρησιμοποιεί υβριδική ασφάλεια. Δυστυχώς όμως, αυτές οι λύσεις παραμένουν μη δημοφιλείς ανάμεσα στις υπόλοιπες εταιρείες. Σύμφωνα με μία έρευνα της B2B International που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2012, μόνο το 21% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα τις χρησιμοποιεί. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες (51%) προτιμούν τοπικές λύσεις χωρίς τη βοήθεια του cloud, και το 20% επιλέγει εργαλεία ασφάλειας cloud.


Η υβριδική λύση της Kaspersky Lab
Οι ειδικοί της Kaspersky Lab είναι βέβαιοι πως μόνο οι υβριδικές λύσεις μπορούν να παρέχουν την πιο αποτελεσματική προστασία απέναντι σε ψηφιακές απειλές. Για αυτό το λόγο, η Kaspersky Lab υπήρξε μια από τις πρώτες εταιρείες που πρόσθεσε μια cloud-based τεχνολογία– το Kaspersky Security Network—στα καταναλωτικά και επαγγελματικά προϊόντα της. Με τη συγκατάθεση των χρηστών, η τεχνολογία συλλέγει ανώνυμα δεδομένα σχετικά με προσπάθειες «μόλυνσης» από υπολογιστές που «τρέχουν» λύσεις ασφαλείας της Kaspersky Lab. Στη συνέχεια στέλνει αυτές τις πληροφορίες στους ειδικούς της για λεπτομερή ανάλυση των περιστατικών. Μετά τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την προστασία του χρήστη, όπως η προσθήκη μιας κακόβουλης ιστοσελίδας στη μαύρη λίστα, τη δημιουργία υπογραφών κ.λπ., οι ενημερώσεις για τα εργαλεία ασφάλειας και τις βάσεις δεδομένων antivirus μεταφέρονται σε όλα τα προϊόντα της Kaspersky Lab μέσω του Kaspersky Security Network.


Επιπλέον, η νέα πλατφόρμα για εταιρικούς χρήστες, Kaspersky Endpoint Security for Business, έχει στενή σχέση με το Kaspersky Security Network. Τα συστατικά της πλατφόρμας συγκεντρώνουν δεδομένα σχετικά με το νέο κακόβουλο λογισμικό, τις επικίνδυνες ιστοσελίδες και τις εκρήξεις spam, δημιουργούν «λευκές» και «μαύρες» λίστες εφαρμογών, εμπλουτίζουν τη βάση δεδομένων των ευπαθειών κ.λπ. Όλες οι απαραίτητες ενημερώσεις «κατεβαίνουν» στους υπολογιστές των χρηστών μόλις λίγα δευτερόλεπτα αφότου ελεγχθούν από τους ειδικούς της Kaspersky Lab. Το αποτέλεσμα είναι μια λύση εταιρικής ασφάλειας που παρέχει αποτελεσματική και – κυρίως – έγκαιρη προστασία απέναντι στις ψηφιακές απειλές.


Keywords
Τυχαία Θέματα