2015: Τι είδαμε, τι μας εντυπωσίασε, τι μας απογοήτευσε

Αυτό ήταν το 2015 λοιπόν, μια χρονιά που τα είχε όλα: σπουδαία τεχνολογικά επιτεύγματα, νέες μόδες, καινούρια trends, «φρέσκιες» προϊοντικές κατηγορίες, άλλες που σιγά-σιγά αργοσβήνουν, εταιρείες που αναδείχθηκαν, άλλες που συγχωνεύτηκαν και, το κυριότερο, μια τεράστια παρακαταθήκη εν όψει 2016. Με το έτος να διανύει τα τελευταία του 24ωρα, είναι ασφαλής περίοδος για έναν απολογισμό, μία σούμα σχετικά με τα πεπραγμένα του και το πώς αυτά άλλαξαν την αγορά και τον κόσμο γύρω μας. Είστε έτοιμοι για ένα ταξίδι πίσω στον –τελευταίο- χρόνο;

Tablets; Όχι πια…

Η παγκόσμια αγορά των tablets

βρίσκεται σε ύφεση. Θα έλεγε κανείς πως αν δεν υπήρχε η Apple με τα iPad και, κυρίως, τα iPad Pro της, ουδείς θα ασχολείτο μαζί τους. Ακόμα και οι λοιπές μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο όπως η Samsung και η Sony, μοιάζουν να λανσάρουν συσκευές (όσες λανσάρουν ακόμα τέλος πάντων) απλά και μόνο επειδή… έτσι έχουν συνηθίσει. Τα παγκόσμια trends κάνουν λόγο για πτώση ύψους 22% σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο αυτό που προβληματίζει ακόμα περισσότερο είναι το γεγονός ότι η κατάσταση δείχνει μη αναστρέψιμη. Ο κόσμος δεν βλέπει πια τον λόγο αγοράς ενός tablet και οι εταιρείες δεν δείχνουν να μπορούν να κάνουν κάτι γι’ αυτό.

Η Microsoft επέστρεψε…

Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες Τεχνολογίας επέστρεψε δυναμικά! Ο λόγος για τη Microsoft που δείχνει να ανακτά τη χαμένη της δυναμική και να ξυπνά από το… κώμα στο οποίο μοιάζει να έπεσε πριν από περίπου μια εξαετία. Η αμερικανική εταιρεία φέτος μας χάρισε τα Windows 10, τα κατά γενική ομολογία καλύτερα Windows της Ιστορίας, μαζί με ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό tablet, το Surface Pro –αν και κομματάκι αργά με βάση τα όσα λέγαμε πιο πάνω. Η Microsoft μοιάζει να βασίζεται πλέον πολύ περισσότερο στις cloud τεχνολογίες, κάτι που αποτελεί αδιαμφισβήτητα «γραμμή» του νέου της CEO, Σάτια Ναντέλα. Τα καλύτερα έρχονται και στο Ρέντμοντ μοιάζουν πανέτοιμοι να τα υποδεχθούν.

…ενώ η Apple κάπου «το ‘χασε».

Κι ενώ στο Ρέντμοντ φέτος έκαναν ξεκάθαρα βήματα προόδου, στο Κουπερτίνο… ακόμα τρίβουν! Το 2015 αν και από οικονομικής άποψης ήταν μία ακόμα περίφημη χρονιά, μάλλον δεν ενέπνευσε αρκετά τους ανθρώπους της Apple κι έτσι κι εκείνοι με τη σειρά τους, δεν μας εντυπωσίασαν ιδιαίτερα. Το νέο iPhone δεν είχε να προσφέρει κάτι το ουσιώδες σε σχέση με το περυσινό μοντέλο ενώ και τα καινούρια iPad πέρασαν απαρατήρητα, απόρροια του ντόρου που προκάλεσε το iPad Pro το οποίο πάντως δεν συγκλόνισε ακριβώς –μιλάμε για ακόμα ένα tablet άλλωστε, πόσο πιο εντυπωσιακό να γίνει πια; Η Apple TV έπεσε θύμα της υψηλής της τιμής με αποτέλεσμα οι νέες της λειτουργίες να περάσουν σε δεύτερη μοίρα, ενώ και οι «φρέσκοι» Mac δεν αποτέλεσαν τίποτε παραπάνω από βελτιωμένες απλά εκδόσεις των προηγούμενων μοντέλων.

Smart home; Έχουμε ακόμα… :/

Αν και πέρυσι το κόνσεπτ του έξυπνου ή συνδεδεμένου σπιτιού (connected/smart home) «έπαιζε» αρκετά δυνατά εν όψει 2015, στο τέλος της χρονιάς διαπιστώνουμε μετά λύπης πως ελάχιστη πρόοδος σημειώθηκε στον τομέα αυτόν. Σύμφωνοι, πολλές εταιρείες παρουσίασαν «έξυπνα» προϊόντα και λύσεις με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο και άλλες συσκευές, όμως ακόμα αν και διαθέτουμε τις μονάδες –σε κάποιο βαθμό- ακόμα απέχουμε από μία ενιαία, ολοκληρωμένη λύση. Η θεωρία λέει πως το 2016 θα δούμε περισσότερα πράγματα, όμως μέχρι αυτή η τεχνολογία να καταφέρει να γίνει “commodity”, θα πρέπει να περάσει αρκετός καιρός ακόμα.

Drones, VR και άλλα τέτοια sci-fi

Το 2015 ανέδειξε και ορισμένες καινούριες προϊοντικές κατηγορίες με gadgets και… αντικείμενα πόθου που σίγουρα θα μας απασχολήσουν και το νέο έτος. Στην κορυφή της λίστας ξεχωρίζουμε τα drones και την τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας (virtual reality ή VR) με τα headsets της: ειδικά τα πρώτα έχουν προκαλέσει παγκόσμια φρενίτιδα ενώ τα δεύτερα πλασάρονται ως η πραγματικά next gen εμπειρία gaming –και όχι μόνο. Αν στα παραπάνω προστεθούν τα ηλεκτρικά πατίνια (hoverboards), τις φωτογραφικές μηχανές με φιλμ που επέστρεψαν δριμύτερες, τα λοιπά wearables και τα powerbanks, αντιλαμβάνεστε πως διαθέτουμε ήδη αρκετά «μπλιμπλίκια» για να παίξουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016!

Η (κινέζικη) Αυτοκρατορία αντεπιτίθεται!

Πηγαίνοντας σε μια πιο παραδοσιακή αγορά, αυτή των smartphones, δεν μπορούμε να μη σταθούμε στην επικράτηση των Κινέζων. Οι εταιρείες της χώρας, υιοθετώντας μοντέρνες στρατηγικές μάρκετινγκ και επιστρατεύοντας όλη την εξωστρέφειά τους, μα πάνω απ’ όλα διαθέτοντας κορυφαίες συσκευές, κατόρθωσαν να πείσουν το «δύσκολο» δυτικό κοινό και να πάρουν σημαντικά μερίδια σε αγορές που μέχρι πρότινος έμοιαζαν τουλάχιστον αφιλόξενες γι’ αυτές. Brands όπως ZTE, Meizu, Xiaomi και Lenovo έχουν μπει πλέον για τα καλά στις ζωές μας: ολοένα και περισσότεροι τα εμπιστεύονται και έχοντας μείνει ευχαριστημένοι, «προσηλυτίζουν» κι άλλους με τη σειρά τους. Οι κινεζικοί κολοσσοί στέλνουν την κακή φήμη των “made in China” προϊόντων «συστημένη» στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, αλλάζοντας άρδην τα δεδομένα και τις ισορροπίες της παγκόσμιας αγοράς.

Όταν η Ελλάδα έμαθε να ψωνίζει online…

Το καλοκαίρι ήταν ένα από τα δυσκολότερα στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας αφού η αστάθεια σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, η αβεβαιότητα σχετικά με την παραμονή μας στην Ευρωζώνη, το δημοψήφισμα σχετικά με το θέμα και φυσικά τα capital controls δοκίμασαν σε μεγάλο βαθμό την ελληνική οικονομία και την εγχώρια αγορά. Ουδέν κακόν αμιγές καλού όμως, και έτσι, οι Έλληνες καταναλωτές προσαρμόστηκαν σχετικά γρήγορα στα νέα δεδομένα αρχίζοντας να χρησιμοποιούν περισσότερο το πλαστικό χρήμα και να πραγματοποιούν online αγορές. Η αύξηση στις τελευταίες φέτος ήταν 20% σε σχέση με πέρυσι, ποσοστό που αναμένεται να είναι ακόμη υψηλότερο του χρόνου. Σκεφτείτε ότι έρευνα του ELTRUN, έδειξε πως το 25% των καταναλωτών αγοράζει μέσω ίντερνετ περισσότερα από τα μισά προϊόντα που χρειάζεται συνολικά. Σημείωση: το ποσοστό αυτό πέρυσι ήταν μόλις 9%…

Keywords
Τυχαία Θέματα