Πώς θα διαχειριστείτε καλύτερα την “to do” λίστα σας;!

Όταν οι υποχρεώσεις μας γίνονται επικίνδυνα πολλές, όλοι καταλήγουμε στη χρήση μιας μορφής λίστας προκειμένου να τις κατηγοριοποιήσουμε και να μην ξεχάσουμε καμία. Ευτυχώς με την πρόοδο της Τεχνολογίας, η λίστα αυτή δεν είναι ανάγκη πια να βασίζεται σε… χαρτί και μολύβι, αφού υπάρχουν πολύ πιο αποδοτικοί και εύχρηστοι τρόποι για να την καταρτίσουμε, να την ενημερώνουμε και φυσικά να αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας. Ακόμα και μια ψηφιακή λίστα όμως έχει τις δικές της απαιτήσεις και τα δικά της, ξεχωριστά μυστικά, προκειμένου να αποδώσει όπως πρέπει και να κάνει δουλειά για λογαριασμό μας.

Μαντέψτε:

αυτά τα μυστικά θα αποκαλύψουμε σήμερα!

Παντού μαζί σας

Μέχρι τώρα, συνηθίζαμε να κάνουμε την “to do” λίστα μας με χαρτί και μολύβι σε ένα σημειωματάριο για έναν πολύ απλό λόγο: διότι μπορούσαμε να την έχουμε ανά πάσα στιγμή μαζί μας. Ε, το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και με την ψηφιακή της έκδοση. Επιλέξτε μια λύση που θα μπορείτε να επεξεργάζεστε από τον υπολογιστή του γραφείου, από το laptop και το tablet στο σπίτι, ακόμα κι από το smartphone στον δρόμο. Μία cloud λύση είναι ό,τι πρέπει, είτε μιλάμε για εξειδικευμένη εφαρμογή, είτε για υλοποίηση μέσω του Google Docs. Αν ψάχνετε apps, τότε ελέγξτε τα Evernote, Trello και OneNote.

Αναλυτικά βήματα

Μη φοβηθείτε να χωρίσετε τη λίστα σας σε πολλά, μικρά και αναλυτικά βήματα. Έτσι, αφ’ ενός θα είστε σε θέση να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή και με πάσα λεπτομέρεια τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια και αφ’ ετέρου θα έχετε και την ηθική ικανοποίηση κάθε φορά που ολοκληρώνετε κάποιο βήμα. Ακόμα, αν το κρίνετε απαραίτητο, μπορείτε να δημιουργήσετε επιπρόσθετες λίστες για συγκεκριμένα βήματα από τη μεγάλη σας λίστα προκειμένου με τον τρόπο αυτό να δώσετε έμφαση σε συγκεκριμένους στόχους που ενδεχομένως να είναι κομματάκι πιο πολύπλοκοι σε σχέση με άλλους.

Χρονικοί περιορισμοί

Μια λίστα από μόνη της ενδεχομένως να μη λέει και τίποτα: όταν υπάρχει κάτι που πρέπει να γίνει, υπάρχει και χρόνος μέσα στον οποίο πρέπει να γίνει. Ως εκ τούτου, εκμεταλλευτείτε τη δυνατότητα προσθήκης deadline που προσφέρουν ορισμένες πλατφόρμες. Θεσπίστε οι ίδιοι το πότε ακριβώς θα πρέπει να έχετε τελειώσει κάθε βήμα από τη λίστα σας και ελέγχετε συχνά τα deadlines και τα βήματα που οφείλετε να ολοκληρώσετε άμεσα. Αν το πρόγραμμα που χρησιμοποιείτε δεν υποστηρίζει τέτοια λειτουργία, τότε βασιστείτε στο Google Calendar.

Μην ξεχνάτε να σβήνετε!

Μπορεί να σας φανεί αστείο ή ακόμα και δεδομένο, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάτε με τίποτα να σβήνετε όλα εκείνα τα βήματα που φέρατε εις πέρας. Αφ’ ενός έτσι θα έχετε ακόμα καλύτερη εικόνα εκείνων που σας μένουν να ολοκληρώσετε και αφ’ ετέρου όλες αυτές οι «μικρές νίκες» θα σας αναπτερώσουν το ηθικό και θα σας γεμίσουν αισιοδοξία για τη συνέχεια, ωθώντας σας να προσπαθήσετε ακόμα περισσότερο. Μην το γελάτε καθόλου: η επίτευξη ενός στόχου απαιτεί προσπάθεια σε κάθε επίπεδο, ακόμα κι αν αυτή περιλαμβάνει… “pampering” του εαυτού σας!

Keywords
Τυχαία Θέματα