Τραγικός ο απολογισμός του σεισμού στην Κίνα- Στους 73 οι νεκροί

Ο σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών και οι εκατοντάδες μετασεισμικές δονήσεις που ακολούθησαν στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 73 ανθρώπους σε μια ορεινή και δυσπρόσιτη περιοχή στη βορειοδυτική Κίνα, σύμφωνα με ένα νεώτερο απολογισμό των τοπικών αρχών.

«Ο απολογισμός των θυμάτων του ισχυρού σεισμού αυξήθηκε στους 73 νεκρούς», ανέφερε μέσω ενός κινεζικού ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης τύπου Twitter η αυτοδιοίκηση της πόλης Ντινγκσί, στην επαρχία Γκανσού, όπου πολλές

περιοχές επλήγησαν από τις σεισμικές δονήσεις.

Η κύρια σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 07:45 (02:45, ώρα Ελλάδας) και το επίκεντρό της εντοπίστηκε σε μια περιοχή 170 χλμ. από την επαρχιακή πρωτεύουσα Λανσιού σε βάθος 9,8 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το γεωφυσικό ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS).

Μιάμιση ώρα αργότερα εκδηλώθηκε η ισχυρότερη μετασεισμική δόνηση, μεγέθους 5,6 βαθμών, σε βάθος 10,1 χλμ., πρόσθεσε το αμερικανικό ινστιτούτο.

«Πάνω από 21.000 κτίρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και πάνω από 1.200 έχουν καταρρεύσει», ανέφερε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος της σεισμολογικής υπηρεσίας στην Γκανσού, τονίζοντας ότι έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 371 μετασεισμικές δονήσεις.

Η επαρχία Γκανσού, όπου βρίσκονται ορεινές περιοχές, βοσκοτόπια αλλά και έρημος, είναι από τις πιο αραιοκατοικημένες στην Κίνα, αλλά στην περιοχή της Ντινγκσί, που έχει 2,7 εκατ. κατοίκους, υπάρχουν πολλά χωριά κι αγροκτήματα.

Οι επαρχίες της δυτικής Κίνας πλήττονται συχνά από ισχυρούς σεισμούς.

Στη γειτονική επαρχία Σετσουάν, το 2008 ένας καταστροφικός σεισμός μεγέθους 8 βαθμών είχε αφήσει πίσω του σχεδόν 90.000 νεκρούς και αγνοούμενους, ενώ τον Απρίλιο, περίπου 200 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από μια δόνηση ισχύος 6,6 βαθμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα