Το ΔΝΤ «προκαλεί» καρδιακά

Σε όποια χώρα πηγαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σημειώνεται αύξηση της θνησιμότητας των πολιτών.

Αυτό αναφέρει σήμερα η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», επικαλούμενη διεθνείς μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες στις χώρες στις οποίες καταφτάνει ο οργανισμός, αυξάνονται οι καρδιαγγειακές ασθένειες, τα ψυχικά νοσήματα, η φυματίωση και γενικότερα ο θάνατος. Μάλιστα το προσδόκιμο ζωής μειώνεται κατά 6 με 7 χρόνια.

Το

θέμα ανέδειξε πρώτος ο φοιτητής του Πανεπιστημίου του Γέιλ, Σαντζέι Μπασού σε συνεργασία με δύο φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, πυροδοτώντας μεγάλες αντιδράσεις εναντίον του ειδικά από εκπροσώπους του Ταμείου.

Στην εργασία αυτή που δημοσιεύτηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση «Plos» γινόταν συγκριτική μελέτη σε 21 χώρες του τέως ανατολικού μπλοκ κατά τα έτη 1991-2002 από την οποία φάνηκε ότι οι χώρες με δανειακή σύμβαση από το ΔΝΤ εμφάνισαν 16,6% μεγαλύτερη θνησιμότητα από φυματίωση, σε σύγκριση με άλλες χώρες που έκαναν περικοπές λόγω οικονομικών προβλημάτων, χωρίς να μπουν σε πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Στην Αργεντινή τη δεκαετία 1991-2001, οπότε και «δρούσε» το ΔΝΤ, το 48% του πληθυσμού έμεινε εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και άρα χωρίς φάρμακα λόγω των πολιτικών που επιβλήθηκαν.

Το αποτέλεσμα ήταν να αυξάνεται η θνητότητα των πολιτών κατά 5% για κάθε χρόνο «σωτηρίας» από το ΔΝΤ, ενώ το 2002 είχαν αυξηθεί κατά 40% οι επισκέψεις σε ψυχιάτρους λόγω κατάθλιψης!

Keywords
Τυχαία Θέματα