Στο εδώλιο ο φερόμενος ως εγκέφαλος της 11ης Σεπτεμβρίου

Ο φερόμενος ως εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, Khalid Sheik Mohammed, κάθισε χθες στο εδώλιο του κατηγορούμενου, σε δικαστική αίθουσα του Γκουαντάναμο και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν σκοτώσει πολλούς περισσότερους ανθρώπους στο όνομα της εθνικής ασφάλειας από αυτούς που ο ίδιος κατηγορείται ότι σκότωσε.

Στον Khalid Sheik Mohammed επετράπη να απευθυνθεί στο δικαστήριο σε ακροαματική διαδικασία πριν την κύρια δίκη του, η οποία εστίασε στην ασφαλή ταξινόμηση στοιχείων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως αποδείξεις

στην κυρίως δίκη, με την κατηγορία του συντονισμού και της οργάνωσης της επίθεσης των αεροπλάνων στους δίδυμους πύργους, εξαιτίας των οποίων σκοτώθηκαν 2.976 άνθρωποι.

«Η κυβέρνηση (των ΗΠΑ) αισθάνεται λύπη για το θάνατο 3.000 ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά την 11η Σεπτέμβρη, αλλά θα έπρεπε, επίσης, να στεναχωριόμαστε και για τους χιλιάδες, εκατομμύρια ανθρώπους που σκότωσε η αμερικανική κυβέρνηση...» δήλωσε ο Mohammed, ο οποίος παρουσιάστηκε με στρατιωτική περιβολή.

Κατηγόρησε ακόμη τις ΗΠΑ για χρήση ελαστικού ορισμού της εθνικής ασφάλειας, ικανής να συγκριθεί με τον τρόπο που χρησιμοποιούν τον νόμο οι δικτάτορες ώστε να δικαιολογούν τις πράξεις τους.

Συμβούλευσε ακόμη το δικαστήριο να μην επηρεάζεται από «κροκοδείλια δάκρυα» και είπε ότι «το αίμα σας δεν είναι από χρυσάφι και το δικό μας είναι από νερό. Είμαστε όλοι ανθρώπινα όντα».

Ο στρατιωτικός δικαστής, συνταγματάρχης James Pohl επέτρεψε στον κατηγορούμενο να μιλήσει χωρίς να τον διακόψει, ωστόσο είπε ότι δεν είναι διατεθειμένος να ακούσει τις προσωπικές του απόψεις.

Οι ΗΠΑ δικάζουν τον Mohammed και άλλους κρατούμενους που λέγεται ότι συνδέονται με την Αλ Κάιντα, ως «ανήθικους αντιρρησίες», οι οποίοι δεν δικαιούνται στρατιωτική ασυλία, αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Reuters.

Είναι πιθανό να καταδικαστεί σε θανατική ποινή αν βρεθεί ένοχος για συνομωσία με την Αλ Κάιντα, επίθεση κατά πολιτών και παρόμοιων στόχων, δολοφονίες που παραβιάζουν τους νόμους εν καιρώ πολέμου, καταστροφή περιουσίας και τρομοκρατία.

Keywords
Τυχαία Θέματα