Στην αγορά 500 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ

Στήριξη των ελληνικών εξαγωγικών και εισαγωγικών επιχειρήσεων χάρη σε συμφωνία που υπογράφεται αύριο, Τετάρτη στην Αθήνα

Του Λουκιανού Κάλλιμπαν

Απάντηση στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις (εξαγωγικές και εισαγωγικές) στις συναλλαγές τους με τους ξένους προμηθευτές τους επιχειρεί να δώσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μέσω του εργαλείου Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης που θέτει σε εφαρμογή, αρχής γενομένης από την Ελλάδα.

Τη

συμφωνία θα υπογράψει εκ μέρους της ΕΤΕπ ο πρόεδρος της κ. Βέρνερ Χόϊερ ο οποίος έχει επισκεφθεί επανειλημμένα την Ελλάδα από την αναληψη των καθηκόντων του τον Ιανουαρίου 2012 υπογραμμίζοντας με τον τρόπο αυτό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ΕΤΕπ αλλά και προσωπικά για τη χώρα μας.

Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά στην πρώτη συνάντησή της, αλλά και με τους υπουργούς Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Με το νέο αυτό εργαλείο χρηματοδότησης, η ΕΤΕπ, φιλοδοξεί να λύσει τα χέρια των ελληνικών επιχειρήσεων οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στις συναλλαγές τους με τους ξένους προμηθευτές τους οι οποίοι δεν δέχονται τις εγγυητικές των ελληνικών Τραπεζών με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να πληρώσουν εκ των προτέρων για τις εισαγωγές.

Συγκεκριμένα η ΕΤΕπ θα παράσχει εγγυήσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση διεθνών εμπορικών συναλλαγών ελληνικών επιχειρήσεων. Το ύψος των εγγυήσεων μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και απευθύνεται τόσο σε μικρομεσαίες όσο και σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Επί της ουσίας λοιπόν η ΕΤΕπ, η οποία ας σημειωθεί ότι με αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο εισέρχεται για πρώτη φορά και στις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις, θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο – εγγυητή μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων, των ελληνικών εμπορικών τραπεζών και τριών διεθνών πιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν παγκόσμιο δίκτυο ή σημαντική περιφερειακή κάλυψη σε περιοχές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Τι σημαίνει πρακτικά για τις επιχειρήσεις

Όπως εκτιμούν στελέχη της ΕΤΕπ, η Τράπεζα θα συμβάλει καθοριστικά στη μείωση του κινδύνου, όπως τον εκτιμούν οι εμπορικές τράπεζες που δεν ήταν πλέον σε θέση να παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες, και θα δώσει τη δυνατότητα να συνεχιστεί η παροχή αυτών των υπηρεσιών σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα χρειάζεται χρηματοδότηση του εξωτερικού της εμπορίου, προκειμένου να επιδιώξει οικονομική ανάπτυξη στηριζόμενη στις εξαγωγές ώστε να επιτύχει την ανάκαμψη της οικονομίας της.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο λαμβάνει το βάπτισμα του πυρός στην ελληνική αγορά, δεν αποκλείεται να εξαχθεί και σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, κ.α., οι επιχειρήσεις των οποίων αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα. Επιπροσθέτως όπως τονίζουν με αυτό το νέο εργαλείο η Τράπεζα επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι με αυτό το νέο πρόγραμμα, η υπογραφή του οποίου θα γίνει την Τετάρτη στην Αθήνα, η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ στην Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους αγγίζει ήδη 900 εκατ. ευρώ ξεπερνώντας τη χρηματοδότηση που παρείχε η Τράπεζα στη χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι σύμβουλος επικοινωνίας της ΕΤΕπ είναι ο κ. Ευάγγελος Αντώναρος.

Keywords
Τυχαία Θέματα