ΣΦΕΕ: Επιτακτική ανάγκη για δαπάνη φαρμάκου στα 2,25 με 2,3 δισ.

Tην αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού του 2014 για την δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη στα 2,25 – 2,3 δισ. ευρώ, έναντι των 2 δισ. ευρώ που έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα, ζητεί με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), ο οποίος υποστηρίζει ότι "η φαρμακευτική περίθαλψη στη χώρα μας έχει φθάσει στο 'κόκκινο'".

Η λήψη οριζόντιων εισπρακτικών μέτρων αντί διαρθρωτικών, σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ,

οδηγεί τον κλάδο σε αδιέξοδο και τιμωρεί την καινοτομία και τους Έλληνες ασθενείς, την ώρα που τα εκκρεμή χρέη ύψους 1,2 δις προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ανέρχονται σε 1,2 δισ ευρώ.

Ο ΣΦΕΕ ζητεί την αναπροσαρμογή του σχετικού προϋπολογισμού προκειμένου, καθώς ενδεχόμενη υιοθέτηση του στόχου αυτού οδηγεί την κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα στο μισό του μέσου όρου της Ευρώπης των 28 χωρών!

Η αναπροσαρμογή πρέπει να γίνει, ώστε «να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών σε υπάρχουσες και νέες θεραπείες». Και συνεχίζει: «Η τιμή κανενός φαρμάκου δεν θα πρέπει να είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο των 3 χαμηλοτέρων τιμών στις χώρες της ΕΕ. Επιπλέον, θα πρέπει σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Υπουργείου να τιμολογηθούν το αργότερο έως τις αρχές Δεκεμβρίου τα νέα σκευάσματα των οποίων η κυκλοφορία καθυστερεί σχεδόν 3 χρόνια. Επίσης, θα πρέπει να αποζημιωθούν άμεσα τα φαρμακευτικά σκευάσματα που τιμολογήθηκαν στις 6 Αυγούστου και των οποίων η ένταξη στη θετική λίστα καθυστερεί χωρίς καμία απολύτως αιτιολογία».

Ο ασθενής και ο Έλληνας πολίτης κάθε άλλο παρά ποτέ πρέπει να παραμένει στο επίκεντρο κάθε πολιτικής και κάθε απόφασης, καταλήγει ο ΣΦΕΕ, προσθέτοντας: από την πλευρά μας, τα τελευταία 4 χρόνια το αποδείξαμε αυτό εμπράκτως με τις προτάσεις και πράξεις μας και μειώσαμε τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη περισσότερο από 50%, τη στιγμή που τα εκκρεμή χρέη του δημοσίου ξεπερνούν τα 1,2 δισ. ευρώ!

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

Θ. Γιαννόπουλος: «Ο κ. Υπουργός έχει ένα γνωσιακό ιατρικό παραλήρημα»

Αυτό είναι το ΣΧΕΔΙΟ βήμα προς βήμα για τη διάλυση της δημόσιας υγείας

Τροπολογία-ταφόπλακα για την υγεία μας

Πέρασε η τροπολογία για την τιμολόγηση των φαρμάκων

«Κανείς δεν θα δικαιούται να ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε τι ψήφιζε»

Κ. Φρουζής: Η τροπολογία δεν θα οδηγήσει σε φθηνότερο φάρμακο

Ο Άδωνις «σκοτώνει» την ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Φάρμακα: Το θέμα δεν είναι η τιμή, είναι η επάρκεια

Keywords
Τυχαία Θέματα