Πέθανε ο δημοσιογράφος Ανρί Αλέγκ

Σε ηλικία 91 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο Ανρί Αλέγκ, ο δημοσιογράφος που είχε καταγγείλει τα βασανιστήρια του γαλλικού στρατού κατά τη διάρκεια του πολέμου της Αλγερίας.


Ο Γαλλοαλγερινός δημοσιογράφος και μαχητικός κομμουνιστής κατήγγειλε τα βασανιστήρια Γάλλων αλεξιπτωτιστών σε ένα βιβλίο-προσωπική μαρτυρία (La Question, 1958), τα αντίτυπα του οποίου κατασχέθηκαν την επομένη της κυκλοφορίας του.

Γεννημένος τον Ιούλιο του 1921 στο Λονδίνο από Πολωνοεβραίους γονείς ο Ανρί Σαλέμ, με ψευδώνυμο Αλέγκ, έφτασε το 1940 στο Αλγέρι κι ένα χρόνο αργότερα εντάχθηκε

στο ΚΚ της Αλγερίας, του οποίου υπήρξε μέλος της κεντρικής επιτροπής ως την διάλυσή του το 1955. Διηύθυνε την εφημερίδα Δημοκρατικό Αλγέρι (Alger républicain), όργανο του κόμματος, από το Φεβρουάριο του 1951 ως τον Ιούλιο του 1955, όταν η κυκλοφορία της απαγορεύτηκε.

Ο Αλέγκ συνελήφθη το 1957 μεσούσης της μάχης του Αλγερίου και βασανίστηκε, πριν καταδικαστεί το 1960 σε 10 χρόνια καταναγκαστικά έργα στη Γαλλία. Απέδρασε από τη φυλακή ένα χρόνο αργότερα κι επέστρεψε στην πρωτεύουσα της Αλγερίας. Επανίδρυσε το Δημοκρατικό Αλγέρι, που διηύθυνε ώσπου εγκατέλειψε μετά την ανατροπή του προέδρου Άχμαντ Μπεν Μπελά.

Ο Αλέγκ, ο οποίος εντάχθηκε κατόπιν στο ΚΚ Γαλλίας, παρέμεινε πιστός σε αυτό ως το τέλος της ζωής του. Δημοσιογραφούσε στην l'Humanité από το 1966 ως το 1980.

Πενήντα χρόνια μετά την ανεξαρτησία της Αλγερίας (1962), ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε αναγνωρίσει, στα τέλη του 2012, ενώπιον του αλγερινού κοινοβουλίου τα «δεινά που η γαλλική αποικιοποίηση» είχε προκαλέσει στο λαό της Αλγερίας. Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους χρησιμοποίησε πολλές φορές τη λέξη «βασανιστήρια».

Keywords
Τυχαία Θέματα