Κλείνει ο παλαιότερος πυρηνικός αντιδραστήρας

Έπειτα από 44 χρόνια λειτουργίας, κλείνεις ήμερα ο παλαιότερος πυρηνικός αντιδραστήρας στον κόσμο, ο οποίος λειτουργεί στο Ολντμπερι της Αγγλίας.

Σήμερα στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) ο αντιδραστήρας θα κλείσει και θα ακολουθήσει η αντίστροφη μέτρηση μέχρι το 2025, όταν και θα ανοίξει νέος Βρετανικός πυρηνικός αντιδραστήρας,

στην ίδια περιοχή.

Κοινοπραξία δύο γερμανικών εταιριών, των E.ON και RWE, σχεδιάζει να κατασκευάσει το νέο πυρηνικό εργοστάσιο στο Ολντμπερι με έξι φορές μεγαλύτερη ικανότητα παραγωγής από τον σημερινό σταθμό, δεδομένου ότι η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της χρήσης πυρηνικής ενέργειας ως μέσο μείωσης των εκπομπών άνθρακα.

Οι αντιδραστήρες που θα χρησιμοποιεί το νέο εργοστάσιο, θα είναι πεπιεσμένου ύδατος (PWR), που απαιτούν την κατασκευή τεράστιων συστημάτων ψύξης, κάτι το οποίο οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούν ότι θα επηρεάσει αρνητικά την εικόνα της.

Το σχέδιο κατασκευής βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδια και η εταιρία Horizon που συμμετέχει στην κοινοπραξία δεν έχει ζητήσει την απαραίτητη άδεια από τις αρμόδιες βρετανικές υπηρεσίες και τις τοπικές αρχές, κάτι που θα δώσει δικαίωμα λόγου και στους κατοίκους του Ολντμπερι ον Σέβερν.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο θα συνεχίσουν να εργάζονται για την αποσυναρμολόγηση των πυρηνικών εγκαταστάσεων για ακόμη 12 με 18 μήνες αλλά στη συνέχεια το προσωπικό θα μειωθεί κατά ένα τέταρτο με τους περισσότερους υπαλλήλους να συνταξιοδοτούνται, σύμφωνα με τον διευθυντή του, Φιλ Σπρεγκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα