ΗΠΑ: Τον εκτέλεσαν 19 χρόνια μετά την καταδίκη του

Με μια θανατηφόρα ένεση εκτελέστηκε ο αφροαμερικανός Ρίκι Λιούις, για τη δολοφονία ενός λευκού άνδρα, πριν από 23 χρόνια.


Ο Λιούις πέρασε 19 χρόνια στο διάδρομο του θανάτου των φυλακών του Τέξας. Είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για πρώτη φορά το 1994, για τη δολοφονία του Τζορτζ Νιούμαν, 45 ετών, μετά το βιασμό της συντρόφου του Κόνι Χίλτον, κατά τη διάρκεια ληστείας το 1990.

Στη δίκη, η κατηγορούσα αρχή στηρίχτηκε σε αναλύσεις γενετικού υλικού που αποδείκνυαν την κατηγορία του βιασμού, όπως και σε ένα βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο. Η επιβολή της θανατικής ποινής επιβεβαιώθηκε

το 1997, ενώ η εκτέλεσή του που αρχικά θα πραγματοποιείτο το 2003, καθυστέρησε λόγω των εφέσεων.

Την Τρίτη, πριν από την εκτέλεσή του, ο Λιούις ομολόγησε το βιασμό της Χίλτον, αλλά είπε πως δεν ήταν ο δολοφόνος του Νιούμαν.

Ο Ρίκι Λιούις είναι ο δεύτερος άνδρας που εκτελείται στο Τέξας το 2013, ο έκτος φέτος στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Κέντρο Ενημέρωσης για την θανατική ποινή. Είναι ο 494ος κρατούμενος που εκτελείται μετά την καθιέρωση της θανατικής ποινής το 1976, σε αυτή την πολιτεία που ευθύνεται για το ένα τρίτο των εκτελέσεων στη χώρα. Έντεκα ακόμη εκτελέσεις έχουν προγραμματιστεί φέτος στο Τέξας, εκ των οποίων τέσσερις τον Απρίλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα