Ικανοποίηση Ερντογάν από την έκκληση εκεχειρίας του Οτσαλάν

Πολύ θετική» εξέλιξη χαρακτήρισε σήμερα από την Ολλανδία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την κήρυξη εκεχειρίας που έκανε νωρίτερα ο φυλακισμένος ιδρυτής και ηγέτης του ένοπλου αυτονομιστικού κινήματος Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Ωστόσο, ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι «αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι η έκταση στην οποία αυτή (σ.σ. η εκεχειρία) θα εφαρμοστεί και θα εκτελεστεί».«Αν δεν υπάρξουν άλλες πράξεις ένοπλης βίας, οι δυνάμεις μας δεν θα προβούν σε ενέργειες», είπε ο Ερντογάν.

Ο

Ερντογάν είχε πει στο παρελθόν ότι ήταν «έτοιμος να πιει δηλητήριο» για την ειρήνη, όταν η εθνικιστική αντιπολίτευση τον κατηγορούσε ότι ήταν ένοχος «εσχάτης προδοσίας» διότι διαπραγματευόταν με «μια συμμορία αιμοσταγών συμμοριτών».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Μουαμέρ Γκιουλέρ είπε ότι ο Οτσαλάν «μίλησε την γλώσσα της ειρήνης», σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, ωστόσο και εκείνος επισήμανε ότι προφανώς «πρέπει να δούμε την εφαρμογή» της κατάπαυσης του πυρός.

Ο Οτσαλάν έκανε την ανακοίνωση αυτή την ημέρα που σηματοδοτεί την έναρξη του νέου έτους για τους Κούρδους, το Νεβρόζ.Ο ηγέτης του PKK διέταξε σήμερα τους μαχητές του να παύσουν πυρ και να αποσυρθούν από το τουρκικό έδαφος, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης που από το 1984 έχει στοιχίσει τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν το PKK τρομοκρατική οργάνωση. Πάντως, η Ουάσινγκτον χαιρέτισε απόψε την ανακοίνωση του κινήματος, κάνοντας όπως και ο Ερντογάν λόγο για ένα «θετικό βήμα».

Η ανακοίνωση Οτσαλάν, που αναμενόταν εδώ και καιρό, αναγνώστηκε από ένα βουλευτή του κουρδικού κόμματος της Ειρήνης και της Δημοκρατίας (BDP) σε μια μαζική συγκέντρωση στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ.

«Ας αφήσουμε τα όπλα να σωπάσουν, τις πολιτικές ιδέες να κυριαρχήσουν», ανέφερε η ανακοίνωση αυτή, στην οποία ο Κούρδος ηγέτης αναφέρει ότι καλεί «τις ένοπλες μονάδες μας να αποσυρθούν πέραν των συνόρων» και διαβεβαιώνει ότι «δεν είναι το τέλος. Είναι η αρχή μιας νέας εποχής».

Δεν καθόρισε κάποιο χρονοδιάγραμμα

«Συντασσόμαστε 100% με τον ηγέτη μας», είπε ο Ροτζ Βελάτ, ένα στέλεχος του PKK.

Ενώ ο Μουράτ Καραγιλάν, που θεωρείται δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία του κουρδικού κινήματος, είπε ότι οι μαχητές του PKK θα τηρήσουν την εκεχειρία, αλλά πρόσθεσε «ο καθένας οφείλει να γνωρίζει ότι το PKK είναι έτοιμο για ειρήνη όσο και για πόλεμο».

«Σημειώνεται μια στρατηγική μεταβολή», σχολίασε ο Ερτουγρούλ Κουρκτσού του BDP. «Το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα μετακινείται από μια ένοπλη εκστρατεία σε μια πολιτισμική. Και το PKK το δέχεται αυτό».Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία κάλεσε επίσης σήμερα την τουρκική κυβέρνηση να «αδράξει την ευκαιρία» που παρουσιάζεται με την κήρυξη εκεχειρίας του Οτζαλάν και να «εργαστεί για μια διαρκή ειρήνη».Τουλάχιστον τέσσερις εκεχειρίες ανάμεσα στο PKK και το τουρκικό κράτος έχουν καταρρεύσει στο παρελθόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα