Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

12:22 9/4/2013 - Πηγή: NewsBomb

Τα αποτελέσματα των «δημοτικών εκλογών" στην κατεχόμενη Λευκωσία, τα νέα μέλη του «δημοτικού συμβουλίου» Λευκωσίας και η σκόνη στην ατμόσφαιρα κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Ούτε οι Λευκωσιάτες δεν νοιάζονται για τη Λευκωσία», γράφει ότι η μειωμένη προσέλευση στις κάλπες για τις «δημοτικές εκλογές» Λευκωσίας στις 7 Απριλίου δεν ερμηνεύεται ως ένα συνειδητό μποϊκοτάζ, αλλά περισσότερο ως αδιαφορία προς τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν την κατεχόμενη

Λευκωσία. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου η αστυνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας κατάσχεσε χρηματικό ποσό αξίας 24 χιλιάδων ευρώ, το οποίο 4 Ελλαδίτες φαίνεται να κέρδισαν σε καζίνο στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι αποφασίστηκαν τα 15 μέλη του «δημοτικού συμβουλίου» Λευκωσίας και ότι 6 μέλη προέρχονται από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, 4 από το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, 3 από το Δημοκρατικό Κόμμα και 2 από το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Τα αποτελέσματα δεν αποτελούν τη βούληση της κοινωνίας», γράφει ότι ο ψευδοπρωθυπουργός Ιρσέν Κιουτσιούκ δήλωσε ότι το ποσοστό της συμμετοχής των πολιτών στις «εκλογές» της 7ης Απριλίου δεν εκφράζει τη βούληση της κοινωνίας, αφού 20 χιλιάδες «ψήφοι» δεν αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο θάνατο της πρώην Πρωθυπουργού της Βρετανίας και γράφει ότι η Σιδηρά Κυρία ήταν ένας μύθος. Αλλού αναφέρει ότι στη Λευκωσία σημειώθηκε ακόμα ένα επεισόδιο βίας κατά των γυναικών, όταν ο Μουράτ Γκιουρτζάν κτύπησε βάναυσα τη σύζυγό του Ρουκιγέ Γκιουρτζάν στο κεφάλι με τη δικαιολογία ότι η σύζυγος του επέστρεψε αργά στο σπίτι και ότι του ζήτησε διαζύγιο. Η γυνάικα οδηγήθηκε στο νοσοκομείο και ο Μουράτ Γκιουρτζάν συνελήφθηκε.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Ορίστε η ανάλυση των εκλογών», αναφέρει ότι ο νικητής των «δημοτικών εκλογών» Λευκωσίας, Καντρί Φελλάχογλου, ο οποίος ήταν υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, κέρδισε τις «εκλογές» με μεγάλη διαφορά. Αλλού γράφει ότι η σκόνη στην ατμόσφαιρα που έρχεται από την Αφρική επηρεάζει αρνητικά τον κόσμο, με αποτέλεσμα πολλά άτομα να δυσκολεύονται να αναπνεύσουν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ακόμα δεν υπάρχουν πληροφορίες για την τύχη του Μουσταφά Γκαζί, από τη Λουρουτζίνα, του οποίου η τύχη αγνοείται εδώ και 9 μέρες.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Κιτρίνισε ο ουρανός», αναφέρει στο κύριο της θέμα ότι η σκόνη που υπάρχει στην ατμόσφαιρα της Κύπρου από την προηγούμενη εβδομάδα προκαλεί προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα και συμβουλεύει τον κόσμο όπως μην βγαίνει έξω αν δεν υπάρχει ανάγκη. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Ερκάν Γιαβούζ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας στα κατεχόμενα απέδρασε στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνελήφθη όταν με πλαστή ταυτότητα πέρασε στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι η Ρεσμιγέ Αρτουνκάλ, η οποία έδινε μάχη με τον καρκίνο τα τελευταία 11 χρόνια και υπεβλήθη σε θεραπεία στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχασε τη ζωή της.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Το πολιτικό κλίμα άλλαξε», αναφέρεται στα αποτελέσματα των «δημοτικών εκλογών» στην κατεχόμενη Λευκωσία και γράφει ότι είναι φανερό ότι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας είχε μια σημαντική απώλεια «ψήφων», ενώ αντίθετα το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα σημείωσε πρόοδο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο νέος «δήμαρχος» Λευκωσίας Καντρί Φελλάχογλου ξεκίνησε τη δουλειά του νωρίς το πρωί με επίσκεψη στον κλάδο βιομηχανίας του «δήμου». Αλλού αναφέρει ότι οι δηκηγόροι στα κατεχόμενα αποφάσισαν όπως μέχρι την Πέμπτη μποϊκοτάρουν την απόφαση του "ψευδοπρωθυπουργού" Έρογλου να εγκρίνει το "νόμο της αναδιάρθρωσης του χρέους" και ετοιμάζοντα να προσφύγουν στο "ανώτατο διοικητικό δικαστήριο".

Keywords
Τυχαία Θέματα