NBC: Λόγω κρίσης, πολλοί Έλληνες αρρώστησαν!

23:08 8/2/2012 - Πηγή: NewsBomb

Στην Ελλάδα, η κρίση έχει αρρωστήσει τους ανθρώπους αναφέρει ο δημοσιογράφος του NBC, Κιθ Μίλερ, που περιπλανήθηκε στους δρόμους της Αθήνας.

«Όταν προσγειώνεται στην Αθήνα, τα σημάδια της οικονομικής ύφεσης είναι αμέσως εμφανή. Η αίθουσα αφίξεων είναι σχεδόν έρημη,

ενώ οι πτήσεις στο εσωτερικό έχουν μειωθεί κατά 25%. Στην έξοδο, υπάρχει μια σειρά με ταξί, που δεν κουνιούνται», αναφέρει ο δημοσιογράφος, που επισημαίνει ότι η Ελλάδα διατηρεί τη μαγεία μιας μεσογειακής χώρας με ιστορία. «Οι στήλες της Ακρόπολης φωτίζονται μεγαλόπρεπα, απόδειξη ενός μεγάλου παγκόσμιου πολιτισμού», προσθέτει.

«Θανατηφόρο οικονομικό σπιράλ»

Ωστόσο, μια ματιά στη σύγχρονη Αθήνα δείχνει μια άλλη εικόνα. Κανείς δεν περιμένει να δει τόσο πολλούς πεινασμένους ανθρώπους σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Η χώρα είναι απένταρη. Για να εξασφαλίσει χρήματα, η κυβέρνηση καλείται να συμφωνήσει σε πολύ σκληρά μέτρα που της επιβάλλει η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Τα διαθέσιμα θα τελειώσουν τον επόμενο μήνα, εκτός αν συμφωνηθεί το δεύτερο πακέτο διάσωσης. Αλλά η ΕΕ θέλει ακόμη μεγαλύτερες περικοπές σε μισθούς και επιδόματα.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν χάσει το 40% του μισθού τους, ενώ και οι συντάξεις έχουν μειωθεί. Πλήγμα έχει δεχθεί και ο ιδιωτικός τομέας, με την ανεργία να κυμαίνεται κοντά στο 20%.

Αρκετές αιτίες για να αρρωστήσει κανείς

Ο καθηγητής Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης δηλώνει ότι η Ελλάδα ζει τη δική της «Μεγάλη Ύφεση», καθώς αν δει κανείς τα στατιστικά, οι Έλληνες επέστρεψαν στη δεκαετία του 1930.

Ο δημοσιογράφος καλεί τους αναγνώστες να σκεφτούν τι θα συνέβαινε αν έχαναν το 40% του μισθού τους, είχαν να πληρώσουν ΦΠΑ 23%, αυξημένους λογαριασμούς, μεγαλύτερα ποσά για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ δεν υπήρχαν αρκετοί δάσκαλοι στα σχολεία. «Είναι αρκετά για να σε κάνουν να αρρωστήσεις» διαπιστώνει.

«Και ακριβώς αυτό κάνουν οι Έλληνες. Αρρωσταίνουν. Στα νοσοκομεία η κίνηση έχει αυξηθεί κατά 25%, όταν οι δαπάνες για την υγεία έχουν μειωθεί κατά 40% και έχουν γίνει περικοπές σε φάρμακα και προσωπικό.

Ο επικεφαλής των Γιατρών του Κόσμου, εκφράζει φόβους ότι η ανθρωπιστική κρίση μπορεί να εξελιχθεί σε ανθρωπιστική καταστροφή.

«Μπορεί να συμβεί. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 40% και τα βίαια εγκλήματα, μεταξύ αυτών και οι δολοφονίες κατά 100% περίπου», αναφέρει ο Μίλερ.

«Η προέλευση των λέξεων τραγωδία και οικονομία είναι ελληνική. Στην κρίση, οι λέξεις αυτές επέστρεψαν στον τόπο γέννησής τους» καταλήγει ο συντάκτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα