Υεμένη: 25 νεκροί σε συγκρούσεις

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε σιίτες ζαϊδίτες και φανατικούς σουνίτες στα βόρεια της Υεμένης, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Άλλα 118 άτομα τραυματίσθηκαν στις συγκρούσεις, οι οποίες ξέσπασαν όταν μαχητές του κινήματος Χούθι, μίας οργάνωσης των σιιτών, βομβάρδισαν την πόλη Νταμάι, λίκνο των σκληροπυρηνικών Σαλαφιστών ισλαμιστών στην βόρειο επαρχία της Σαάντα, μεταδίδει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Al Masdar Online,

επικαλούμενη αυτόπτες μάρτυρες.

Οισυγκρούσεις ξέσπασαν χθες, με τις μάχες με όπλα διαφόρων διαμετρημάτων να εστιάζονται γύρω από ένα τέμενος και το ιεροδιδασκαλείο Νταρ αλ Χάντιθ, που ελέγχονται από τους φανατικούς σουνίτες και πολιορκούνται από τους σιίτες.

Οι μαχητές του Χούθι κατηγορούν τους Σαλαφιστές, που εδρεύουν στην Νταμάι, πως στρατολογούν εξτρεμιστές από την Υεμένη κι από άλλες χώρες για να πολεμήσουν εναντίον τους. Οι εξτρεμιστές σουνίτες «έχουν μετατρέψει το κέντρο της Νταμάι σε πραγματικό στρατόπεδο στο οποίο στρατωνίζονται χιλιάδες ξένοι μαχητές», προστίθεται σε ανακοίνωσή τους.

Απότην πλευρά τους οι Σαλαφιστές υποστηρίζουν ότι το Χούθι τους πολιορκεί μέσα στην πόλη, η οποία αποτελεί προπύργιό τους εν μέσω μίας περιοχής που δεσπόζει το κίνημα αυτό.

Μία ομάδα μεσολαβητών έχει αποσταλεί στη Νταμάι από τον πρόεδρο Αμπντ ΡάμπουΜανσούρ Χάντι, αλλά έως τώρα δεν έχουν καρποφορήσει οι προσπάθειές της να κατασιγάσει η ένταση.

Η ΔιεθνήςΕπιτροπής Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου ήλθε σήμερα σ' επαφή με τις δύο πλευρές επιδιώκοντας να επιτραπεί η είσοδός της στην περιοχή,όπως εξήγησε η εκπρόσωπός της στη Σανάα Μαρί-Κλερ Φεγκαλί.

Όπωςεπεσήμανε όμως η ίδια, έως το βράδυ «δεν κατέστη δυνατή η είσοδος του Ερυθρού Σταυρού στη Νταμάι διότι δεν έπαυσαν οι μάχες».

«ΟΕρυθρός Σταυρός απευθύνει έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός προκειμένου να απομακρυνθούν οι τραυματίες», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως ο διεθνής οργανισμός την περασμένη εβδομάδα συνέβαλε να απομακρυνθούν από την πόλη «ένας νεκρός και επτά τραυματίες».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα