Βουλγαρία: Ευρωεκλογές-τεστ

Το κυβερνών Βουλγάρικο Σοσιαλιστικό Κόμμα θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να ζητήσει πρόωρες εκλογές, αν πάει απρόσμενα καλά στις επικείμενες ευρωεκλογές, σύμφωνα με την ευρωβουλευτή Ιλιάνα Γιότοβα.

Οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι ένα τεστ για την κυβέρνηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι, το οποίο στηρίζουν οι Σοσιαλιστές και το φιλελεύθερο Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών

(MRF), εκτιμά η κ. Γιότοβα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite.

Αμέσως μετά την άνοδό της στην εξουσία, η κυβέρνηση Ορεσάρσκι ήρθε αντιμέτωπη με μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στην διαφθορά και τις "ύποπτες" επιχειρηματικές επιρροές στην πολιτική.

Κύκλοι τόσο των Σοσιαλιστών όσο και του MRF έχουν κατά καιρούς δηλώσει ότι, σε περίπτωση που τα δύο κόμματα αποτύχουν να έχουν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές του Μαΐου, ίσως θα πρέπει να δρομολογηθεί η παραίτηση της κυβέρνησης.

Υπάρχουν, ωστόσο, κι εκείνοι που θεωρούν πως τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών δημοσκοπήσεων δεν θα πρέπει να συνδέονται τόσο στενά με την εθνική πολιτική.

"Είναι πιθανόν το Βουλγάρικο Σοσιαλιστικό Κόμμα να ζητήσει πρόωρες εκλογές από μόνο του, αν τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών είναι πειστικά" δήλωσε η κ. Γιότοβα στο TV7.

H Σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής σχολίασε στη συνέχεια την απόφαση του πρώην προέδρου της Βουλγαρίας και αρχηγού του BSP Γκιόργκι Παρβάνοφ να σχηματίσει ξεχωριστή λίστα για τις ευρωπαϊκές εκλογές, σημειώνοντας ότι αυτή η κίνηση χαρακτηρίζεται από ένα πνεύμα διάσπασης και θα έχει πολύ μικρή επιρροή ανάμεσα στους υποστηρικτές του κόμματος.

Καταλήψεις και αντιδράσεις

Υπό κατάληψη από φοιτητές και πολίτες που ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης του Πλάμεν Ορεσάρκσι είναι, για τρίτη μέρα, το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου της Σόφιας "Άγιος Κλήμης Οχρίδας".

Η νέα κατάληψη του βουλγαρικού πανεπιστημιακού ιδρύματος άρχισε το Σάββατο και πραγματοποιείται τρεις μήνες μετά την πρώτη, που διήρκεσε από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους έως τις 14 Ιανουαρίου.

"Η κατάληψη του κτιρίου και της πρυτανείας θα συνεχιστεί μέχρι να παραιτηθεί η βουλγαρική κυβέρνηση" δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Focus ο Μανόλ Γκλίσεφ, ένα από τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας.

Οι διαδηλωτές τόνισαν ότι είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη διεξαγωγή μαθημάτων και εξετάσεων και κάλεσαν πολίτες, πολιτικά κόμματα, επιχειρηματικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις να στηρίξουν την κινητοποίησή τους.

Η μορφή της κατάληψης αλλάζει, γίνεται πιο ριζοσπαστική, επειδή οι διαδηλώσεις συνεχίζονται εδώ και επτά μήνες ή εδώ και έναν χρόνο- αν αρχίσουμε να μετράμε από τον Φεβρουάριο του 2013.

Το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου της Σόφιας εξουσιοδότησε τον πρύτανη, Ίβαν Ίλτσεφ να λάβει όλα τα νομικά μέτρα για τον τερματισμό της κατάληψης, την οποία χαρακτήρισε παράνομη πράξη πάνω σε κρατική περιουσία.

Επιπλέον, το Συμβούλιο επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι ο αριθμός των διαδηλωτών είναι μικρός και ότι πολλοί από αυτούς δεν ανήκουν στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας.

"Καταλαμβάνοντας δημόσια περιουσία, οι πολίτες που έκαναν κατάληψη στην πρυτανεία διέπραξαν έγκλημα και είναι θα λογοδοτήσουν για ποινικό αδίκημα" αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου.

Η βουλγαρική νομοθεσία και το καταστατικό του Πανεπιστημίου της Σόφιας τηρούν την αρχή "ακαδημαϊκής αυτονομίας", υπό την οποία οι αστυνομικοί δεν επιτρέπεται να είναι παρόντες στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου.

Ωστόσο, εξαιρέσεις επιτρέπονται σε περιπτώσεις πρόληψης εγκλήματος ή μετά από δικαιολογημένο αίτημα εκ μέρους του προέδρου του πανεπιστημίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα