Ημέρα Μνήμης

Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη σύλληψη και τον εκτοπισμό των Ελλήνων Εβραίων της Αθήνας και άλλων ελληνικών πόλεων από τις γερμανικές αρχές κατοχής.Στις 12 το μεσημέρι θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ολοκαυτώματος της πρωτεύουσας, στον πεζόδρομο της οδού Ερμού, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που συνδιοργανώνουν η περιφέρεια Αττικής

και η ισραηλιτική κοινότητα Αθηνών.

Στις επτά το απόγευμα με τίτλο «Θα νικήσουμε το ρατσισμό. Μαζί» θα πραγματοποιηθεί η φετινή κεντρική εκδήλωση της επετείου, στο ΠΑΛΛΑΣ, με στόχο την ανάγκη για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και τη συσπείρωση των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων στη μάχη κατά της ιδεολογίας και των φαινομένων ρατσισμού.

Στην εκδήλωση θα τιμηθούν όμηροι των Στρατοπέδων Συγκέντρωσης, οι άνθρωποι που έζησαν τη φρίκη του ολοκαυτώματος. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, ενώ θα μιλήσουν επίσης οι συνδιοργανωτές, ο περιφερειάρχης Αττικής Ιωάννης Σγουρός και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών Μίνος Μωυσής.

Ο Βρετανός ηθοποιός, Τζέρεμι Άιρονς θα διαβάσει και θα αποδώσει κείμενα που σχετίζονται με το Ολοκαύτωμα και το ρατσισμό, ενώ η Μαρία Φαραντούρη θα ερμηνεύσει τραγούδια από τη μπαλάντα του Μαουτχάουζεν.

Επίσης, θα παρευρεθούν μαθητές Λυκείου, που με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας επισκέφθηκαν το στρατόπεδο του Άουσβιτς το 2013 και θα μεταφέρουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα