Βουλγαρία: διακοπή διαδηλώσεων λόγω εορτών

Οι συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις κατά της βουλγαρικής κυβέρνησης μπορεί να έχουν μειωθεί δραστικά τον τελευταίο καιρό, αλλά οι διαμαρτυρόμενοι φοιτητές στη Σόφια ετοιμάζονται για δυναμική ανάκαμψη τα Χριστούγεννα.

Παρά τις προβλέψεις αναλυτών ότι οι διαδηλώσεις θα αρχίσουν να διαλύονται με την έλευση του χειμώνα, οι φοιτητές

συγκεντρώθηκαν πριν από μερικές ημέρες (στις 14 Δεκεμβρίου) έξω από τη βουλγαρική Βουλή για να "γιορτάσουν" μισό χρόνο κινητοποιήσεων.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων "Novinite" σε σχετικό άρθρο του στην ηλεκτρονική του σελίδα, ο αριθμός αυτών που διαμαρτύρονται έχει μειωθεί δραστικά σε σχέση με αρκετό καιρό πριν, όταν το Πανεπιστήμιο της Σόφιας "έσφυζε" από διαδηλωτές.

Το "κύμα" των διαδηλώσεων ξέσπασε μετά τον διορισμό του αμφιλεγόμενου μεγιστάνα των ΜΜΕ Ντέλιαν Πέεφσκι στη θέση του προέδρου της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (DANS), στις 14 Ιουνίου.

Η ανάκληση του διορισμού του Πέεφσκι δεν στάθηκε αρκετή ώστε να στείλει τους διαδηλωτές πίσω στα σπίτια τους, με αποτέλεσμα να συνεχίσουν οι διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών.

Την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης έχει ζητήσει επανειλημμένα και ο πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος επιθυμεί, παράλληλα, τη διεξαγωγή νέων πρόωρων εκλογών.

Ο κ. Μπορίσοφ και η κεντροδεξιά του κυβέρνηση παραιτήθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο, εν μέσω διαμαρτυριών για τους "φουσκωμένους" λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Ύστερα από εβδομάδες "ακυβερνησίας", στις 13 Μαρτίου ο πρόεδρος της χώρας Ρόσεν Πλέβνελιεφ ανακοίνωσε το σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης, υπό τον διπλωμάτη Μάριν Ράικοφ.

Το Μάιο, η Βουλγαρία οδηγήθηκε σε πρόωρες κάλπες, με το κόμμα του κ. Μπορίσοφ να καταλαμβάνει την πρώτη θέση, με μικρή ωστόσο διαφορά. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν να συνεργαστούν με το GERB και κατέληξαν σε δικό τους κυβερνητικό συνασπισμό.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα