Άνοδος του χειμερινού τουρισμού

Καλύτερη, σε σχέση με πέρυσι είναι η ροή των κρατήσεων στα ξενοδοχειακά καταλύματα για την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Τουλάχιστον για τους περισσότερους χειμερινούς προορισμούς της χώρας. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, υπάρχει διαθεσιμότητα δωματίων για όσους θέλουν να «κλείσουν» την τελευταία στιγμή σύμφωνα με στοιχεία των Ξενοδοχειακών

Ενώσεων και καταλυμάτων της χώρας. Αρκετοί ξενοδόχοι εκτιμούν ότι λόγω της οικονομικής κρίσης, οι δαπάνες που θα γίνουν στις φετινές εξορμήσεις θα είναι συγκρατημένες σε σχέση με τις περυσινές. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν μικρότεροι λογαριασμοί σε περιηγήσεις, καταναλώσεις, εστιατόρια, διασκέδαση και ψυχαγωγία.


Πολλοί είναι εκείνοι, επίσης, που φέτος αξιοποιούν τις προσφορές που περιλαμβάνονται στα οργανωμένα πακέτα των ταξιδιωτικών γραφείων (π.χ. δωρεάν αναβάθμιση δωματίων, δωρεάν διαμονή έως και δύο παιδιών, είσοδος σε χιονοδρομικά κέντρα και καζίνο κ.λπ.), ενώ υπάρχουν ακόμη και πακέτα all inclusive (δηλαδή, όλα εντός τιμής).


Ειδικά για φέτος λειτούργησε και η αγορά του early booking, κάποιοι Έλληνες επέλεξαν να προχωρήσουν νωρίτερα τις κρατήσεις τους μέσω των γραφείων που προώθησαν πρώιμα πακέτα, εξασφαλίζοντας μεγάλες εκπτώσεις επί των τελικών τιμών των πακέτων.


Ανά περιοχή, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:


Ευρυτανία - Καρπενήσι. Μέχρι στιγμής υπάρχει διαθεσιμότητα σε δωμάτια, Η λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου, στο οποίο από φέτος θα λειτουργήσουν δύο νέοι εναέριοι αναβατήρες, και η καλοκαιρία η μέση τιμή σε δίκλινο δωμάτιο ανά διανυκτέρευση είναι 65 ευρώ και η μέση πληρότητα φθάνει στο 80%. Το δυναμικό σε ξενοδοχεία και ξενώνες φθάνει στις 2.200 κλίνες. Βεβαίως οι κρατήσεις γίνονται κυρίως για διήμερα και τριήμερα.
Ορεινή Αρκαδία. Και εδώ οι κρατήσεις αφορούν διήμερα και τριήμερο, με την πληρότητα να φθάνει στο 70%. Ο προορισμός διαθέτει 1.000 κλίνες και η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 65 ευρώ.


Πήλιο. Η μέση πληρότητα των μονάδων στον προορισμό για τα Χριστούγεννα βρίσκεται στο 60% και ειδικότερα στην Πορταριά και στον Βόλο στο 80%. Για την Πρωτοχρονιά κινείται λίγο χαμηλότερα. Οι κρατήσεις αφορούν κυρίως σε διήμερα. Τα ξενοδοχεία, όμως, έχουν διαμορφώσει αρκετές προσφορές πακέτων για τριήμερα και τετραήμερα με πλήρη διατροφή. Το διαθέσιμο δυναμικό φθάνει σε 7.000 ξενοδοχειακές κλίνες και η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 80 ευρώ.


Ιωάννινα - Ζαγοροχώρια. «Η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία κινείται στο 60%, ενώ στις υψηλών κατηγοριών μονάδες φθάνει έως 80%», Ο προορισμός διαθέτει περί τις 7.000 κλίνες και η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 45 ευρώ.


Φλώρινα. «Η μέχρι στιγμής εξέλιξη των κρατήσεων είναι καλύτερη από πέρυσι», η μέση πληρότητα, σημειώνει, βρίσκεται στο 50%, αν και οι ξενοδόχοι εκτιμούν ότι θα κυριαρχήσουν οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής. Ο προορισμός διαθέτει 2.000 κλίνες και η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 70 ευρώ.

Δράμα. Η μέση πληρότητα τονίζει ότι κινείται ικανοποιητικά κοντά στο 80%, ενώ χαρακτηρίζει σημαντική τη συνεισφορά του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού. Ο προορισμός διαθέτει 1.500 κλίνες και η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 55 ευρώ.


Σε ότι αφορά το εξωτερικό τώρα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από την διαδικτυακή πύλη trivago πρώτοι σε προτιμήσεις είναι η Λάρνακα και η Κωνσταντινούπολη, ωστόσο δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα καθώς η μετακίνηση οφείλεται σε εργαζόμενους και φοιτητές που είτε έρχονται είτε φεύγουν για τις ημέρες των εορτών.
Πάντως φέτος υπάρχει οριακή αύξηση προς το Λονδίνο και πτώση προς κάθε άλλο προορισμό της Ευρώπης. Οι τιμές στα εισιτήρια κυμαίνονται ανάλογα με το πότε κλείστηκαν, ενώ για διαμονή οι τιμές ξεκινούν από 45 ευρώ το άτομο ανά διανυκτέρευση.

Ρεπορτάζ: Χριστιάνα Κούσιου

Keywords
Τυχαία Θέματα