«Βιβλιοδρομία» στην Κηφισιά

Τα πρώτα βιβλία βρίσκονται ήδη στα ράφια, έτοιμα να τα διαβαστούν από όσους περισσότερους γίνεται, στην υπαίθρια δανειστική βιβλιοθήκη της Κηφισιάς που εγκαινιάστηκε σήμερα στη συμβολή των οδών Κασσαβέτη και Λεβίδου. Από το πρωί πλήθος κόσμου, δημότες της Κηφισιάς και όχι μόνο συγκεντρώθηκαν στο σημείο κρατώντας μεγάλες σακούλες γεμάτες βιβλία για να τα αφήσουν και να πάρουν άλλα.

Έτσι, ξεκίνησε μια άτυπη «βιβλιοδρομία», με τα βιβλία στη θέση της σκυτάλης: ο καθένας μπορεί να προσφέρει ένα βιβλίο ανεξαρτήτως περιεχομένου και θεματολογίας, να το αφήσει εκεί, να πάρει κάποιο άλλο, να το
επιστρέψει και ο κύκλος συνεχίζεται.

Η ιδέα ανήκει στους αρχιτέκτονες Ελευθέριο Αμπατζή και Ειρήνη-Αιμιλία Ιωαννίδου. Μαζί σχεδίασαν μια μοντέρνα βιβλιοθήκη στα πρότυπα μιας παραδοσιακής, που δίνει όμως έμφαση στη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση χώρου, έτσι ώστε τον πρώτο λόγο να έχει το βιβλίο.

Δεν υπάρχει συνδρομή, ούτε ωράριο. Η βιβλιοθήκη θα είναι ανοιχτή 24 ώρες το 24ωρο, όλες τις μέρες τις εβδομάδας. Η επιτυχία της θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της συμμετοχής, και το απόθεμα βιβλίων μέσω της ανταπόκρισης των επισκεπτών. Καθώς η αλυσίδα της «βιβλιοδρομίας» θα μεγαλώνει, θα αυξάνεται και η κοινωνική αλληλεπίδραση που αποτελεί και το ζητούμενο.

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που από την πρώτη κιόλας μέρα είδαμε τόσο κόσμο να αγκαλιάζει την ιδέα μας. Από δω και πέρα η βιβλιοθήκη της Κηφισιάς ανήκει σε όλους μας και η επιβίωσή της είναι υπόθεση όλων. Ελπίζουμε το όλο εγχείρημα να μεγαλώσει, να προσελκύσει όλο και περισσότερους φίλους του βιβλίου και να μην σταματήσει εδώ, αλλά να εξαπλωθεί σε όλη την πόλη», δήλωσαν ικανοποιημένοι οι δύο αρχιτέκτονες Ειρήνη- Αιμιλία Ιωαννίδου και ο Ελευθέριος Αμπατζής.

Το εγχείρημα είναι πιλοτικό, έχει την υποστήριξη του δήμου Κηφισιάς αλλά για την υλοποίηση του δεν χρησιμοποιήθηκαν κρατικοί πόροι. Πραγματοποιήθηκε εξολοκλήρου με ιδιωτικές χορηγίες που κατάφεραν να εξασφαλίσουν οι δύο αρχιτέκτονες που υλοποίησαν την ιδέα.

«Στηρίζουμε τη συγκεκριμένη προσπάθεια με σκοπό να ενισχύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη φιλαναγνωσία σε μία περίοδο που ηλεκτρονικά μέσα να κυριαρχούν . Η βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή σε όλο τον κόσμο, όλες τις ώρες, όλο το χρόνο. Το σύνθημα αυτού του εγχειρήματος είναι: Aντάλλαξέ το ! Άφησε το βιβλίο που διάβασες , να το διαβάσεις κάποιος άλλος που επίσης θα είναι του είναι χρήσιμο. Καλούμε λοιπόν όλο τον κόσμο να συμμετέχει και να στηρίξει αυτήν την πρωτοβουλία» ανέφερε μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Γ. Χιωτάκης. «Υπάρχουν σκέψεις να τοποθετηθούν και άλλες βιβλιοθήκες σε όλες τις δημοτικές ενότητες και στην Ν. Ερυθραία, στην Εκάλη και στην περιοχή της Νέας Κηφισιάς», πρόσθεσε.

«Υπήρχε μια παλαιότερη παράδοση που ήταν καθαρά ερασιτεχνική σε κάποιες ευρωπαϊκές πόλεις, να αφήνουν βιβλία σε παγκάκια και να λένε: διάβασέ το και άφησέ το για τον επόμενο. Η βιβλιοθήκη της Κηφισιάς είναι μία εκσυγχρονιστική πλαισιωμένη εκδοχή αυτού του
Keywords
Τυχαία Θέματα