«Βιώσιμη διατροφή» στην Αθήνα

Στο πλαίσιο του URBAC ο Δήμος της Αθήνας συμμετέχει στο πρόγραμμα «Βιώσιμη διατροφή στις αστικές κοινότητες» (Sustainable Food for Urban Communities), μια πρωτοβουλία που έχει σκοπό να αναδείξει τη σημασία της Διατροφικής Πολιτικής για την πόλη των Αθηνώνμέσα από ορθές πρακτικές στην καθημερινή διατροφή μας, την τοπικότητα των προϊόντων, τις βιώσιμες μεθόδους παραγωγής και τη στροφή προς μια υγιεινή μεσογειακή-ελληνική

διατροφή.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο έχει σκοπό την εκπαίδευση γύρω από την ορθή και βιώσιμη αστική ανάπτυξη.

Ο Γιώργος Κεράνης, εκ μέρους της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών, μίλησε στον Αθήνα 98.4 και τη Νάνσυ Αγγελοπούλου.

-Θα μπορούσατε να μας περιγράψετε το πρόγραμμα Urbact και τη συμμετοχή της Αθήνας σε αυτό;

-Με απλά λόγια, το Urbact είναι ένα πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας των πόλεων της Ε.Ε. Και έχει σαν σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, μεταξύ των πόλεων, για τον πολιτικό σχεδιασμό σε συγκεκριμένα ζητήματα. Είναι ένα πρόγραμμα λοιπόν το οποίο δεν αφορά αναγκαστικά την εκπόνηση δράσεων αλλά αυτό που θα λέγαμε ένα σχέδιο δράσης για συγκεκριμένα ζητήματα. Στην περίπτωση των Αθηνών συμμετέχουμε στο πρόγραμμα "Βιώσιμη διατροφή στις αστικές κοινότητες", που έχει σαν αντικείμενο τα βιώσιμα αγροδιατροφικά συστήματα. Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα προγραμμάτων, όπως στις μετακινήσεις, για ηλεκτρονικά οχήματα, για την υγεία σε σχέση και με τη διατροφή ή και δομές υγείας, προγράμματα για πόλεις-λιμάνια, για τη χρήση χώρων της κάθε πόλης που έχουν ερημώσει κ.α.. Κάθε δίκτυο απαρτίζεται, κατά κανόνα από 10 πόλεις σε κάθε πρόγραμμα. Είναι δυνατό σε ένα πρόγραμμα να συμμετέχουν και δύο πόλεις από την ίδια χώρα. Η βασική πολιτική του Urbact είναι συμμετοχική, μια bottom up πολιτική, συνεπώς ο δήμος των Αθηνών μπαίνει για να διευκολύνει τις καταστάσεις, είναι αυτός που ακούει από τους πολίτες τι θέλουνε να γίνει, τεκμηριωμένες προτάσεις και μεριμνεί ώστε διευκολύνει τις πρωτοβουλίες και τις προτάσεις των κατοίκων και να μπορούν να υλοποιηθούν. Το Urbact κλείνει φέτος μία δεκαετία, από το 2015 ξεκινά και ο τρίτος κύκλος για την επόμενη δεκαετία. Στο τρίτο στάδιο το Urbact θα χωριστεί σε δύο κομμάτια για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και το δεύτερο θα εστιάζει στο πως πλέον εφαρμόζονται τα σχέδια δράσης.

-Εκπρόσωποι από ευρωπαϊκές πόλεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Βιώσιμη διατροφή στις αστικές κοινότητες» επισκέπτονται την Αθήνα τις επόμενες μέρες.. Από ποιους φορείς εκπροσωπείται η κάθε πόλη και τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της επίσκεψης;

-Έρχονται εκπρόσωποι από το Μπρίστολ, τις Βρυξέλλες, το Όσλο, την Ουρένσε, τη Βασλούι, και τη Μεσίνα της Σικελίας μια ποικιλία πόλεων. Το Urbact φροντίζει κάθε πόλη να εκπροσωπείται όχι μόνο από το Δήμο και το αρμόδιο όργανο του Δήμου αλλά και από φορείς πολιτών. Σαφώς και εκπροσωπείται ο κάθε Δήμος, αλλά ο βασικός κανόνας είναι να έρχονται και πολίτες ή άνθρωποι που συμμετέχουν σε φορείς της κοινωνίας των πολιτών ώστε να λαμβάνουν κι αυτοί τα ερεθίσματα από τη διάδραση αυτή. Σημαντικό είναι να αναπτύσσονται συνέργειες των φορέων της κοινωνίας των πολιτών διακρατικά. Δηλαδή, ένας φορέας από το Μπρίστολ που κάνει μία δράση, μπορεί να βρει πολλά κοινά με κάτι που κάνουμε στην Αθήνα και να δούμε τρόπους που θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την τεχνογνωσία που αναπτύσσουμε.
Την Πέμπτη το πρωί θα συναντηθούμε στο Δημαρχείο, όπου θα καλωσορίσει και ο Δήμαρχος κ. Καμίνης τις φιλοξενούμενες πόλεις και θα μπορέσουμε να έχουμε μία πρώτη επαφή με τα σχέδια δράσης των πόλεων που έρχονται εδώ και της Αθήνας βεβαίως. Στη συνέχεια θα κάνουμε εσωτερική εργασία πάνω στα σχέδια δράσης και να προετοιμαστούμε για την τελική εκδήλωση. Θα προχωρήσουμε σε μία περιήγηση στην αγορά των Αθηνών, τη Βαρβάκειο και τα πέριξ και θα καταλήξουμε στο μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας στου Ψυρρή, όπου θα πραγματοποιηθεί άλλο ένα μικρό εργαστήριο. Κατά τις 7μ.μ., θα ξεκινήσει μία συλλογική κουζίνα των φιλοξενούμενων πόλεων, ώστε να μαγειρέψουμε όλες οι πόλεις από ένα αγαπημένο μας πιάτο και μετά να μπορούμε να το προσφέρουμε στους ανθρώπους από την τοπική ομάδα στήριξης, στους δημοτικούς συμβούλους, τους ανθρώπους του Δήμου οι οποίοι ενδιαφέρονται να μπούνε πιο βαθειά στη διασικασία. Η ουσία του προγράμματος έχει να κάνει λιγότερο με ακαδημαϊκή προσέγγιση και περισσότερο με βιωματική προσέγγιση. Την Παρασκευή, θα υπάρξει μία επίσκεψη στο συνεργατικό καφενείο στην Ακαδημία Πλάτωνος, ώστε να δουν οι φιλοξενούμενοι την Ακαδημία Πλάτωνος και να αντιληφθούν βλέποντας και μόνο τα ζητήματα που υπάρχουν στην περιοχή, ίσως και να πουν ιδέες και από την πόλη τους, πως σε αντίστοιχες καταστάσεις έχουν συμβάλλει στην αναμόρφωση, στη βελτίωση αντιστοίχων καταστάσεων, με συμμετοχικές διαδικασίες πάντα. Επίσης, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και την ομάδα του συνεργατικού καφενείου, να μας μιλήσουν για την προσπάθειά τους. Στη συνέχεια, θα προχωρήσουμε σε ένα εργαστήριο που θα κάνουμε στο Europe Direct (Ακαδημίας 50), για την κοινωνική επιχειρηματικότητα και τα βιώσιμα διατροφικά συστήματα.

-Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα οφέλη που μπορεί να δει ο πολίτης από τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα;

-Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι το βασικό όφελος έγκειται στη δημιουργία μίας συγκροτημένης και ενιαίας πολιτικής για το αγροδιατροφικό σύστημα ώστε ό,τι γίνεται να γίνεται σε ένα πλαίσιο που αποσκοπεί κάπου, να μην γίνεται αποσπασματικά.

Περισσότερες πληροφορίες:

http://developathens.gr/el/press/others/press-release/016

http://urbact.eu/

http://urbact.eu/en/news-and-events/view-one/news/?entryId=5373

http://www.sustainable-everyday-project.net/urbact-sustainable-food/2015...

Keywords
Τυχαία Θέματα