Παγκόσμια κατακραυγή και αντίποινα

Στην εκτέλεση δύο τζιχαντιστών κρατουμένων, και συγκεκριμένα μίας γυναίκας και ενός άνδρα ιρακινής καταγωγής, προχώρησε η Ιορδανία, σε αντίποινα για τη δολοφονία του Ιορδανού πιλότου, τον οποίο φέρεται πως έκαψε ζωντανό το Ισλαμικό Κράτος.

Πλήθος Ιορδανών, οργισμένων από τη δολοφονία του πιλότου, συγκεντρώθηκαν τα μεσάνυχτα σε κεντρική πλατεία του Αμάν ζητώντας εκδίκηση και την γρήγορη εκτέλεση της Ιρακινής καμικάζι. Κρατώντας πλακάτ με φωτογραφίες του πιλότου, αρκετοί νέοι φώναζαν: "Θάνατος, Θάνατος στο Ισλαμικό Κράτος".


Στην Καράκ, τη γενέτειρα του πιλότου, στη νότια Ιορδανία,

δεκάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν σε κυβερνητικό κτίριο αργά χθες, κατηγορώντας τις αρχές ότι δεν ενήργησαν για να τον σώσουν. Οι πρεσβύτεροι της φυλής απηύθυναν έκκληση για ηρεμία.

Το υπουργείο Θρησκευμάτων ζήτησε από τους Ιορδανούς να προσευχηθούν σήμερα στη μνήμη του πιλότου σε όλα τα τζαμιά της χώρας.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος που κατηγορείται για εθνοκάθαρση και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από τον ΟΗΕ, έχει εντείνει τις ωμότητές της, διαπράττοντας αποκεφαλισμούς, απαγωγές, σταυρώσεις σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της.

Αντίποινα από την Ιορδανία

H Ιορδανία εκτέλεσε σήμερα τα ξημερώματα δύο ιρακινούς τζιχαντιστές, κρατούμενους στις φυλακές της, σε αντίποινα για την εκτέλεση του ιορδανού πιλότου --μέσα σε κλουβί να τυλίγεται στις φλόγες ζωντανός-- από την εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μοχάμαντ Μομάνι.

Η ιορδανική κυβέρνηση που είχε υποσχεθεί μια "φρικτή" απάντηση μετά τη δολοφονία του ιορδανού πιλότου από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος προχώρησε τα ξημερώματα στην εκτέλεση των δύο τζιχαντιστών που είχαν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών, μεταξύ τους η καμικάζι Σατζίντα αλ-Ρισάουι, την απελευθέρωση της οποίας ζητούσε το ΙΚ με αντάλλαγμα αρχικά έναν ιάπωνα όμηρο που αργότερα εκτέλεσε και στη συνέχεια με τον ιορδανό πιλότο. Η αλ-Ρισάουι είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τη συμμετοχή της σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Αμάν το 2005 στην οποία σκοτώθηκαν 60 άνθρωποι. Ήταν η πλέον αιματηρή τζιχαντιστική επίθεση αυτοκτονίας στα χρονικά της Ιορδανίας. Η 44χρονη Ιρακινή κρατείτο σε ιορδανική φυλακή μετά την καταδίκη της τον Σεπτέμβριο του 2006.

Ο επίσης Ιρακινός Ζιάντ Καρμπούλι, στέλεχος της Αλ Κάιντα είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 2008 για τη δολοφονία ενός Ιορδανού.

Οι κατάδικοι εκτελέστηκαν στις 4:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), σε φυλακή της Σουάκα, 70 χλμ. νότια της πρωτεύουσας, Αμάν, λίγο πριν ξημερώσει, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μοχάμαντ Μομάνι. "Ήταν και οι δύο ήρεμοι, μόνο προσεύχονταν", δήλωσε πηγή προσκείμενη στην υπόθεση.

Συνάντηση με Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, πρόκειται να συναντηθεί σήμερα εσπευσμένα με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα στον Λευκό Οίκο, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών δεν ήταν προγραμματισμένη ωστόσο προέκυψε μετά την είδηση της δολοφονίας του Ιορδανού πιλότου από την εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Ο μονάρχης της Ιορδανίας βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, ενώ σήμερα επρόκειτο να δειπνήσει με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του πιλότου και το λαό της Ιορδανίας για τον άδικο θάνατό του. Ο πιλότος Μάαζ ελ Κασάσμπεχ εκτελέστηκε με φρικιαστικό τρόπο από τους τζιχαντιστές του ΙΚ η οποίοι τον έκαψαν ζωντανό.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Μπαν Κι-Μουν, καταδίκασε την Τρίτη τη δολοφονία του Ιορδανού πιλότου Μάαζ ελ Κασάσμπεχ, ο οποίος κρατείτο όμηρος από την εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, λέγοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο πέθανε ο άνδρας ήταν μια πράξη καθαρής φρίκης.

«Ο Γενικός Γραμματέας καλεί όλες τις κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της μάστιγας της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού στο πλαίσιο των υποχρεώσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Μπαν Κι Μουν.

Την οργή του για τη δολοφονία του Ιορδανού πιλότου από μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος εξέφρασε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητά της κυβέρνησής του να μην ενδώσει στην τρομοκρατία.

Σύμφωνα με τον Σιράζ Μάχερ, ερευνητή στο Διεθνές Κέντρο Μελέτης Ριζοσπαστικοποίησης στο Λονδίνο, η προβολή του θανάτου του ιορδανού πιλότου είναι "το πιο φρικτό, και απεχθές" πράγμα που έχει δείξει σε βίντεο το ΙΚ τα τελευταία δύο χρόνια. Ο Κασάσμπεχ "είναι το πρώτο πρόσωπο που συνέλαβαν το οποίο συμμετείχε άμεσα στον συνασπισμό" υπό τις ΗΠΑ". Η εκτέλεσή του "είναι πράξη πολέμου", είπε.

Ο πρώην επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ντάνιελ Μπέντζαμιν, δήλωσε από την πλευρά του ότι η ωμή βίαπου χρησιμοποιεί το ΙΚ έχουν ως στόχο να προσελκύσουν περισσότερα μέλη,παρά να διασπάσουν τον διεθνή συνασπισμό. «Τελικά όμως, οι φρικαλεότητες και η κακή διακυβέρνηση εκείνων που βρίσκονται κάτω από την εξουσία του ΙΚ θα έχουν ως αποτέλεσμα να στρέψουν τον μουσουλμανικό πληθυσμό εναντίον τους και να ενισχύσουν την αποφασιστικότητα των μελών του συνασπισμού», δήλωσε ο Μπέντζαμιν.

Η θέση της Ιορδανίας στο Διεθνή συνασπισμό υπό τον ΗΠΑ

Το ΙΚ έδωσε εχθές στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται ο Ιορδανός πιλότος να καίγεται ζωντανός μέσα σε ένα μαύρο κλουβί. Ο Κασάμπεχ είχε αιχμαλωτιστεί όταν το μαχητικό του F-16 συνετρίβη στη Συρία, την 24η Δεκεμβρίου. Το βίντεο δημοσιοποιήθηκε την ίδια ημέρα που ο βασιλιάς της χώρας, Αμπντάλα, επισκέφτηκε την Ουάσινγκτον και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για ενίσχυση της ετήσιας βοήθειας στην Ιορδανία.

Η τύχη του υποσμηναγού Μάαζ αλ Κασάσμπεχ, μέλους μιας μεγάλης φυλής που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των υποστηρικτών της μοναρχίας των Χασεμιτών, μια υπόθεση που συγκλονίζει την Ιορδανία επί εβδομάδες, έχει εξοργίσει και βυθίσει τη χώρα σε βαρύ πένθος. Ορισμένοι Ιορδανοί επικρίνουν τον βασιλιά Αμπντάλα ότι εμπλέκει τη χώρα στον υπό τις ΗΠΑ πόλεμο κατά των τζιχαντιστών, ενέργεια που θα προκαλέσει, όπως πιστεύουν, αντίποινα.

Η δολοφονία του πιλότου Μάαζ ελ Κασάσμπεχ της ιορδανικής Πολεμικής Αεροπορίας από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ενδέχεται να σκληρύνει τη στάση της Ιορδανίας, ως μέλος του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που μάχεται κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης στη Συρία, υποστήριξαν σήμερα Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ένας αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι η δολοφονία του Κασάμπεχ αναμένεται να έχει «μεγάλο αντίκτυπο» στην Ιορδανία. Ωστόσο, η εκστρατεία του διεθνούς συνασπισμού ενέχει κινδύνους για τη χώρα καθώς στο εσωτερικό της Ιορδανίας υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους.

Ιορδανοί αξιωματούχοι άφησαν πρόσφατα να εννοηθεί ότι η χώρα ενδέχεται να επεκτείνει το ρόλο της στη μάχη κατά του ΙΚ, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα