Κρίσιμες συναντήσεις

Τρεις συναντήσεις σήμερα και μια αύριο καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη συμφωνία με τους εταίρους, την ώρα που τα μηνύματα που λαμβάνει η Αθήνα είναι αντιφατικά. Υπάρχουν κανόνες αλλά θα πρέπει να υπάρχει και ευελιξία. Εξοπλισμένος με αυτή τη φράση που άκουσε από τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι ο Αλέξης Τσίπρας ταξιδεύει σήμερα σε Βρυξέλλες

και Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, την ώρα που το Βερολίνο τηρεί σκληρή στάση.

Από την πλευρά του ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης θα συναντηθεί σήμερα στη Φρανκφούρτη με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και αύριο στο Βερολίνο με τον Γερμανό υπουργό οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε θετικό κλίμα έγινε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού ΑλέξηΤσίπρα με τον Ιταλό ομόλογό του στη Ρώμη, με τους δύο άνδρες να συμφωνούν σε μία κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης. Υπάρχουν συνθήκες για συνεννόηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι τονίζοντας ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Χρειαζόμαστε χρόνο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σαρωτικών μεταρρυθμίσεων χωρίς ελλείμματα δήλωσε ο πρωθυπουργός. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέους διχασμούς στην ΕΕ, τόνισε, προσθέτοντας ότι φεύγει από την Ιταλία πιο αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να πείσουμε τους εταίρους για την αναγκαία στροφή της ΕΕ σε πολιτικές ανάπτυξης.

Για την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, ο Ιταλός πρωθυπουργός εντόπισε την ανάγκη διαλόγου «και για την ανάπτυξη, όχι μόνο για τη λιτότητα». Τσίπρας: συμμαχία δυνάμεων που θα επαναφέρει την Ευρώπη στην αρχή της αλληλεγγύης. ΕΜε τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις η κρίση ενδέχεται να αντιμετωπιστεί σε συντομότερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο. Αυτές οι κινήσεις δε θα δημιουργήσουν νέα ελλείμματα.

«Είναι εφικτό να δούμε το τέλος της ελληνικής κρίσης από τον Ιούνιο. Η Ελλάδα χρειάζεται μια συμφωνία-γέφυρα που θα δώσει χρόνο, όπως έναν μήνα ή έξι εβδομάδες, μετά τα τέλη Φεβρουαρίου, για να οριστικοποιήσει τη συμφωνία με τους εταίρους», τόνισε στο περιθώριο της συνάντησης με τον Ιταλό ομόλογό του Πιερ Κάρλο Παντοάν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Το ραντεβού με τον Μάριο Ντράγκι κλείστηκε για τις 10:30 το πρωί. Η παρουσία του Έλληνα υπουργού στη Γερμανία συμπίπτει με τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ το οποίο θα εξετάσει μεταξύ άλλων την παράταση της έκτακτης χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA.
Έκτακτο Eurogroup την προσεχή εβδομάδα εξετάζουν σύμφωνα με πληροφορίες οι κοινοτικές αρχές, πιθανότατα την επόμενη Τετάρτη, μια ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Πηγή προσκείμενη στις συζητήσεις που διεξάγονται για το θέμα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η σύνοδος θα δώσει την ευκαιρία στην ευρωζώνη να αποσαφηνίσει τη θέση της όσον αφορά την Ελλάδα, και στην κυβέρνηση να διευκρινίσει τις προτάσεις της για μείωση του δημόσιου χρέους και τερματισμό των πολιτικών λιτότητας.

Τα βλέμματα στραμμένα και στις αγορές μετά το χθεσινό ράλι ανόδου κατά 11,27% στο Χρηματιστήριο και της βελτίωσης και στην αγορά ομολόγων, στον απόηχο των προτάσεων Βαρουφάκη.

Ας δούμε όμως πώς διαμορφώνεται το κλίμα και μέσω δηλώσεων και δημοσιευμάτων.

Έντονη αντίδραση της ΝΔ για τις αναφορές του πρωθυπουργού στη συνέντευξη Τύπου με τον ιταλό ομόλογό του. «Ο κ. Τσίπρας εκπροσωπώντας την πατρίδα μας στο εξωτερικό χαρακτήρισε ως άλλος Γιώργος Παπανδρέου την Ελλάδα διεφθαρμένη χώρα» αναφέρεται σε ανακοίνωση με την οποία η ΝΔ καλεί τον κ. Τσίπρα και τη συγκυβέρνησή του εν όψει των διαπραγματεύσεων που έρχονται να ακολουθήσουν για το καλό του τόπου το δρόμο της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας

Καθαρές κουβέντες κι όχι τεχνάσματα απαιτούνται στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, τονίζει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του, με την οποία χαιρετίζει «τις δηλώσεις Βαρουφάκη σαν μια προσέγγιση προς τη λογική». «Συνιστούμε στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ιδιαιτέρως εν όψει των συναντήσεων με Σόιμπλε και Ντράγκι, να κάνει ακόμα πιο ξεκάθαρες τις προτάσεις του, απαλλάσσοντάς τες από τεχνάσματα χρηματοοικονομικής μηχανικής» προσθέτει.

Για οριστική στροφή που κάνει η κυβέρνηση στο ζήτημα του χρέους, κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ σε ανανοίνωσή του. Υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «εγκαταλείπει την εύκολη και ανεύθυνη ρητορεία περί μονομερών ενεργειών και στάσεων πληρωμής και αποδέχεται ουσιαστικά το συμφωνημένο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από τον Φεβρουάριο του 2012».

Keywords
Τυχαία Θέματα