Βήματα προόδου στη συνεργασία με τη Ρωσία

Φόρμουλα για τη δυνατότητα εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσική αγορά μέσω της ίδρυσης κοινών Ελληνορωσικών εταιριών, μείωση κατά 10% της τιμής του φυσικού αερίου και διαγραφή των προστίμων που επιβλήθηκαν λόγω μικρότερης κατανάλωσης φυσικού αερίου από το προβλεπόμενο, αλλά κυρίως η δυνατότητα κατασκευής ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, τέθηκαν κατά τη συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν στη Μόσχα.

Αντίθετα δεν συζητήθηκε, όπως είπαν και οι δύο πλευρές το ενδεχόμενο δανεισμού

από τη Ρωσία. Ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου.

Όπως επεσήμαναν, πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία για τις δυο χώρες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι και η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα σημαντικό σύμμαχο και οι Ρώσοι έχουν ανάγκη από μια χώρα εντός ΕΕ, η οποία θα κατανοεί και θα διευκολύνει την προώθηση των ενεργειακών δρόμων, για τους οποίους ενδιαφέρεται η Ρωσία. Οι ίδιες πηγές ξεκαθάρισαν ότι η ελληνική ηγεσία δεν ήρθε στη Μόσχα για να λυθεί το χρηματοπιστωτικό ζήτημα, το οποίο θα επιλυθεί εντός ευρωπαϊκού πλαισίου. Τα δύο κορυφαία θέματα, που έτυχαν ιδιαίτερης προσοχής κατά τη συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν ήταν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και η προώθηση του “Ελληνικού αγωγού”, που θα αποτελέσει συνέχεια του λεγόμενου “Τουρκικού αγωγού”, ο οποίος σχεδιάζεται σε στενή συνεργασία Μόσχας-Άγκυρας.

Σχετικά με το θέμα των αγροτικών προϊόντων οι κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι άνοιξε ο δρόμος για τη λύση του θέματος με το εμπάργκο εισαγωγών, μέσω της ίδρυσης κοινοπρακτικών ελληνορωσικών εταιρειών, που θα εισαγάγουν “πρώτη ύλη” και θα προχωρούν σε μερική ή μεγαλύτερου μεγέθους μεταποίηση σε ρωσικό έδαφος. Όπως εκτιμάται οι τελικές συνεννοήσεις θα καρποφορήσουν τους επόμενους δυο μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα θα κερδηθεί η εμπορική σεζόν για τα ροδάκινα, ένα από τα βασικά ελληνικά προϊόντα, που εισάγονται στη Ρωσία.

Σχετικά με τον σχεδιαζόμενο αγωγό, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι εξασφαλίστηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης ενός μεγάλου έργου, πάντοτε εντός των θεσμικών πλαισίων της ΕΕ. Το κόστος κατασκευής του υπολογίζεται σε 2 δισ. ευρώ και η λειτουργία του αγωγού εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει την 1/1/2019. Κατά τους κυβερνητικούς κύκλους είναι πολύ σημαντικά τα πλεονεκτήματα σε σχέση με τον αγωγό ΤΑP, καθώς οι διακινούμενοι όγκοι θα είναι πολύ μεγαλύτεροι και η τιμή του αερίου θα είναι πολύ πιο χαμηλή, ενώ τα κέρδη για το ελληνικό Δημόσιο θα φτάνουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Σχολιάζοντας τις τυχόν ευρωπαϊκές και διεθνείς αντιδράσεις, οι πηγές εξήγησαν ότι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να μην διαθέτει τις ίδιες δυνατότητες όπως άλλοι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αποδίδοντας τον κύριο όγκο των αντιδράσεων στο γεγονός ότι κάποιες δυτικές εταιρείες, που ενδιαφέρονται εξίσου για τη ρωσική ενεργειακή αγορά, χάνουν μερίδιο σ’ αυτήν και το συγκεκριμένο έργο, που για πρώτη φορά θα κατασκευαστεί από ελληνικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τις ίδιες οι πηγές οι Ρώσοι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους και για λιμάνια της Θεσσαλονίκης, όμως είναι σαφές ότι η συνεκμετάλλευση θα γίνει με συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου, καθώς η κυβέρνηση έχει εξηγήσει ότι δεν πουλά, αλλά αξιοποιεί την ελληνική δημόσια περιουσία. Το πιθανότερο δε, είναι ότι σε ρωσικά συμφέροντα θα εκχωρηθεί μία προβλήτα του λιμανιού της Θεσ/κης.
"Παρ' όλη την εγκαρδιότητα στη συνάντηση ο κ. Τσίπρας δεν εγκατέλειψε την γραμμή, την οποία αναμέναμε από εκείνον", δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. μιλώντας στο ZDF και πρόσθεσε ότι αυτό τον καθησυχάζει, καθώς, όπως είπε ο κ. Τσίπρας έχει να ικανοποιήσει δύο κοινές γνώμες, αυτήν στην ίδια του τη χώρα και αυτήν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την αντίθεση του στην επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα, εξέφρασε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με σχόλιο που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, στο πνεύμα της συμφωνίας των δυτικών χωρών να απομονώσουν τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Ρωσία. Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε: «Έχουμε κάνει σαφές ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για επαφές, ως συνήθως, με τη Ρωσία. Έχουμε τονίσει τη σημασία της ενότητας με τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας για να συνεχιστεί η πίεση στη Ρωσία ώστε να σταματήσει να τροφοδοτεί τις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία». Η δήλωση είναι η ίδια και χρησιμοποιήθηκε για την επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα και του Ρώσου Προέδρου στην Ινδία.

Ως νίκη του Πούτιν χωρίς κόστος, χαρακτηρίζουν την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα οι Financial Times. Με ένα πικρόχολο σχόλιο αναφέρουν: «Δεν παρουσίασαν κάποιο συγκεκριμένο οικονομικό ή χρηματοοικονομικό πλάνο», και μιλούν για «μία διπλωματική νίκη για το Ρώσο ηγέτη, που φαίνεται ότι δεν του κόστισε κάτι».

"Παρά την εγκαρδιότητα στη συνάντηση ο κ. Τσίπρας δεν εγκατέλειψε την γραμμή, την οποία αναμέναμε από εκείνον", δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στο ZDF. Όπως είπε αυτό τον καθησυχάζει, καθώς ο κ. Τσίπρας έχει να ικανοποιήσει δύο κοινές γνώμες, αυτήν στην ίδια του τη χώρα και αυτήν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελλάδα κέρδισε από το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, ο οποίος πάντως δεν έθεσε κανένα θέμα χρηματοδότησης ή δανείου, τόνισε πριν από λίγο στο Mega ο υπουργός Επικρατείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης. Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση, επεσήμανε πως δεν θα υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία θα επιτευχθεί συμφωνία.

Την επανεκκίνηση των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσική Ομοσπονδία, χαιρέτισαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, ενώ ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης τόνισε ότι τα εθνικά συμφέροντα της χώρας δεν μπορούν να μπουν στο εσωτερικό παιχνίδι των εντυπώσεων.

Ενίσχυση μεν των σχέσεων με τη Ρωσία, αλλά όχι ρήξη με τους εταίρους, ζητά το Ποτάμι. Ζημιωμένος θα βγει ο λαός από την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα, σύμφωνα με το ΚΚΕ.

«Όσα ειπώθηκαν στην κοινή συνέντευξη τύπου, θέτουν σε ρεαλιστική βάση όλα τα κρίσιμα θέματα, όπως ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ΕΕ και της σχέσης με το ΔΝΤ» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί ξανά τη Ρωσία τον Ιούνιο και συγκεκριμένα θα είναι ο τιμώμενος ξένος ηγέτης στο ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης και γι’ αυτό το λόγο δεν θα ηγηθεί της ελληνικής αντιπροσωπείας στους πανηγυρικούς εορτασμούς της 9ης Μαΐου στην Κόκκινη Πλατεία για την 70ή επέτειο της αντιφασιστικής Νίκης. Όμως στη σημαντική αυτή εορτή η Ελλάδα “θα έχει υψηλή εκπροσώπηση”, επεσήμαναν οι ίδιες πηγές, υπονοώντας ενδεχομένως συμμετοχή στους εορτασμούς του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Ως «πολύ θετικές» χαρακτήρισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου ηγέτη, τις τρίωρες συνομιλίες που είχε ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε χθεσινοβραδυνές δηλώσεις του σε Ρώσους δημοσιογράφους. «Οι συνομιλίες ήταν πολύ θετικές. Όντως διαμορφώθηκαν πολλά επίπεδα συνεργασίας, τα πάντα συμφωνήθηκαν και υπάρχουν κοινά σχέδια προς υλοποίηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πεσκόφ.

Όπως διευκρίνισε ο Ρώσος εκπρόσωπος, κεντρικός στόχος είναι η εξισορρόπηση και αύξηση του όγκου των εμπορικών ανταλλαγών, που μειώθηκε δραματικά το 2014 περί το 40%. «Οι δυνατότητες είναι αρκετά μεγάλες, υπάρχουν κοινά σχέδια, για τα οποία πρέπει να εργαστούμε. Γι' αυτό τα πράγματα είναι εξαιρετικά θετικά. Το βασικό είναι ότι οι Έλληνες εταίροι μας έχουν διάθεση συνέχισης της συνεργασίας σε κάθε περίπτωση, πράγμα, που βρίσκει απόλυτη ανταπόκριση και από τη ρωσική πλευρά» παρατήρησε ο κ. Πεσκόφ.

Το Κρεμλίνο, μεταξύ άλλων, επιβεβαίωσε και το ότι ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας θα είναι ο κεντρικός τιμώμενος ξένος ηγέτης στο ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, που είχε περιφρονηθεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια από την ελληνική πλευρά. Τον Ιούνιο επομένως ο Α.Τσίπρας θα βρεθεί ξανά στη Ρωσία και μάλιστα όταν θα συμπληρώνεται το δίμηνο προετοιμασίας, που εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί για την ίδρυση μεικτών ελληνορωσικών εταιρειών μεταποίησης «ελληνικής πρώτης ύλης», οι οποίες και θα είναι ο φορέας της έμμεσης παράκαμψης του εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα.

Στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας, Ρώσοι επιθεωρητές θα ελέγξουν κτηνοτροφικές μονάδες, εταιρείες γαλακτοκομικών και ιχθυοκαλλιέργειες σε Ελλάδα, Κύπρο και Ουγγαρία το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου και οι έλεγχοι αυτοί θα συνεχιστούν όσο διευρύνεται η γκάμα των προϊόντων, που θα επανεισάγονται στη ρωσική αγορά από τις χώρες αυτές.

«Δεν μπορεί να υπάρξει αυτόματη επιστροφή των προϊόντων, που εντάχθηκαν στο εμπάργκο» διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής Υπηρεσίας Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Εποπτείας Αλεξέι Αλεξέενκο μιλώντας στο δορυφορικό δίκτυο «Ρωσία-24», όμως η υπηρεσία του είναι έτοιμη να διευρύνει και επιταχύνει τους ελέγχους, που θα απαιτηθούν, ώστε να υλοποιηθεί η κεντρική πολιτική απόφαση του Κρεμλίνου για ενθάρρυνση των εισαγωγών «αγροτικής και κτηνοτροφικής πρώτης ύλης» από κοινοπραξίες με έδρα τη Ρωσία.

Όπως διευκρινίζει με δημοσίευμά της η οικονομική «Κομερσάντ», πέντε χώρες, με μεγάλη εμπειρία συνεργασίας με τη ρωσική «Γκαζπρόμ» είναι έτοιμες να ενταχθούν στο σχέδιο του νέου «Νότιου αγωγού» για το ρωσικό φυσικό αέριο, που καθιερώθηκε να ονομάζεται από τη ρωσική πλευρά «τουρκικός αγωγός» ως τα ελληνοτουρκικά σύνορα, για να αποκτήσει από χθες και την προέκτασή του σε ελληνικό έδαφος με τον όρο «ελληνικός αγωγός», που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας.

Κατά την «Κομερσάντ» οι χώρες αυτές είναι κατά σειρά η Τουρκία, που αναδεικνύεται σε στρατηγικό ενεργειακό κόμβο για τα ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή, η Ελλάδα, που θα αποτελεί ουσιαστικά την «πύλη εισόδου» του ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ και εν συνεχεία η FYROM, η Σερβία και η Ουγγαρία. Το ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας μάλιστα επιβεβαίωσε ότι εκπρόσωποι των χωρών αυτών συμφώνησαν στη Βουδαπέστη να πραγματοποιούν τακτικές συναντήσεις για θέματα ανάπτυξης της συνεργασίας τους και προώθησης των τεχνικών υποδομών και των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου. Στις χώρες αυτές μάλιστα αναμένεται το επόμενο διάστημα να ενταχθεί και η Αυστρία, η οποία επίσης έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ώστε το ρωσικό αέριο να φθάνει μέσω «νοτίας οδού» και στη χώρα αυτή.

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη προσπαθεί να βρει τρόπους να μπλοκάρει το σχέδιο, η υλοποίηση του οποίου δεν είναι επιθυμητή για την ΕΕ". Όπως έχουν ξεκαθαρίσει ρωσικές κυβερνητικές πηγές, η Μόσχα δεν προτίθεται να συνεχίσει τη διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω των αγωγών της σοβιετικής περιόδου μέσω της Ουκρανίας πέραν του 2019. Γι' αυτό άλλωστε ελληνικές κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν αργά χθες ότι από 1.1.2019 ο "ελληνικός αγωγός" θα επιδιωχθεί να ξεκινήσει τη λειτουργία του και να έχει κατασκευαστεί από ελληνικές εταιρείες, με υποστήριξη ιδιωτικών εταιρειών και ρωσική τεχνογνωσία, αλλά και πιθανή χρηματοδότηση με δανειακή στήριξη και προείσπραξη "προσδοκόμενων κερδών", στην οποία αναφέρθηκε ο Β.Πούτιν στις δημόσιες δηλώσεις του.


Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
ρωσία, ρωσία, βηματα, νίκος αναστασιάδης, financial times, ελλαδα, λύση, σημαίνει, νατο, συγκεκριμένο, θεσσαλονικη, συμμετοχή, τσιπρας, zdf, κυπρος, times, mega, ΦΠΑ, ΚΚΕ, ΔΝΤ, ΠΑΣΟΚ, μαΐου, ουγγαρια, fyrom, απε-μπε, κινηση στους δρομους, εφημεριδα δημοκρατια, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, αυξηση φπα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, ξανα, χωρες, το θεμα, βουδαπεστη, εδρα, εμπορικη, ηγεσια, ηγετης, θεμα, ινδια, κυπρου, νησια, πιεση, πλαισιο, ρωσικα, φυσικο αεριο, fyrom, mega, times, zdf, αγορα, αυξηση, αυστρια, αισιοδοξια, απε, απε-μπε, γεγονος, γινει, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωση, δηλωσεις, δρομος, δικτυο, εδαφος, ευκαιρια, ευρω, ειπαν, ειπε, ενθαρρυνση, εφημεριδα, ζητα, ιδια, ιδρυση, υπηρεσια, ιχθυοκαλλιεργειες, κυβερνηση, λειτουργια, λύση, λογο, μαΐου, μαξιμου, μηνες, μειωση, μοσχα, νατο, νικη, μπε, παντα, ουσιαστικα, πουτιν, ρηξη, σερβια, σεζον, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σχεδια, σχεδιο, τιμη, τουρκια, υλοποιηση, υψηλη, φυσικο, φορα, ελληνικα, ενωση, ετοιμη, financial times, χωρα, ξενος, κωστας, ογκο, παιχνιδι, πηγες, πληροφοριες, ρωσοι, σημαίνει, ταξιδι, θεματα, θετικα
Τυχαία Θέματα