«Βαρύ το επίθετο όταν δεν είσαι κάτι»

Συνάντηση με το ελληνικό κοινό θα έχει την Πέμπτη 23/4 στις 19.00 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο Ρώσος ποιητής και συγγραφέας Μιχαήλ Ταρκόφσκι, στο πλαίσιο του έτους Ρωσικής Λογοτεχνίας. Ο Μιχαήλ Ταρκόφσκι μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην Έλενα Κοντράτοβα.

Είστε ένας νεαρός επιστήμονας, κάτοικος της Μόσχας και ξαφνικά αποφασίζετε να αφήσετε την πρωτεύουσα και αντί για τη Μόσχα, επιλέγετε να ζήσετε σε ένα χωριό στην τάιγκα*. Αυτή σας η απόφαση ήταν μια μικρή επανάσταση ή μια ώριμη απόφαση;

Ξέρετε, ήταν ένα γενικό

φαινόμενο, γιατί εκείνα τα χρόνια, για τα οποία μιλάμε τώρα, τις δεκαετίες του '70 και του '80, πολλοί νεοι άνθρωποι έφευγαν από τις πόλεις και πήγαιναν στα μεγάλα κατασκευαστικά έργα της Σιβηρίας, σε αρχαιολογικές και γεωλογικές αποστολές. Είχαμε διαπαιδαγωγηθεί σε αυτή την παράδοση. Για μας η χώρα ήταν κάποιος οργανισμός, κάποιος χώρος, ένα όνειρο, το οποίο δεν το είχα μόνο εγώ, αλλά και όλοι οι σύντροφοί μου.


Όση ώρα μου τα λέτε αυτά, στο μυαλό μου στριφογυρίζουν δυο τραγούδια: το ένα το Βισότσκι «Ο φίλος μου πήγε στο Μαγκαντάν» και το άλλο είναι «Κάτω απ' το φτερό του αεροπλάνου η πράσινη θάλασσα της τάιγκας τραγουδάει». Ποια είναι η δική σας τάιγκα;

Είναι μεγάλη, τεράστια, πολύ όμορφη και υπάρχουν στιγμές που είναι πολύ άγρια, ιδιαίτερα τους χειμώνες. Αυτό αφορά, συγκεκριμένα, τη ζωή κοντά στο Βόρειο Πόλο, τη βορειανατολική περιοχή, την περιοχή του Μαγκαντάν, την Γιακουτία... Εκεί είναι τα βουνά, η Αρκτική, κάνει κρύο, έχει αέρηδες. Είναι η φύση που διδάσκει στον άνθρωπο να είναι αντάξιος της, είναι η φύση που σε διδάσκει να είσαι δυνατός. Να αντέχεις τις χαμηλές θερμοκρασίες. Στο Γιοκόν για παράδειγμα έχει θερμοκρασίες -60 βαθμούς Κελσίου, υπάρχουν όμως και χαμηλότερες, περίπου -70 βαθμούς Κελσίου. Εγώ, για παράδειγμα, έχω ζήσει και στους - 63 βαθμούς. Τώρα όμως δεν έχει τέτοιες παγωνιές. Έχουμε -50 βαθμούς, όχι όμως πια και -60. Γενικά το κλίμα γίνεται πιο ζεστό και πιο ασταθές: μειώνεται η χειμερινή περίοδος, το καλοκαίρι διαρκεί πιο πολύ, το ίδιο το φθινόπωρο και η άνοιξη. Παρόλο που πριν είχαμε τέτοιες παγωνιές που διαρκούσαν μέχρι και τρεις εβδομάδας, τώρα όμως δεν κάνει τέτοιο καιρό. Εγώ όμως δεν μπορώ να ζήσω χωρίς την παγωνιά. Μου αρέσει όταν όλα είναι παγωμένα, όταν δεν υπάρχουν λάσπες και βρωμιές. Όταν έρχεται η εποχή της λασπουριάς, νιώθω πολύ άβολα.

Ανήκετε στη θρυλική οικογένεια των Ταρκόφσκι: ο παππούς σας ήταν ο φημισμένος Αρσένι Ταρκόφσκι, ο θείος σας ο παγκοσμίως γνωστός σκηνοθέτης Αντρέι Ταρκόφσκι και ο πατέρας σας ο σκηνοθέτης Αλεξάντρ Γκόρντον... εσείς είστε συγγραφέας, ποιητής, ντοκιμαντερίστας. Σ' εσάς υπάρχουν όλα τα ταλέντα των προγόνων σας;

Κατά τη γνώμη μου ανεξίτηλη σφραγίδα μου έβαλε ο Αντρέι, νομίζω πως αυτή η παντελής έλλειψη διάθεσης συμβιβασμού που είχε ως προς τη διακονία της τέχνης. Υπ' αυτή την έννοια για μένα οι διδαχές του είναι ένα πολύ μεγάλο σχολείο. Δεν άφηνε ποτέ, τίποτα στη μέση. Ήταν ή του ύψους ή του βάθους. Είτε μαύρο, είτε άσπρο. Ποτέ δεν υπέκυπτε σε γενικεύσεις και στις συνθήκες. Διακονούσε απλά την τέχνη. Αυτό μπορεί να μην φαίνεται στα διηγήματά μου, απ' όσο γνωρίζω. Είναι μάλλον ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει κανείς τα πράγματα, είναι η διάθεση της ψυχής.

Πόσο δύσκολο είναι να έχει κανείς το επίθετο Ταρκόφσκι;

Δεν ξέρω. Είναι βαρύ το επίθετο, όταν δεν είσαι κάτι. Ένιωθα ένα βάρος, όταν ξεκινούσα: προσπαθούσα, επέμενα αλλά δεν κατάφερνα κάτι. Μετά όμως όταν κάτι έκανα μόνος μου στη ρωσική λογοτεχνία, τότε δεν είχα χρόνο να το σκέφτομαι αυτό, είχα ένα σωρό άλλα πράγματα να σκεφτώ.

Έχετε σκεφτεί ποτέ να σκηνοθετήσετε κάποια ταινία;

Φυσικά και σκέφτηκα. Ξέρετε, έχω γράψει ένα μικρό βιβλίο, είχα σκεφτεί με βάση αυτό να γυρίσω μια ταινία. Ιδιαίτερα όταν μετά από όλα όσα συνέβησαν έκαναν την εμφάνισή τους πολλές ταινίες όπου η Ρωσία παρουσιάζεται, ας πούμε, με μια στρεβλή εικόνα. Βλέπετε όμως οι ταινίες αυτές εισέπραξαν πολλά χειροκροτήματα στη Δύση και εγώ δυσαρεστήθηκα, όταν κατάλαβα ότι θα πρέπει να γυριστούν και μερικές κανονικές ταινίες.

Αναφέρεστε στην ταινία του Ζβιάγκιντσεφ «Λεβιάθαν»;

Ναι, σε αυτό το «κινηματογραφικό θαύμα» και στην ταινία του Κοντσαλόφσκι «Οι λευκές νύχτες του ταχυδρόμου Αλεξέι Τριαπίτσιν». Πρόκειται περί ασύστολων ψευδών. Είχαμε δυσανασχετήσει τόσο πολύ που πιστεύω πως αν δεν πούμε τη δική μας άποψη θα είναι απλά και άδικο και λάθος αναφορικά με την Πατρίδα μας.

Σήμερα είστε ένας από τους πλέον δημοφιλείς Ρώσους συγγραφείς και στο πλαίσιο του Έτους Λογοτεχνίας στη Ρωσία, κάνετε μια περιοδεία στην Ελλάδα και θα μιλήσετε στους Ρώσους που ζουν στη χώρα και στο ελληνικό κοινό για τον εαυτό σας και για το έργο σας. Τι έχουμε να περιμένουμε από αυτές τις συναντήσεις;

Θα φέρω μαζί μου το βιβλίο «Εκλεκτά» το οποίο συνοδεύεται από ένα СD με το ντοκιμαντέρ που έχω γυρίσει με τίτλο «Παγωμένος χρόνος». Στο βιβλίο δημοσιεύονται τα καλύτερα διηγήματα, νουβέλες, δοκίμια και ποιήματα και ολοκληρώνεται με αυτή την ταινία. Θα φέρω επίσης και ένα παιδικό βιβλίο «Το παραμύθι για το γάτο και τον Σάσα», με εικονογράφηση μιας δικής μας ζωγράφου, μιας ζωγράφου της Σιβηρίας, την Ευκένια Αμπλιάζοβα. Θα δείξω επίσης ένα λογοτεχνικό περιοδικό, τη διεύθυνση του οποίου έχω, το «Αλμανάκ του Γιενισέι», θα πω μερικά λόγια γι' αυτό. Νομίζω πως θα έχει ενδιαφέρον όμως και το ότι θα μιλήσουμε. Νομίζω πως όλα αυτά θα έχουν ενδιαφέρον για το κοινό.

Πραγματοποιείτε συχνά συναντήσεις με τους αναγνώστες που τιμούν και εκτιμούν το έργο σας. Τι ενδιαφέρει το σημερινό αναγνώστη;

Αυτή την εποχή γίνονται μεγάλες συζητήσεις για τη Ρωσία. Για το τι συμβαίνει στον κόσμο. Όλα αυτά συνδέονται στενά με την κοινωνική πλευρά της ζωής, με την εσωτερική πολιτική και τη διεθνή κατάσταση. Σχετικά με το συμβαίνει στη Ρωσία. Είμαστε ανήσυχοι και προσπαθούμε να καταλάβουμε πως θα υπερασπιστούμε τη Ρωσία από φαινόμενα όπως η παγκοσμιοποίηση, η έκπτωση της πνευματικής ζωής και απλά να υπερασπιστούμε την ολότητα, την ανεξαρτησία και την πνευματικότητα. Αυτά απασχολούν περισσότερο απ' όλα τον κόσμο.

Πιστεύετε πως η Ρωσία κινδυνεύει;

Ναι, φυσικά, κινδυνεύει. Αυτό φαίνεται σε αυτά που βλέπουμε: είναι ο πόλεμος, είναι η άδικη εκστρατεία της Δύσης κατά της Ρωσίας και όλα όσα συμβαίνουν σ' εμάς: γιατί σ' εμάς όλα αυτά τα 20 χρόνια της «περεστρόικα» οι θεμελιώδεις αξίες μας καταστρέφονται. Επιπλέον, σ' εμάς σήμερα στο σχολείο, στις μεγάλες τάξεις, έχουν περισσότερες ώρες μαθήματα ξένων γλωσσών, απ' ότι ρωσικά. Μονίμως γίνονται μεταρρυθμιστικές επιθέσεις σε αυτό. Είμαστε πολύ ανήσυχοι για όλα αυτά.

Πάει να πει πως είστε άνθρωπος που παρακολουθεί τις ειδήσεις, που τις βιώνει και ανησυχεί.

Ξέρετε, δεν προλαβαίνω πάντα να ακούσω ειδήσεις, όταν όμως συμβαίνει κάτι «ανησυχητικό» τότε φυσικά παρακολουθώ με επιμέλεια και διαρκώς.

Και για όλα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία;

Φυσικά, όλοι ενδιαφερόμαστε και ανησυχούμε. Έχω πολλούς φίλους και γνωστούς, οι οποίοι βοηθούν, στέλνουν ανθρωπιστική βοήθεια στις περιοχές αυτές. Υπάρχει κάποιος Ζαχάρ Πριλέπιν, πιθανόν να έχετε ακούσει το όνομα του, συγγραφέας. Έστειλε στις περιοχές εκείνες ένα φορτηγό γεμάτο τρόφιμα. Ένας Θεός ξέρεις πως θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση. Ελπίζουμε όμως ότι η λογική θα βοηθήσει και η δικαιοσύνη θα θριαμβεύσει. Τώρα όμως είναι πολύ δύσκολο να μαντέψουμε οτιδήποτε.

Στο επίκεντρο του δημιουργικού σας έργου είναι ο απλός Ρώσος, τον οποίο και υμνείτε.

Ναι, αυτό έγινε από μόνο του. Δεν κάθισα και σκέφτηκα: «να ποιον θα επιλέξω ως ήρωα». Δεν σκέφτηκα αν θα είναι απλός άνθρωπος ή όχι. Αυτό έγινε από μόνο του: όταν βρέθηκα στην τάιγκα για να βγάλω το ψωμί μου, βρέθηκα ανάμεσα σε απλούς Ρώσους μουζίκους (χωρικούς), ανάμεσα σε κατοίκους παλιών χωριών του Γιενισέι, ανάμεσα σε εκπροσώπους του παλιού κόσμου και αυτό με γέμισε τόσο πολύ που δεν μπορούσα να μην γράψω γι' αυτούς. Αυτό από τη μία πλευρά. Από την άλλη, έχω γαλουχηθεί με τη ρωσική κλασσική λογοτεχνία, όπου κι εκεί ο ήρωας ένας απλός άνθρωπος. Γι' αυτό και ταίριαζαν όλα τόσο αρμονικά.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο;

Έχω πολλά αγαπημένα βιβλία. Σε κάθε περίοδο της ζωής μου έχω και το αγαπημένο μου βιβλίο. Πρόσφατα διάβασα το βιβλίο του Αστάφιεφ «Η τελευταία υπόκλιση», για άλλη μια φορά, πρόκειται για ένα εκπληκτικό βιβλίο. Γενικά όμως είναι το «Αδελφοί Καραμάζοφ» του Ντοστογιέφσκι. Είναι ένα βιβλίο για όλα τα χρόνια, για όλους τους αιώνες.

Οι γονείς μας έλεγαν: «Το βιβλίο είναι το καλύτερο δώρο». Πιστεύετε πως η σύγχρονη νεολαία διαβάζει βιβλία ή...

Ξέρετε, μου άρεσε αυτό το «ή» και η παύση. Η νεολαία δεν είναι κάτι το ομοιογενές: κάποιοι διαβάζουν, κάποιοι άλλοι δε διαβάζουν τόσο πολύ, θα λέγαμε, αλλά παρόλα αυτά κάτι διαβάζουν. Και ενδιαφέρονται. Εμείς στο Κρασνογιάρσκ οργανώσαμε φεστιβάλ λογοτεχνίας. Πέρσι παρακολούθησαν το σεμινάριο μας 20 άτομα, φέτος έχουμε πλέον 60. Πέρσι στο διαγωνισμό υποβλήθηκαν 300 χειρόγραφα, φέτος 700. Ενδιαφέρον λοιπόν υπάρχει. Υπάρχουν πολλοί που γράφουν, το θέμα είναι τι γράφουν. Το γεγονός ότι γράφουν μαρτυράει μάλλον ότι έχουν διαβάσει κλασσική λογοτεχνία. Αυτή θέτει ψηλά τον πήχη. Καλλιεργεί μια βαθιά κοσμοθεώρηση, είναι, φυσικά, πάντα θρησκευτική και θέτει μία ευρύτατη διαπασών θεμάτων. Επιπλέον, καλλιεργεί τη γλώσσα. Η γλώσσα ως φορέας του πνεύματος του έθνους. Θυμηθείτε τον Βίκτορα Αστάφιεγ, τον Ιβάν Μπούνιν, τον Σμέλεφ, θα δείτε ότι εκεί έχουμε μια εκπληκτική ρωσική γλώσσα. Αυτή είναι η δύναμη της γλώσσας. Η νεολαία μας δε διαβάζει πολύ τους κλασσικούς, γιατί λησμόνησε ότι υπάρχει αυτή η πλουσιότατη ρωσική γλώσσα. Γράφουν λοιπόν ως σεναριογράφοι, μόνο το σκελετό, ενώ εγώ, ως αναγνώστης, ως σκηνοθέτης θα πρέπει να χρωματίσω αντί γι' αυτούς αυτή τη δουλειά. Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα.

Τι θα θέλατε να ευχηθείτε στους ακροατές μας;

Πνευματικό καλό, αγάπη και πίστη. Νομίζω πως αυτό είναι το σημαντικότερο.

*Η τάιγκα, επίσης γνωστή ως βόρειο δάσος, είναι ένα μεγαοικοσύστημα του βορείου ημισφαιρίου που χαρακτηρίζεται από δάση κωνοφόρων. Η τάιγκα οριοθετείται στα βόρεια από τη τούνδρα και στα νότια από τη στέπα. Αντιστοιχεί με περιοχές πολικού ψύχους και κρύο ηπειρωτικό κλίμα.

Ο Μ. Ταρκόφσκι στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Συνάντηση του ελληνικού κοινού με τον Ρώσο ποιητή και συγγραφέα Μιχαήλ Ταρκόφσκι διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού και ανάπτυξη «AVANGARDE» σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο την Πέμπτη 23 Απριλίου στις 19.00 στην αίθουσα «Σάκη Καράγιωργα» στο Πάντειο.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έτους Ρωσικής Λογοτεχνίας, θα προβληθεί το αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ του Μιχαήλ Ταρκόφσκι «Παγωμένος Χρόνος».

Πληροφορίες:

Πέμπτη 23/04/2015 και ώρα 19.00
Πάντειο Πανεπιστήμιο, Νέο Κτίριο,2ος όροφος
Αίθουσα «Σάκη Καράγιωργα»
Λεωφόρος Συγγρού 136, Αθήνα
(είσοδος από το πλάι, οδός Φραγκούδη)

Keywords
επιθετο, για μας, αθηνα, καλοκαιρι, ρωσία, ελλαδα, ειδήσεις, πήχη, βιβλια, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2013, ντοστογιεφσκι, ρωσία, το θεμα, γνωμη, δουλεια, θαλασσα, θεμα, ιβαν, ντοκιμαντερ, ονειρο, περιοδος, πλαισιο, ποιηματα, ρωσικα, ταινιες, τραγουδια, ψωμι, ωρα, αγαπη, ανοιξη, ανθρωπος, απλα, βιβλιο, βοηθεια, βουνα, βορεια, γεγονος, γινεται, γινονται, γλωσσα, γονεις, δασος, διευθυνση, δυναμη, δειτε, διηγηματα, δικη, εγινε, ελενα, αιθουσα, υπαρχει, εκστρατεια, ελλειψη, εννοια, εργα, εμφάνιση, εποχη, ερχεται, τεχνη, ζωη, ζησετε, ζωγραφου, ζωης, ιδιο, η δικη, η πρασινη, θεος, εικονα, κελσιου, κλιμα, κτιριο, λαθος, λογια, λογοτεχνια, μαυρο, μικρο, μοσχα, μυαλο, νεολαια, ξερετε, παντα, οδος, οικογενεια, ομορφη, ονομα, παντειο, πεμπτη, πιστη, πιο πολυ, πρασινη, συγκεκριμενα, σφραγιδα, σχολειο, συγγρου, φεστιβαλ, φυση, φυσικα, φθινοπωρο, φορα, ωρες, αιωνες, ασπρο, για μας, ηρωας, χωρα, ιδιαιτερα, μια φορα, πήχη, ποιητης, θειος, σωρο
Τυχαία Θέματα