Προς κινητοποιήσεις Δήμοι-Περιφέρειες

Σε κοινή συνεδρίαση δημάρχων -περιφερειαρχών θα καθοριστεί η περαιτέρω στάση τους σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που δεσμεύει τα ταμειακά διαθέσιμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πυροδοτεί έντονες αντιδράσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις μαζί με τους εργαζόμενους τις προσεχείς ημέρες. Οι περιφερειάρχες είχαν συνάντηση πριν από λίγο με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Δημήτρη Μάρδα ο οποίος νωρίτερα συναντήθηκε και με την ΚΕΔΕ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των δημάρχων στην συνεδρίαση

της ΚΕΔΕ τα ποσά που θα παρακρατηθούν απο την Αυτοδιοίκηση, θα κυμαίνονται μεταξύ 2 και 2,5 δισ. ευρώ.

Πάγιο αίτημα των θεσμών ήταν η υλοποίησης της απόφασης μεταφοράς των διαθεσίμων φορέων του Δημοσίου, δήμων και περιφερειών στην Τράπεζα της Ελλάδας ανέφερε αξιωματούχος της ευρωζώνης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του. Όπως είπε, ανάλογες ρυθμίσεις προβαίνουν και άλλα κράτη-μέλη όπως π.χ. η Ολλανδία.

«Δεν υπήρξε καμία προηγούμενη ενημέρωση, η απόφαση αυτή ελήφθη μονομερώς και πιστεύω ότι είναι εσφαλμένη και στη λάθος κατεύθυνση». Αυτό τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σε δηλώσεις του το μεσημέρι στο ΑΠΕ στη Βιέννη, όπου συμμετέχει στη Συνάντηση Δημάρχων των πρωτευουσών των 28 χωρών-μελών της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης έκανε νωρίτερα λόγο για πραξικόπημα ενώ ο κ. Μάρδας δικαιολόγησε την απόφαση της κυβέρνησης λέγοντας οτι οφείλεται στις απρόβλεπτες εξελίξεις στο θέμα της υλοποίησης του προυπολογισμού.Ωστόσο είπε οτι η κυβέρνηση χρειάζεται αυτά τα χρήματα για δυο μήνες προκαλώντας τις αντιδράσεις των δημάρχων οι οποίοι επισημαίνουν οτι το δίμηνο δεν αποτυπώνεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου. Μάλιστα οι δήμαρχοι υπογράμμισαν οτι αν η κυβέρνηση τους ζητούσε τα χρήματα εξάρχης για την εθνική προσπάθεια θα τα έδιναν χωρίς κανέναν ενδοιασμό.

Ο κ. Μάρδας ανέφερε οτι τα χρήματα θα τοκίζονται με 2,5% και η καταβολή τους θα γίνεται με 2 ημέρες καθυστέρηση απο την ημερομηνία αιτήματος για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων των Δήμων. Σχετικά με την αναδρομικότητα του νόμου, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών είπε οτι αφορά τις Περιφέρειες. Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πάντως δεν αποτυπώνεται, εξαίρεση των Δήμων.

Πριν από λίγο εξάλλου ξεκίνησε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων που είχε διακοπεί χθες και αναμένονται αποφάσεις επί του επίμαχου ζητήματος.

Ο δήμος Αθηναίων αναμένεται να εισηγηθεί να μην εφαρμοστεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ως προδήλως αντισυνταγματική, καθώς παραβιάζει βάναυσα την αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα