Τον πιέζουν να παραιτηθεί

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Ντομινίκ Στρος-Καν δεν είναι σε θέση να διευθύνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), μετέδωσε το οικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires.

"Είναι φανερό ότι δεν είναι σε θέση να διευθύνει το ΔΝΤ", τόνισε ο Γκάιτνερ σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα
Υόρκη.

Ο υπουργός είπε ότι συνεπεία αυτού είναι σημαντικό το ΔΝΤ να καταρτίσει ένα πρόγραμμα που θα επιτρέπει στο διεθνή οργανισμό να έχει μια μόνιμη διεύθυνση.

Οι ΗΠΑ είναι ο πρώτος μέτοχος του ΔΝΤ, γεγονός που τούς προσδίδει σημαντική επιρροή για ό,τι συμβαίνει στο διεθνή οικονομικό οργανισμό και τίποτε δεν μπορεί να γίνει σε αυτόν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους.

Την ίδια ώρα, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, επιδιώκει να έρθει σε επαφή με τον προφυλακισμένο επικεφαλής του Ταμείου, προκειμένου να ενημερωθεί για τις προθέσεις του και τα σχέδια του σε σχέση με το πόστο του στον Οργανισμό, σύμφωνα με όσα δήλωσαν την Τρίτη δύο από τα μέλη του Συμβουλίου.

Η Εκτελεστική Επιτροπή έχει το δικαίωμα να μετακινήσει τον Στρος Καν από τη θέση του. Ο ένας από τους δύο αξιωματούχους του Ταμείου επεσήμανε ότι το ιδανικό θα ήταν να υποβάλλει την παραίτησή του ο Γάλλος διευθυντής του ΔΝΤ, αν και το έτερο από τα μέλη του Συμβουλίου πήρε αποστάσεις από αυτή τη θέση, λέγοντας ότι αυτό το συναίσθημα δεν είναι κοινό και στα 24 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου.
Keywords
Τυχαία Θέματα