Το σπίτι της γιαγιάς Νοεμί

Μπορεί η φράση «το σπίτι της γιαγιάς» να φέρνει στον καθένα έναν διαφορετικό συνειρμό όμως για την οικογένεια Ντασώ που επισκέφθηκε σήμερα για πρώτη φορά τη Θεσσαλονίκη και το σπίτι της προγιαγιάς Νοεμί Αλλατίνι, τα συναισθήματα δεν ήταν και τόσο ξεκάθαρα. «Ήρθαμε για να μάθουμε όσο περισσότερα μπορούμε. Ελπίζουμε να γνωρίσουμε όσο γίνεται περισσότερα για το παρελθόν, γιατί για να χτίσεις το αύριο πρέπει να ξέρεις τους προγόνους σου» ήταν τα πρώτα λόγια του Λοράν Ντασώ, γιου
του γάλλου μεγαλοεπιχειρηματία Σερζ Ντασώ, που μετρά στο ενεργητικό του την διοίκηση της ομώνυμης αεροναυπηγικής βιομηχανίας και την ιδιοκτησία της γαλλικής εφημερίδας "Le Figaro".

Ο Λοράν, ο Τιερί και η Μαρί Ελέν Ντασό, συνοδευόμενοι από τη μητέρα τους Νικόλ Ντασώ, περπάτησαν σήμερα στους χώρους και τους κήπους της βίλας Αλλατίνη, της σημερινής έδρας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εκεί όπου πριν από εκατό και πλέον χρόνια διαδραματίζονταν τα πλέον κοσμικά γεγονότα της πόλης.

Το οίκημα κατασκεύασε η οικογένεια Αλλατίνι, το 1888, σε μια περιοχή που αποτελούσε την εξοχή της Θεσσαλονίκης, και λεγόταν αλλιώς συνοικία των Πύργων ή συνοικία Χαμιντιέ, καθώς έγινε κατά την περίοδο που η πόλη βρισκόταν υπό οθωμανική κατοχή. Εκεί έζησε η Νοεμί Αλλατίνι, εγγονή του Λάζαρο Αλλατίνι ο οποίος είχε φτάσει στην πόλη από το Λιβόρνο της Ιταλίας στα τέλη του 18ου αιώνα. Από τον γάμο της Νοεμί με τον Αντόλφ Μπλοχ γεννήθηκαν ο Ντάριο και ο Μαρσέλ, το 1882 και 1892 αντίστοιχα, ενώ ο Μαρσέλ αποτέλεσε την απαρχή της οικονομικής «αυτοκρατορίας» Ντασώ. Ο ίδιος, άλλωστε, άλλαξε κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, το όνομά του από Μπλοχ σε Ντασώ χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο που του απέδιδε ο αδελφός του, Ντάριο. Αργότερα, τα ηνία του κολοσσιαίου βιομηχανικού ομίλου ανέλαβε ο γιός του Μαρσέλ Ντασώ, Σέρζ που σήμερα είναι 87 ετών.

Τη σύζυγο του Σερζ Ντασώ και τα παιδιά του υποδέχτηκε στην Περιφέρεια ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, λέγοντας : «Σας καλωσορίζουμε στο σπίτι σας». Ο αντιπεριφερειάρχης μίλησε με θερμά λόγια για την καταγωγή της οικογένειας, αποκαλώντας τους επίσημους προσκεκλημένους «μισούς Έλληνες». Πρότεινε μάλιστα να δρομολογηθεί από κοινού, σε συνεργασία με το Γαλλικό Προξενείο, η δημιουργία ενός ιδρύματος που θα φέρει το όνομα της οικογένειας Ντασώ και θα έχει ως αντικείμενο την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Θεσσαλονίκης στα πεδία του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

«Δυστυχώς δεν είχα την τύχη να γνωρίσω την Νοεμί, την μητέρα του πεθερού μου» είπε από την πλευρά της η Νικόλ Ντασό, η οποία ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους στα ελληνικά, τα οποία γνωρίζει από την περίοδο των σπουδών της.

Στην ξενάγηση που ακολούθησε αναβίωσαν εικόνες από τη ζωή της οικογένειας Αλλατίνι, τις πρώτες δεξιώσεις που αποτελούσαν τα πιο σημαντικά κοσμικά γεγονότα της Θεσσαλονίκης. «Σύμφωνα με τις αναφορές του δημοσιογράφου Πάουλ Λίνταου, ο ίδιος είχε βρεθεί σε μια από τις δεξιώσεις αυτές. Ήταν ένα από τα πιο ξακουστά πάρτι της πόλης. Σε όλο

Keywords
Τυχαία Θέματα