Ο Θ. Πελαγίδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής Οικονομικών, Θεόδωρος Πελαγίδης, μίλησε στις 11/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο. Μεταξύ άλλων, είπε:
«Πρέπει η χώρα να έχει ένα σχέδιο. Η 17η  Ιουνίου,  είναι η τελευταία γραμμή. Πρέπει να υπάρξει συνεννόηση, σοβαρότητα, ψυχραιμία και μια κυβέρνηση -απ' όπου κι αν προέρχεται-, που να συζητήσει με κάποιο σχέδιο. Εάν μόνο λες ότι "εμένα δεν μ' αρέσει ή το διαπραγματεύομαι ή το καταγγέλλω ή ψηφίστε με, γιατί θα φύγουμε σε 2 χρόνια ή σε 3 ή σε 1,5", δε λέει τίποτα. Το μνημόνιο έχει
πράγματα  τα οποία είναι αυτονόητα και πολλές φορές και αριστερά. Μιλά για φορολόγηση μεγάλου πλούτου,  για πράγματα τα οποία θα έπρεπε να είχαμε κάνει εμείς οι ίδιοι...».

*Για το μνημόνιο και την ευθύνη των δανειστών για τη κοινωνική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί:

Δημοσιογράφος: Μιλάμε για ένα τραγικό μνημόνιο, το βλέπουμε κιόλας, σε επίπεδο κοινωνικής ατμόσφαιρας στην Ελλάδα. Και αυτό είναι και ευθύνη των δανειστών, δεν είναι μόνο ευθύνη της πολιτικής τάξης εδώ...

Θ. Πελαγίδης: «Θα σας πω την αλήθεια. Και οι δυο έχουν δίκιο. Να είμαστε ειλικρινείς. Κι εμείς είχαμε και έχουμε σε ένα μεγάλο βαθμό μια κατάσταση που είναι αδιανόητη. Πρέπει να φτιάξουμε σοβαρό κράτος. Να μην επιτιθέμεθα στο κράτος και στο σύστημα χωρίς λόγο. Να λειτουργήσει το φορολογικό σύστημα, να λειτουργήσει το κτηματολόγιο, να λειτουργήσει η νομιμότητα. Και μετά θα συζητήσουμε για ιδεολογίες και όλα τα υπόλοιπα. Γιατί εδώ, αν δεν λειτουργήσει τίποτα, στο τέλος θα ισχύσει αυτό που λένε. Κάποια στιγμή δεν θα χρειαστεί άλλο bailout, κάποια στιγμή θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση και η Ελλάδα θα μείνει με τα προβλήματά της».

Και πρόσθεσε: «Πρέπει να καταλάβει ο επόμενος πρωθυπουργός και οι άνθρωποί του ότι εδώ δεν είναι "να γίνουμε πρωθυπουργοί και να πάρουμε τις θέσεις". Το διακύβευμα είναι πολύ σοβαρό. Δεν σημαίνει πια τίποτα το να γίνεις πρωθυπουργός. Σημασία έχει να σωθεί η χώρα. Πραγματικά, θα ήθελα να δω έναν άνθρωπο, ο οποίος θα πει την αλήθεια, θα κάνει τις αλλαγές οι οποίες είναι προοδευτικές -οι περισσότερες- και θα σταματήσει να κόβει με αυτό το οριζόντιο σύστημα, θα αρχίσει να επιβραβεύει το κράτος, αυτούς που εργάζονται σκληρά, αυτούς που έχουν ταλέντο. Γιατί και αυτό που λέγεται, δεν είναι σωστό: "να φορολογήσουμε τον πλούτο". Εγώ δεν είμαι πλούσιος, αλλά αν λείψουν και τα κίνητρα ποιος θα κινήσει τη χώρα;».

Σε άλλο σημείο είπε: «Δεν υπάρχουν εντολές. Μία εντολή πρέπει να δοθεί και να γίνει κυβέρνηση από τον πρώτο. Δεν ξέρω ποιος θα είναι, αλλά δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα