Εντείνονται οι έρευνες

Στοιχεία που ενδέχεται να αποκαλύψουν τι ήταν αυτό που όπλισε το χέρι του 20χρονου μακελάρη, έχουν βρει οι αστυνομικοί που ερευνούν την πολύνεκρη επίθεση στο δημοτικό σχολείο της κωμόπολης Νιούταουν του Κονέκτικατ που είχε ως τραγικό απολογισμό συνολικά 27 ανθρώπους νεκρούς, εκ των οποίων 20 παιδιά.

Ο νεαρός Άνταμ Λάντζα άνοιξε πυρ το πρωί της Παρασκευής μέσα στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ, όπου φοιτούν παιδιά ηλικίας από 5 έως 10 ετών, σκοτώνοντας έξι ενήλικες και είκοσι παιδιά. Νωρίτερα είχε πυροβολήσει, σε άλλο σημείο, μια γυναίκα που πιστεύεται ότι ήταν η μητέρα του, Νάνσι Λάντζα.

Μία

από τις γυναίκες που δέχτηκαν τα πυρά του Λάντζα, πιθανότατα η υποδιευθύντρια του σχολείου, επέζησε και αναρρώνει. "Νοσηλεύεται και η μαρτυρία της θα είναι ουσιώδης για την έρευνα", είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Κονέκτικατ Πολ Βανς.

Ο εκπρόσωπος δεν περιέγραψε τα στοιχεία που έχουν εντοπιστεί αλλά διευκρίνισε ότι ο Λάντζα εισέβαλε δια της βίας στο κτίριο. Διέψευσε έτσι τις πληροφορίες που είχαν δημοσιευτεί στην εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς, σύμφωνα με τις οποίες ο νεαρός δεν συνάντησε δυσκολίες να περάσει από το σύστημα ασφαλείας γιατί του άνοιξε τις πόρτες η ίδια η διευθύντρια, Ντόουν Χόχσπραντ. Η διευθύντρια, θύμα και αυτή του Λάντζα, τον γνώριζε γιατί παλαιότερα ήταν μαθητής στο σχολείο αυτό όπου δίδασκε και η μητέρα του.

Η Νάνσι Λάντζα ήταν μανιώδης συλλέκτρια όπλων και φέρεται να είχε νόμιμα στην κατοχή της ένα Sig Sauer και ένα Glock, σαν αυτά που χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί αλλά και ένα στρατιωτικού τύπου Bushmaster 223 M4. Πιστεύεται ότι ο γιος της χρησιμοποίησε κάποια από αυτά τα όπλα. Ένας ντόπιος διακοσμητής, ο Νταν Χολμς, που πρόσφατα στόλισε το σπίτι της με χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια, δήλωσε ότι του είχε δείξει ένα "πραγματικά ωραίο ντουφέκι" που είχε αγοράσει και του είπε ότι πήγαινε συχνά με τα παιδιά της για σκοποβολή.

Η ιστοσελίδα NeighborhoodScout.com πρόσφατα είχε κατατάξει το Νιουτάουν πέμπτο στον κατάλογο με τις πιο ασφαλείς πόλεις των ΗΠΑ, βασιζόμενη σε στατιστικές του 2011 για την εγκληματικότητα στη χώρα.

"Αυτή η θαυμάσια πόλη που αγαπούσαμε όλοι για την ησυχία, την ομορφιά της, τα θαυμάσια σχολεία, όλα αυτά έγιναν Κολουμπάιν", είπε μια καθηγήτρια, η Τζούλι Μάξγουελ Σαλ, αναφερόμενη στη σφαγή που σημειώθηκε το 1999 στο Λύκειο Κολουμπάιν του Κολοράντο. "Ήρθαμε εδώ επειδή θα ήταν μια καλή, ασφαλής κοινότητα για τα παιδιά μας", εξήγησε από την πλευρά της, με δάκρυα στα μάτια, η Κάθριν Χάνιαντι.

Οι κάτοικοι του Νιουτάουν θρήνησαν τους νεκρούς με αγρυπνία στις εκκλησίες της πόλης. Στην Καθολική Εκκλησία Σεντ Ρόουζ οφ Λίμα το πλήθος ήταν τόσο μεγάλο που πολλοί έμειναν έξω. "Ανοίξαμε τα παράθυρα ώστε να ακούν και να αισθάνονται ότι συμμετέχουν", είπε ο ιερέας Ρόμπερ Βάις, προσθέτοντας, αναφερόμενος στους γονείς των μικρών παιδιών: "Οι επόμενες ημέρες θα είναι πιο δύσκολες. Είμαι σίγουρος πως όταν οι άνθρωποι ξυπνήσουν ένα πρωί και καταλάβουν ότι το κρεβάτι στο σπίτι τους είναι άδειο, τότε θα το συνειδητοποιήσουν".

Οι παλιοί συμμαθητές του Λάντζα τον θυμούνται σαν έναν ήσυχο, μοναχικό τύπο που ντυνόταν με πιο "σοβαρά" ρούχα από τους υπόλοιπους, με πουκάμισο και προστατευτικό τσέπης, για να μην λερώνεται το ύφασμα από το μελάνι του στυλό. "Η μητέρα του τον πίεζε σκληρά να διαβάζει πολύ", είπε ο Τιμ Αρνον, 20 ετών, ο οποίος τον είχε γνωρίσει στο δημοτικό Σάντι Χουκ.

Το προφίλ του 20χρονου δράστη

Ο 20χρονος Άνταμ Λάντζα, ο δράστης του μακελειού στο σχολείο Σάντι Χουκ του Νιουτάουν, ήταν ένας μοναχικός νέος, που όσοι τον γνώριζαν τον περιγράφουν ως συνεσταλμένο ή και ιδιόρρυθμο. Κανείς όμως δεν είχε ποτέ φανταστεί ότι θα σχεδίαζε και θα εκτελούσε μια από τις χειρότερες σφαγέςπου έχουν σημειωθεί ποτέ σε σχολείο στις ΗΠΑ.

Την Παρασκευή ο Άνταμ πυροβόλησε και σκότωσε τη μητέρα του, Νάνσι, με την οποία ζούσε σεένα χαριτωμένο, καινούριο σπίτι στα προάστια του Νιουτάουν. Κατόπιν πήγε στο σχολείο και διέπραξε το αδιανόητο: εκτέλεσε 20 παιδάκια και έξιενήλικους, προτού αυτοκτονήσει. Στον τόπο της τραγωδίας οι αστυνομικοί βρήκαν τρία όπλα.

Ο Άνταμ, όπως και ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο 24χρονος Ράιαν, μεγάλωσαν στη γραφική κωμόπολη όμως δεν ήταν ένας συνηθισμένος νέος. Για παράδειγμα, σε αντίθεση με τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας του, δεν είχε σελίδα στο Facebook. "Ήταν ένα παιδί κοινωνικάιδιόρρυθμο. Ήταν μοναχικός. Δεν ξέρω τους φίλους του", είπε μια γειτόνισσα της οικογένειας. Η κόρη της, Άλεξ Ίσραελ, είπε ότι ο Άνταμ "δεν μπορούσε να σταθεί σε μια μεριά" και "αισθανόταν άβολα όταν τον κοίταζαν".

Οι γονείς του είχαν χωρίσει το 2008 και ο πατέρας του, διευθυντής μιας εταιρείας οικονομικών συμβούλων, έφυγε από την πόλη. Πρόσφατα ξαναπαντρεύτηκε αλλά κατά τα φαινόμενα δεν είχε πολλές επαφές με το γιο του.

Παλιοί συμμαθητές του είπαν στην εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς ότι ο Άνταμ "δεν μιλούσε ποτέ" και ότι κάποιος τους είχε πειότι έπασχε από το σύνδρομο Άσπεργκερ, μια διαταραχή του αυτιστικού φάσματος. "Αν τον κοιτάζατε, δεν θα βλέπατε στο πρόσωπό του το παραμικρόσυναίσθημα", είπε ένας από αυτούς. Η πληροφορία αυτή όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί από κανέναν.

Ένας παλιός γείτονας της οικογένειας είπε στην Ουάσινγκτον Ποστ ότι τα δυο αδέλφια "υπέφεραν" πολύ από το διαζύγιο των γονιών τους και ότι ο Άνταμ είχε "ξεσπάσματα θυμού, πολύ πιο έντονα από των συνηθισμένων παιδιών".

Τίποτα όμως και κανείς δεν μπορεί ακόμη να εξηγήσει γιατί σκότωσε εν ψυχρώ τη μητέρα του, πήρε το αυτοκίνητό και τα όπλα της, εισέβαλε στο σχολείο όπου παλαιότερα εργαζόταν εκείνη και εκτέλεσε τους μικρούς μαθητές...

Μήνυμα αλληλεγγύης Ομπάμα

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε σήμερα τους αμερικανούς να επιδείξουναλληλεγγύη καθώς πενθούν τα θύματα της πολύνεκρης επίθεσης--κυρίως παιδιά-- στο σχολείο του Κονέκτικατ λέγοντας ότι οι καρδιές όλων των γονέων στις ΗΠΑ "είναι γεμάτες πόνο" για τις ζωές που χάθηκαν.

Κατάτην εβδομαδιαία ραδιοφωνική και διαδικτυακή του ομιλία ο Ομπάμα επανέλαβε επίσης το χθεσινό του μήνυμα, που είχε απευθύνει λίγες μόλις ώρες μετά μία από τις πιο πολύνεκρες επιθέσεις στην ιστορία των ΗΠΑ, γιατην ανάγκη "ανάληψης ουσιαστικής δράσης για να αποτραπούν τέτοιου είδους τραγωδίες" ανεξάρτητα από την κομματική πολιτική.

Ωστόσο, οπρόεδρος των ΗΠΑ δεν επεκτάθηκε σε αυτό και για μία ακόμη φορά δεν έκανε έκκληση για αυστηρότερη νομοθεσία περί οπλοκατοχής. Είκοσι παιδιά έπεσαν χθες νεκρά από τα πυρά νεαρού ενόπλου που εισέβαλε στο σχολείο τους στο Νιουτάουν του Κονέκτικατ και σκότωσε 26 συνολικά ανθρώπους προτού αυτοκτονήσει.

"Πενθούμε για τις οικογένειες των θυμάτων και προσευχόμαστε για τους γονείς εκείνων που επέζησαν", είπε ο Ομπάμα.

Η πολύνεκρη επίθεση επανέφερε στο προσκήνιο τον διάλογο για την οπλοχρησία σε μία χώρα όπου υπάρχει εκτεταμένη οπλοκατοχή και ένα δραστήριο λόμπι που την στηρίζει αποτρέποντας έτσι τους περισσότερους πολιτικούς από το να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα.

Ο δήμαρχος τηςΝέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος ηγείται μίας συσπείρωσης δημάρχων κατά της οπλοκατοχής, δήλωσε χθες ότι ο δημοκρατικός πρόεδρος θα πρέπει να ασκήσει πιέσεις γι αυτό το θέμα παρά τα πιθανά εμπόδια που θα συναντήσει από τους ρεπουμπλικανούς οι οποίοι ελέγχουν την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων.

"Αυτό το σαββατοκύριακο, η Μισέλ κι εγώ θα κάνουμε αυτό που γνωρίζω ότι κάνουν όλοι οι γονείς--θα κρατήσουμε κοντά μας τα παιδιά μας και θα τους υπενθυμίσουμε πόσο τα αγαπάμε. Υπάρχουν οικογένειες στο Κονέκτικατ που σήμερα δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Και τώρα μας χρειάζονται όλους. Όλοι μας μπορούμε να προσφέρουμε μία βοήθεια σε εκείνους που την έχουν ανάγκη, να τους υπενθυμίσουμε ότι είμαστε εδώ γι αυτούς, ότι προσευχόμαστε γι αυτούς", είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Συλληπητήριο τηλεγράφημα απέστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ΚάρολοςΠαπούλιας στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαρακ Ομπάμα με το οποίο εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του ελληνικού λαού και τη δική του, για την τραγωδία που βιώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες από την φονική επίθεση ενόπλου στο σχολείοΣάντι Χουκ του Νιουτάουν.

Ο κ. Παπούλιας αναφέρει: «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από όσα άφησε πίσω της αυτή η αδιανόητη φρίκη» και συνεχίζει: «Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων, την αλληλεγγύη μας και το ειλικρινές ενδιαφέρονμας για το διάλογο που ήδη αποφασίσατε να ανοίξετε στην πατρίδα σας σχετικά με το θέμα της οπλοκατοχής».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει ελπίδα και ευχή να ήταν αυτή η τελευταία φορά που οι ΗΠΑ θρηνούν θύματα από την έκρηξη μίας παράλογης και αποκρουστικής βίας.

Συλλυπητήρια για την επίθεση προς τον πρόεδρο Ομπάμα και τις οικογένειες των θυμάτων απέστειλαν ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πάπας Βενέδικτος.

Τον αποτροπιασμό της για την πολύνεκρη επίθεση εξέφρασε η διεθνής κοινότητα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει λόγο για «σοκ» και «φρίκη».

Τρία Ελληνόπουλα ήταν ανάμεσα στα τυχερά παιδιά, που σώθηκαν από τα πυρά του 20χρονου ενώ σύμφωνα με την αρχιεπισκοπή Αμερικής στο σχολείο διδάσκουν και δυο ομογενείς δασκάλες, οι οποίες κατάφεραν να διασωθούν, όπως και μια βιβλιοθηκάριος.

Keywords
Τυχαία Θέματα