Ολάντ για φορολογία και... Ντεπαρντιέ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε σήμερα στη συνέντευξη που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες έκκληση να επιδεικνύεται "ηθική συμπεριφορά" εκ μέρους όλων των πολιτών της χώρας του, ενώ άφησε να γίνει σαφές ότι επιθυμεί την επαναδιαπραγμάτευσητων διμερών φορολογικών συμφωνιών με το Βέλγιο, μετά την φορολογική 'αυτοεξορία' του ηθοποιού Ζεράρ Ντεπαρντιέ.

"Καθένας πρέπει

να επιδεικνύει μια ηθική συμπεριφορά, ανεξαρτήτως επαγγέλματος" δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια της συνέντευξης τύπουστο τέλος του διήμερου Ευρωπαϊκού συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο Ολάντ εκτίμησε ότι "δεν υπάρχει άλλος τρόπος", εκτός από το να "τροποποιηθούν οι φορολογικές συμφωνίες" της χώρας του με κράτη που προσφέρουν πιο επωφελείς όρους φορολογίας. Η Γαλλία, τόνισε, είναι "υποχρεωμένη να επαναδιαπραγματευτεί τη φορολογική συμφωνία (με το Βέλγιο) για να αντιμετωπίσει το ζήτημα όλων όσοι έχουν εγκατασταθεί σε κάποιο βελγικό χωριό".

Προς όσους μπορεί να δυσπιστούν, το χωριό "έχει σοσιαλιστή δήμαρχο", είπε ειρωνικά ο Ολάντ, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο χωριό Νεσέν, όπου αγόρασε πρόσφατα μια κατοικία ο ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ όπως πριν από αυτόν και πολλοί ακόμα πλούσιοι Γάλλοι.

"Εναρμονίζουμε τις δημοσιονομικές μας πολιτικές, θα πρέπει να εναρμονίσουμε και τις φορολογικές", επέμεινε ο Ολάντ.

Στηλιτεύονταςτις πρακτικές "φορολογικού ντάμπινγκ", όπως το χαρακτήρισε, για ιδιώτεςκαι επιχειρηματίες από ευρωπαϊκές χώρες, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ενάντιος "στην υιοθέτηση διαδικασιών με χαρακτήρα φορολογικής αμνηστίας".

Ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό χαρακτήρισε αυτήν την εβδομάδα "αξιοθρήνητη" την μετανάστευση του Ντεπαρντιέ στο Βέλγιο.

Οδήμαρχος του Νεσέν υπολόγισε το σαββατοκύριακο ότι περί το 27% των δημοτών του είναι Γάλλοι. Το Νεσέν απέχει ελάχιστα από την μεθόριο.

ΤοΒέλγιο προσφέρει στους πλούσιους Γάλλους ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους: δενεπιβάλλεται φόρος περιουσίας, δεν υπάρχει φόρος υπεραξίας, ενώ το φορολογικό δίκαιο για τις κληρονομιές είναι πολύ ευνοϊκότερο του γαλλικού.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα