Θρίαμβος χωρίς αυτοδυναμία για Μέρκελ

Με την αυτοδυναμία της Άγκελα Μέρκελ να μοιάζει απίθανη, παρά το θρίαμβό της, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα της κάλπης, η επομένη των γερμανικών εκλογών βρίσκει την Καγκελάριο σε αναζήτηση κυβερνητικού συνασπισμού. Με τις τέσσερις έδρες που στερούν από το κόμμα της Μέρκελ την απόλυτη πλειοψηφία, οι πιθανότεροι κυβερνητικοί συνασπισμοί που μπορούν να προκύψουν είναι με τους Σοσιαλδημοκράτες

ή τους Πράσινους.Ταπεινωτική ήταν η ήττα για τους Φιλελεύθερους του Φίλιπ Ρέσλερ που για πρώτη φορά στη μεταπολεμική περίοδο μένουν εκτός Βουλής, με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για «Βατερλώ» και «πανωλεθρία».

Για «σούπερ αποτέλεσμα» μίλησε η καγκελάριος Μέρκελ με το κόμμα της να λαμβάνει ποσοστό 41,5%, ενώ στις πρώτες της δηλώσεις δεν ξέχασε την Ελλάδα στέλνοντας μήνυμα να μην χαλαρώσει τη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια. Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ, ομολόγησε πως το κόμμα δεν έπιασε τον στόχο που είχε θέσει λαμβάνοντας 25,7% και είπε πως πλέον το «μπαλάκι είναι στο γήπεδο της Μέρκελ» για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Τρίτη δύναμη η αριστερά με 8,6%, ενώ και οι Πράσινοι υπέστησαν απώλειες λαμβάνοντας το 8.4% των ψήφων.

«Ποτέ δεν υποκριθήκαμε ότι το θέμα της Ελλάδας δεν θα επανέλθει στην ημερήσια διάταξη», ήταν η πρώτη δήλωση της Μέρκελ για την Ελλάδα, σε ερώτηση για το ζήτημα του τρίτου πακέτου στήριξης και κατέληξε: «Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε πρόωρα τις πιέσεις για τις μεταρρυθμίσεις».

«Ο θρίαμβος της Μέρκελ», γράφει στο εξώφυλλό της η έκδοση της Bild της Δευτέρας, για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών. «Σε αυτό τον προεκλογικό αγώνα οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές δεν επένδυσαν σε ένα πρόγραμμα, αλλά σε ένα πρόσωπο: στην καγκελάριο», το σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Η καγκελάριος χαίρει της μεγάλης εμπιστοσύνης των πολιτών οι οποίοι δεν θέλουν πειράματα», λέει η Μανχάιμερ Μόργκεν.

«Πολλά συγχαρητήρια στην Άνγκελα Μέρκελ. Ανυπομονώ να συνεχίσω τη στενή συνεργασία μαζί της», έγραψε στο Twitter ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον. Πρόσκληση στην νικήτρια των γερμανικών εκλογών να επισκεφθεί το Παρίσι, απηύθυνε ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα