Θεσμοθέτηση των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων

Σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα θεωρεί η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) το νομοσχέδιο «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και συναφείς ρυθμίσεις» που θα εισάγει στο εθνικό μας Δίκαιο σχετική κοινοτική οδηγία.

«Οι μικρομεσαίοι της αγοράς δεν φοβόμαστε το καινούριο, το καλύτερο, φοβόμαστε το λάθος στις αλλαγές του υπουργείου Οικονομικών και ευτυχώς σε αυτό το σχέδιο νόμου και την εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων δεν φαίνεται να υπάρχει λάθος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ.

Τα νέα
Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα είναι ένα υποσύνολο των Διεθνών Προτύπων, που μπορούν να συνδέσουν καλύτερα τα λογιστήρια των ελληνικών και των ξένων επιχειρήσεων και να λειτουργήσουν ως εργαλείο εξωστρέφειας για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως δεν επέρχεται μεταβολή της λογιστικής καθημερινότητας από την 1η Ιανουαρίου του 2015. Οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το σχέδιο λογαριασμών του ΕΓΛΣ και δεν υποχρεώνονται να αλλάξουν τη λοιπή λογιστική τους οργάνωση, ούτε να επιβαρυνθούν με επιπλέον δαπάνες, από τη στιγμή που θα είναι διαθέσιμος πίνακας αντιστοίχισης του σχεδίου λογαριασμών του νομοσχεδίου με τις νέες λογιστικές καταστάσεις.

Επίσης, δεν θα είναι απαραίτητη η επιμέτρηση περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων στην εύλογη αξία, αφού η χρήση και η δυνατότητα απομείωσής τους θα είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Οδηγίας.

«Είναι ίσως από τις λίγες περιπτώσεις των Επιτροπών της Βουλής, όπου τα περισσότερα κόμματα και όλοι οι φορείς συμφωνούν στην εφαρμογή της προαιρετικής εναρμόνισης των ελληνικών λογιστικών προτύπων και εισαγωγής τους στο προθάλαμο των Διεθνών προτύπων, χωρίς αναβολή», σημειώνει η ΕΣΕΕ.
Keywords
Τυχαία Θέματα