Η Μ. Ξαφά στον ΑΘΗΝΑ984

Η οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, Μιράντα Ξαφά, μίλησε στις 17/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα, για να κλείσει το δημοσιονομικό χάσμα για του χρόνου, το οποίο η Τρόικα υπολογίζει στα 2,5 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση, φυσικά, δεν θέλει να πάρει κανένα
μέτρο, αλλά το κυριότερο ίσως δεν είναι αυτό. Είναι να καταργηθούν όλες οι στρεβλώσεις που θεσμοθετήθηκαν από το ΠαΣοΚ, στις αρχές της δεκαετίας του '80, στην αγορά εργασίας. Αυτές είναι οι συνδικαλιστικές άδειες, δηλαδή δημιουργήθηκαν το 1982 επαγγελματίες συνδικαλιστές, που πληρώνονται από την επιχείρηση, για να κάθονται. Δεύτερον, η απαγόρευση του lock out από τον εργοδότη. Οι αποφάσεις για απεργίες να λαμβάνονται από μία ισχνή μειοψηφία εργαζομένων και φυσικά παραμένει και το βέτο για τις ομαδικές απολύσεις. Η Ελλάδα έχει μεγάλη ανάγκη από ξένες επενδύσεις, διότι εδώ δεν έχουμε τις αποταμιεύσεις που απαιτούνται για επενδύσεις. Χωρίς επενδύσεις, δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας και δεν υπάρχει ανάπτυξη και γι' αυτό πρέπει να καταργήσουμε όλες αυτές τις στρεβλώσεις, για να γίνουμε πιο ελκυστικός πόλος έλξης ξένων επενδύσεων. Όλα αυτά έχουν πολιτικό, κομματικό κόστος...
Για να γίνει η Ελλάδα διεθνώς ανταγωνιστική, πρέπει να κοπεί ο ομφάλιος λώρος που συνδέει το κράτος με τις επιχειρήσεις και τα συνδικάτα με τα κόμματα. Αυτόν τον ομφάλιο λώρο τα κόμματα δεν θέλουν να τον κόψουν».

Και πρόσθεσε: «Με το βλέμμα στις κάλπες η κυβέρνηση προσπαθεί να αναβάλλει τις αναγκαίες αλλαγές που θα ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό και θα κάνουν την Ελλάδα ανταγωνιστική και η αντιπολίτευση υπόσχεται επιστροφή στο παρελθόν. Δανειζόμαστε και σκορπάμε λεφτά... Αν δεν κλείσει αυτή η διαπραγμάτευση, δεν υπάρχει πιστωτική γραμμή από του χρόνου. Δεν θα είναι ανοιχτές οι αγορές και δεν θα υπάρχει τίποτα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα