«Τεχνικός ο ρόλος της ΕΚΤ για το ΕΤΧΣ»

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν επέμεινε σήμερα στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα περιοριστεί σε έναν τεχνικό ρόλο σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), χωρίς να το χρηματοδοτήσει.

«Θα απογοητεύσω εκείνους που έχουν ελπίδες σε αυτή την κατεύθυνση. Θέλουμε με την τεχνική μας ειδίκευση να βοηθήσουμε το ΕΤΧΣ να ολοκληρώσει την αποστολή
του, αυτό είναι όλο», είπε ο Βάιντμαν, ο οποίος είναι παράλληλα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Les Echos.

«Το ΕΤΧΣ έχει πόρους που βρίσκονται υπό την αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων», πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times ότι ο θεσμός θέλει να είναι έτοιμος να επιτελέσει τα καθήκοντα αυτά τον Ιανουάριο.

Το ΕΤΧΣ είναι ένα χρηματοοικονομικό εργαλείο για την άντληση χρημάτων από τις αγορές με εγγυήσεις από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Στη συνέχεια δανείζει χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία με επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό των αγορών. Το εργαλείο αυτό είναι προσωρινού χαρακτήρα και θα αντικατασταθεί στα μέσα του 2012 από τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Ο Βάιντμαν επανέλαβε εξάλλου ότι «το Ευρωσύστημα (σ.σ. η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών-μελών της ευρωζώνης) έχει πει ξεκάθαρα ότι δεν θα χρηματοδοτήσει τον ΕΜΣ».

Στην συνέντευξή του στην Λεζ Εκό, ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας είπε ότι μια ενδεχόμενη απώλεια της αξιολόγησης με τριπλό Α του αξιόχρεου της Γερμανίας είναι «απίθανη», ωστόσο έκρινε πως ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα γίνονταν «αναγκαστικά μη βιώσιμα» τα επιτόκια για ορισμένες χώρες.

«Είναι εξαιρετικά απίθανο η Γερμανία να απολέσει το τριπλό Α», είπε ο Βάιντμαν στην εφημερίδα. «Μετά την υποβάθμιση των Ηνωμένων Πολιτειών (σ.σ. την 6η Αυγούστου από τον Standard & Poor's) μπορεί κανείς να διερωτηθεί εάν αυτό θα είχε εξ ίσου δραματικές συνέπειες».
Keywords
Τυχαία Θέματα