Έρευνα: «Tα Πιο Φτωχά Χριστούγεννα»


Με τις  αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες των Χριστουγέννων και τους  λόγους που φτάσαμε φέτος να έχουμε «Τα πιο φτωχά Χριστούγεννα», ασχολείται η έρευνα του ΑΘΗΝΑ 9.84, που επιμελήθηκαν οι δημοσιογράφοι Χριστιάννα Κούσιου και Στέλλα Παπαμιχαήλ και παρουσιάζεται από την εκπομπή «Η Επόμενη Δόση».
Μπορεί η αγορά να κινείται σε εορταστικούς ρυθμούς, ωστόσο φτωχότερα δώρα θα περιέχει φέτος ο σάκος του Αϊ-Βασίλη για τους Έλληνες καταναλωτές. Η οικονομική κρίση τους αναγκάζει να ξοδέψουν για τις γιορτές των
Χριστουγέννων λιγότερα από πέρυσι.
Επιπλέον, οι Έλληνες δεν θα προτιμήσουν τη χρήση πιστωτικών καρτών, θα αναζητήσουν προϊόντα με έκπτωση, ενώ σε κάποιες κατηγορίες θα προτιμήσουν τα ιδιωτικής ετικέτας. Στο σημερινό πρώτο μέρος της έρευνας, μίλησαν οι:

Αντώνης Μακρής, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας.

«Μετά την έλευση του ευρώ στις αρχές της δεκαετίας, παρουσιάστηκε το φαινόμενο της στρογγυλοποίησης -όπως λεγόταν ευγενικά-, όπου αυτό σήμαινε ότι τα προϊόντα ανέβαιναν σαν αξίες και τη διαφορά την έπαιρνε ο επιχειρηματίας. Αυτό το φαινόμενο έχει φτάσει τον τελευταίο καιρό να γυρίσει "μπούμερανγκ". Όταν οι προμηθευτές μας από το εξωτερικό είδαν ότι το επίπεδο των τιμών στην Ελλάδα ήταν υψηλό, επειδή και αυτοί κρατούν κάποιο ισοζύγιο της δυναμικής που έχουν οι επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, ανέβασαν τις τιμές χονδρικής, με αποτέλεσμα το πλεόνασμα που έβγαινε από τις υψηλές τιμές να μην το εισπράττει πλέον ο Έλληνας επιχειρηματίας, αλλά να πηγαίνει κατευθείαν στα χέρια των φίλων προμηθευτών μας από το εξωτερικό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον τελευταίο καιρό, παρά τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν όλοι να ρίξουν τις τιμές, αυτή να μην έχει αποτέλεσμα, για τον απλό λόγο ότι οι προμηθευτές μας, κυρίως από το εξωτερικό, στην παράκληση "δώστε μας καλύτερη τιμή, για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο σε χαμηλότερες τιμές, γιατί πια υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα στο εισόδημα του καταναλωτή", μας απαντούν "μετρητοίς και προδιακανονισμός μετρητοίς και να σας κάνουμε μια μικρή έκπτωση", που αυτό σημαίνει ότι σε βάθος χρόνου, θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε - έξι χρόνια για να ισορροπήσει στην παρούσα δυνατότητα του καταναλωτή.
Αυτή είναι η πραγματικότητα της αγοράς που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια και ήταν αυτή η μεγάλη "φούσκα", όπου περνάγαμε πάρα πολύ ωραία με δανεικό χρήμα. Δεν έχουμε καταλάβει την πραγματική αξία του ευρώ ακόμα, κυρίως οι μεγαλύτεροι. Φανταστείτε λοιπόν κάποιος που έχει στα χέρια του μια δυνατότητα, είτε μέσω καταναλωτικών δανείων, είτε μέσω του πλαστικού χρήματος, το οποίο ήταν άδηλο χρήμα και το οποίο ήταν προεξόφληση μελλούμενου εισοδήματος, που σημαίνει ότι αφού δεν μπορείς να καταλάβεις αυτό που έχεις στα χέρια σου, πώς θα καταλάβεις κάτι το οποίο θα σου έρθει στο μέλλον. Αυτή η "φούσκα" δημιούργησε ίσως και το μεγαλύτερο πρόβλημα των υπερχρεώσεων που έχουμε στα νοικοκυριά».

Γιώργος Σοφρωνάς, αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα