H εκλογική αποχή προβληματίζει την Κύπρο

Προβληματισμό προκάλεσε το μεγάλο ποσοστό αποχής στις εκλογές όπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ενώ διατύπωσε και επικρίσεις κατά του Νίκου Αναστασιάδη για τη χθεσινή του δήλωση ότι «τα αποτελέσματα των εκλογών αποτελούν μήνυμα απαρέσκειας προς την Κυβέρνηση».


Ο κ. Στεφάνου έδωσε τα συγχαρητήρια της Κυβέρνησης στους νέους τοπικούς άρχοντες και σχολικούς

εφόρους που αναδείχθηκαν από τις χθεσινές εκλογές ενώ διαβεβαίωσε ότι αυτή θα συνεχίσει να στηρίζει την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει και να στέκεται στο πλευρό της τοπικής αυτοδιοίκησης, προωθώντας με αποφασιστικότητα την μεταρρύθμισή της, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ακόμη ότι με τη μεταρρύθμιση η Κυβέρνηση στοχεύει στην αποκέντρωση της κεντρικής εξουσίας και την αναβάθμιση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να προσφέρει περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες.

Η τοπική εξουσία, βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη και μπορεί εύκολα και άμεσα να αφουγκράζεται τα προβλήματα και τις ανάγκες του, για καλύτερη διαβίωση και ποιότητα ζωής διευκρίνισε ο ίδιος.

Ο Εκπρόσωπος συνέχισε λέγοντας ότι οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση αποτελούν ένα από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης και εμβάθυνσης της σύγχρονης δημοκρατίας, εκφράζοντας προβληματισμό για το μεγάλο ποσοστό της αποχής.

«Η μεγάλη αποχή πρέπει να προβληματίσει όλους μας, πολύ περισσότερο που η αποχή στις χθεσινές εκλογές αποτελεί συνέχεια της αυξημένης αποχής που σημειώθηκε στις βουλευτικές εκλογές και τις εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που προηγήθηκαν», συνέχισε.

Ο Εκπρόσωπος επεσήμανε πως « η απαξίωση της πολιτικής δεν βοηθά τη λειτουργία της δημοκρατίας που στηρίζεται στην αντιπροσωπευτικότητα που εκφράζεται δια μέσου των εκλογών».

Πρόσθεσε ότι η ανάγκη για αντιμετώπιση της αποχής και η επανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης προς την πολιτική είναι το βασικό πολιτικό μήνυμα των χθεσινών εκλογών.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στέλνει μήνυμα απαρέσκειας προς την Κυβέρνηση, ο Εκπρόσωπος έκανε λόγο για εμφανή προσπάθεια του ΔΗΣΥ να προσδώσει ένα τέτοιο χαρακτήρα σε εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Η προσπάθεια να μετατραπούν οι τοπικές εκλογές σε πρόκριμα των προεδρικών εκλογών, ή η προσπάθεια που καταβάλλει ο Δημοκρατικός Συναγερμός να εξαχθούν γενικευμένα πολιτικά μηνύματα σε βάρος της Κυβέρνησης, το μόνο που καταφέρνει είναι να ενισχύει την απαξίωση των πολιτών έναντι της πολιτικής», είπε ο κ. Στεφάνου.

Ο Εκπρόσωπος συνέχισε λέγοντας ότι «καλείται η τοπική κοινωνία να ψηφίσει για δήμαρχο, ή για κοινοτάρχη και αυτό να μεταφράζεται ως εκλογή ή ως αξιολόγηση του Προέδρου και της Κυβέρνησης».

«Αυτά δεν συνάδουν με τη λογική και είναι με τέτοιους τρόπους που τελικά ακυρώνεται η πολιτική στις συνειδήσεις των πολιτών», κατέλ
Keywords
Τυχαία Θέματα