Συρία: Συνομιλίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Υψηλόβαθμος ερευνητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει συνομιλίες στη Δαμασκό με υψηλόβαθμους Σύρους αξιωματούχους, οι οποίες έχουν στόχο να ανοίξουν το δρόμο για μια έρευνα για τις σφαγές και άλλες ωμότητες που έχουν διαπραχθεί στη χώρα, δήλωσαν σήμερα διπλωματικές πηγές και πηγές του ΟΗΕ.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που δόθηκε άδεια στον Βραζιλιάνο ειδικό Πάουλου Πινιέιρου να εισέλθει στη Συρία από την ίδρυση της ομάδας του το Σεπτέμβριο

από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

«Προσπαθεί να ανοίξει το δρόμο για μας ώστε να μπορέσουμε να εισέλθουμε στη χώρα», δήλωσε πηγή του ΟΗΕ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς από τη Γενεύη. «Χρειάζεται να πάμε πριν από το Σεπτέμβριο καθώς τότε θα πρέπει να κατατεθεί η τελική μας έκθεση».

Η ομάδα αυτή, στηριζόμενη σε εκατοντάδες συνεντεύξεις από αυτόπτες μάρτυρες, επιζήσαντες και πρόσφυγες από τη Συρία, έχει κατηγορήσει τις συριακές δυνάμεις ότι διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μεταξύ των οποίων εκτελέσεις και βασανιστήρια. Επίσης έχει κατηγορήσει τους αντάρτες για ωμότητες.

Ο Πινιέιρου έφτασε αργά το Σάββατο στη Δαμασκό, αφού εξασφάλισε βίζα από τη συριακή διπλωματική αποστολή στη Γενεύη, δήλωσαν διπλωματικές πηγές. Το ταξίδι αυτό δεν είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

Εκεί συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Φάισαλ Μέκνταντ και αναμένεται να επιστρέψει στη Γενεύη αύριο, μία ημέρα πριν από την παρουσίαση της πιο πρόσφατης έκθεσης της ομάδας στο 47μελές Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό με ποιους άλλους θα συναντηθεί εκεί.

Παράλληλα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 13 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, σκοτώθηκαν σήμερα από τη βία στη Συρία, όπου οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ βομβαρδίζουν κυρίως τη Χομς, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, και την Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό.

Στην επαρχία Ιντλίμπ, πέντε άμαχοι και δύο αντάρτες σκοτώθηκαν κατά τις μάχες και τους βομβαρδισμούς στην Καφάρ Νέμπολ και τη Μάαρετ αλ Νούμαν.

Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν επίσης από τους βομβαρδισμούς στην πόλη Ντέιρ αλ Ζορ, στην ανατολική Συρία. Την ίδια ώρα ένα κορίτσι σκοτώθηκε στη Μντέιρα, κοντά στη Δαμασκό, και ένας άμαχος στη Ντεράα, στη νότια Συρία, από το βομβαρδισμό της Μπόσρα αλ Σαμ.

Στη Χομς, «η συνοικία Ζούρετ αλ Σίγια βομβαρδίζεται σφοδρά από τις κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες θέλουν να εισέλθουν σε αυτήν», σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το οποίο διευκρίνισε ότι δύο άμαχοι, εκ των οποίων η μία γυναίκα, σκοτώθηκαν από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα