Συρία: Αρνείται την ευθύνη για την καταστολή

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ αρνήθηκε ότι έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να καταστείλουν τις διαδηλώσεις στη χώρα του, υποστηρίζοντας ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι υποστηρικτές του ή στρατιώτες πιστοί σε αυτόν.

«Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα για να προστατεύσω το λαό, οπότε δεν μπορώ να νιώσω ένοχος. Νιώθεις λύπη για τις ζωές που χάθηκαν. Αλλά δεν νιώθεις ενοχές όταν δεν σκοτώνεις το λαό σου», είπε.

«Δεν

σκοτώνουμε τους πολίτες μας... Καμία κυβέρνηση στον κόσμο δεν σκοτώνει τους πολίτες της, εκτός αν ηγείται κάποιος τρελός», δήλωσε ο Ασαντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

«Δεν υπήρξε διαταγή (προς τις δυνάμεις ασφαλείας) να σκοτώσουν ή να είναι στυγνοί. Δεν μου ανήκουν, είμαι πρόεδρος, δεν μου ανήκει η χώρα και επομένως δεν είναι δικές μου οι δυνάμεις», δήλωσε ο Ασαντ, επιχειρώντας να αποποιηθεί της ευθύνης για τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας.

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι έχουν γίνει λάθη, τα οποία όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μαρτυρούν ότι υπήρχε πολιτικής καταστολής.

«Υπάρχει διαφορά μεταξύ του να υπάρχει πολιτική καταστολής και του να έχουν υπάρξει κάποια λάθη που διέπραξαν κάποιοι αξιωματούχοι. Υπάρχει μεγάλη διαφορά», τόνισε.

Ο Σύρος πρόεδρος αμφισβήτησε εξάλλου τον απολογισμό του ΟΗΕ για τους 4.000 νεκρούς στις επιχειρήσεις καταστολής λέγοντας ότι «η πλειονότητα» των ανθρώπων που σκοτώθηκαν ήταν «υποστηρικτές του καθεστώτος και όχι το αντίθετο».

Ο Ασαντ υποβάθμισε επίσης τις συνέπειες των κυρώσεων που ελήφθησαν σε βάρος της χώρας του λέγοντας ότι «δεν συνιστούν κάτι καινούργιο».

Keywords
Τυχαία Θέματα